Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Το πρώτο “μηδέν” στην Ευρώπη τονώνει ανασταλτικά τον ΠΑΟΚ!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή του Στέφενς να μη ρισκάρει και τον εξομοιωτή συνθηκών ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.   
Είναι διπλό το όφελος του ΠΑΟΚ από αυτή τη μέτρια βραδιά του, στη Χάιφα απέναντι στην Μακάμπι. Δεν είναι μόνο που έφυγε αήττητος και κράτησε υπό έλεγχο την κατάσταση και την προοπτική του για να συνεχίσει στο Europa League. Είναι, κυρίως, που κατάφερε για πρώτη φορά στη σεζόν σε ευρωπαϊκό παιχνίδι να μην δεχθεί γκολ, και μάλιστα εκτός έδρας, σε μια στρούγκα στην οποία η αντίπαλός του καιγόταν για τη νίκη και ουσιαστικά έπαιζε το τελευταίο της χαρτί. Κι επειδή όλα αυτά συνέβησαν σε ένα μέτριο βράδυ του ΠΑΟΚ, με αρκετό ροτέισον και αλλαγές τραυματισμών, και με το μισό μυαλό να βρίσκεται, όπως καλά καταλάβαμε από τα συνθήματα των λιγοστών ΠΑΟΚτσήδων στη Χάιφα, στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αυτή η λευκή ισοπαλία έχει μεγαλύτερη πραγματική αξία συγκριτικά με την βαθμολογική.
Οχι, δεν έδειξε εξέλιξη και ωρίμανση στο δημιουργικό μέρος του παιχνιδιού του ο ΠΑΟΚ. Σε αυτό το κομμάτι έδωσε εντύπωση ομάδας που μένει στάσιμη και εξαρτάται πολύ από τις ατομικές προσπάθειες των ποιοτικών ποδοσφαιριστών του. Ηταν όμως περισσότερο και σε διάρκεια συγκεντρωμένος ανασταλτικά, δεν εμφάνισε επανάληψη αυτών των νεκρών διαστημάτων που παρουσίαζε στην πλειονότητα των φετινών ευρωπαϊκών αγώνων του. Κράτησε τη συνοχή του, αμύνθηκε πιο σωστά, απλώθηκε πιο ορθόδοξα, ειδικά στα μπακ, στην ανασταλτική του λειτουργία και κάπως έτσι κατάφερε να μην διατρέξει σοβαρούς κινδύνους απέναντι σε μια ομάδα που έχει σχετική ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην επίθεση, απέναντι σε έναν αντίπαλο ίδιας τάξης μεγέθους με τη δική του χρηματιστηριακή αξία, δηλαδή μια ομάδα που κοστίζει σε ρόστερ περίπου 2 εκατ. ευρώ λιγότερο από τη δική του.
Κάποιος άλλος στη θέση του Χουμπ Στέφενς πιθανόν να ρίσκαρε στο τελευταίο διάστημα του παιχνιδιού, για να κλειδώσει στη Χάιφα την πρόκριση του ΠΑΟΚ στους 32 του Europa League. Ο Ολλανδός όμως, εκ φύσεως, δεν προτιμά το ρίσκο. Και τούτη τη βραδιά, με το μυαλό του στην ανάγκη για οικονομία δυνάμεων ενόψει της κυριακάτικης παρτίδας στο Καραϊσκάκη, και με τη συνείδηση ότι και με το “Χ” ο ΠΑΟΚ κρατά ακόμη την κατάσταση της πρόκρισης στα δικά του πόδια, πήγε στα σίγουρα, στην σιγουριά του “μηδέν” και της λευκής ισοπαλίας.
Αυτό το παιχνίδι δεν γεννά συμπέρασμα ενόψει της κυριακάτικης αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό. Αν πάντως η επιλογή του Στέφενς είναι αυτή που συνήθως μας δείχνει στα εκτός έδρας παιχνίδια και στήσει τον ΠΑΟΚ για να καλύψει το δικό του μισό και να ψάξει τις επιθετικές στιγμές του στην κόντρα, το ματς της Χάιφα λειτούργησε σαν εξομοιωτής συνθηκών και προετοίμασε τον Δικέφαλο για το είδος του ματς που θα πάει να κάνει στο Καραϊσκάκη, πηγαίνει με την ψυχολογία που του δίνει η σκέψη ότι κατάφερε επιτέλους να κρατήσει τα δίχτυα του Χακόμπο καθαρά.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: