Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Θα αρπάξει την ευκαιρία;

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άντερλεχτ.

Θα αρπάξει την ευκαιρία;
Δεύτερη πράξη σήμερα για τον Ολυμπιακό στο φετινό Champions League. Μετά την πρεμιέρα στο Φάληρο, πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες και την ήττα από την πολυδιαφημισμένη Παρί του Ζλάταν και του Καβάνι, από την οποία οφείλει να κρατήσει το πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη, παραδοσιακά, δύναμη του βελγικού ποδοσφαίρου, την Άντερλεχτ.

Μπορεί το ποδόσφαιρο στη χώρα του Ρούμπενς τελευταία, σε επίπεδο εθνικών ομάδων κατά βάση, να παρουσιάζει άνθηση εξαιτίας μιας εξαιρετικής γενιάς ποδοσφαιριστών που βγάζουν το ψωμί τους στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, εντούτοις οι ομάδες της σε διεθνές συλλογικό επίπεδο μάλλον έχουν ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουν.

Στο Constant Vanden Stock, το οποίο οφείλει το όνομα του στο μεγαλύτερο, ίσως, διοικητικό παράγοντα στην ιστορία της Άντερλεχτ, ο Ολυμπιακός καλείται να αποδείξει την εμφανή ανωτερότητα του έναντι των γηπεδούχων. Ομάδα πολύ πιο έμπειρη σε τέτοιου είδους παιχνίδια και καταστάσεις το σύνολο του Μίτσελ πρέπει να βγάλει στο χορτάρι την ποιότητα του και τον ποδοσφαιρικό του εγωισμό για να φύγει με θετικό πρόσημο από την πρωτεύουσα της ενωμένης Ευρώπης.

Απέναντι του μια ομάδα πολύ νεανική, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως ο τερματοφύλακας Προτό, ο αμυντικός Ζιλέ και ο Ολλανδός μέσος Ντε Ζέου, που όμως βρίσκεται σε δυσμένεια μετά την κριτική που έχει ασκήσει στον προπονητή του, άπειρη αλλά με ενθουσιασμό και άγνοια κινδύνου που της δίνει φτερά η έδρα της, μια από τις πιο δύσκολες στην Ευρώπη.

Η σημερινή αναμέτρηση θα δείξει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν και βρισκόμαστε μόλις στην δεύτερη αγωνιστική, που θα βαδίσει φέτος ο πρωταθλητής ομάδας στην κορυφαία διοργάνωση. Νίκη τον βάζει γερά στο παιχνίδι της δεύτερης θέσης. Ισοπαλία τον κρατά μέσα στη μάχη για τους 16 και του δίνει σαφές προβάδισμα έναντι των Βέλγων για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League και άρα συνέχεια στην ευρωπαϊκή περιπέτεια. Σε περίπτωση ήττας θεωρώ ότι το αποτέλεσμα αυτό τον αφήνει οριστικά εκτός νυμφώνος για το Champions League και του διατηρεί κάποιες πιθανότητες για το τελευταίο εισιτήριο από τον όμιλο το εύρος των οποίων εξαρτάται από το μέγεθος της ήττας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει πολύ τα άκρα του. Όλη η δύναμη των γηπεδούχων βρίσκεται στην αντοχή που έχουν οι μικροί παίκτες τους που αγωνίζονται στις πλευρές. Από εκεί επιλέγουν κατά κύριο λόγο να επιτίθενται προσπαθώντας να δημιουργήσουν ανισορροπία στην άμυνα του αντιπάλου. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και ο τρόπος που επιλέγει ο John van den Brom, προπονητής των Βέλγων, να παρατάσσει την ομάδα του από τη μέση και μπροστά. Τρεις επιθετικοί που αλλάζουν διαρκώς θέσεις και πλευρές. Μίτροβιτς, Σουάρεζ και Μπρούνο μπορεί να μην είναι πολύ γνωστοί αλλά δεν σημαίνει πως δεν είναι και επικίνδυνοι.

Άλλωστε η Άντερλεχτ είναι σε μεταβατική περίοδο μετά και την αποχώρηση των αστεριών της το καλοκαίρι, όπως οι Γιοβάνοβιτς και Μποκανί. Χτίζει νέα ομάδα με παίκτες εξελίξιμους που αν βρεθούν στη μέρα τους και ο αντίπαλος είναι νωθρός και χαλαρός μπορούν να τον πληγώσουν άσχημα. Προσοχή και στα στημένα, λόγω ύψους, όπου οι ποδοσφαιριστές του Μίτσελ πήραν βαθμό κάτω του μετρίου στο πρώτο ματς δεχόμενοι τρία ίδια γκολ. Καλή επιτυχία το βράδυ λοιπόν γιατί πέρα από συλλογικές προτιμήσεις το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τρομερή ανάγκη τους βαθμούς για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως από την επόμενη κιόλας σεζόν.

Υ.Γ : Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες ο Μίτσελ προσανατολίζεται σε φουλ επιθετικό σχήμα για το βράδυ. Μεγάλο το ρίσκο με δεδομένο πως σε ματς γρήγορου ρυθμού καμία ελληνική ομάδα δεν έχει τύχη έστω και αν ο σημερινός αντίπαλος δεν είναι δα και μεγαθήριο.

Προσωπικά θεωρώ λάθος την μη χρησιμοποίηση του Χολέμπας στο αριστερό " φτερό" του Ολυμπιακού, γιατί πέρα από την επιθετική του ικανότητα μπορεί να βοηθήσει και ανασταλτικά κάτι που ούτε ο Βάις ούτε ο Ολαϊτάν μπορούν να κάνουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα ψυχολογία ειδικά για τους γηπεδούχους. Μετά από μια περίοδο άσχημων αποτελεσμάτων και με έντονα τα σημάδια της εσωστρέφειας αν οι ερυθρόλευκοι προηγηθούν θα κάνουν το έργο τους ευκολότερο.Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: