Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

«Να παρέμβει ο κ. Σαμαράς»

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό και τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών εξακολουθούν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

«Να παρέμβει ο κ. Σαμαράς»
Έτσι, ο ΣΕΓΑΣ στη διάρκεια της συνεδρίαση του ΔΣ του την Τετάρτη, εξέδωσε ανακοίνωση-παράκληση τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να επέμβει για να δοθούν χρήματα στις αθλητικές ομοσπονδίες και στην ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού, έχοντας υπόψη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Για μία ακόμη χρονιά, στο τέλος του 2013, 0 ΣΕΓΑΣ διαπιστώνει ότι ο αθλητισμός της χώρας αντιμετωπίζεται σαν λογιστική εγγραφή και όχι σαν μια κοινωνική δράση υψηλής παιδευτικής και ψυχοσωματικής διεξόδου, αλλά και θωράκισης της νεολαίας της χώρας μας.

Οι ώρες Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση συρρικνώθηκαν περαιτέρω, τα προβλήματα φθοράς, κακής συντήρησης, αλλά και έλλειψης εξοπλισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων συνεχώς διογκώνονται, ενώ οι επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών ‘συρρικνώνονταν’ δραματικά για τέταρτη χρονιά.

Παρόλα αυτά ο ΣΕΓΑΣ, όπως και η πλειοψηφία της αθλητικής κοινότητας της χώρας, συμμεριζόμενος τα μεγάλα προβλήματα που ‘μαστίζουν’ τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία υπομένει και παλεύει, περιορίζοντας δραματικά τις λειτουργικές και λοιπές δαπάνες του και αναζητώντας πόρους από τον ιδιωτικό τομέα και, μάλιστα, με επιτυχία.

Έτσι καταφέρνει όχι μόνο να διατηρεί, αλλά και να διευρύνει την εσωτερική αθλητική δραστηριότητα και προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της Ελλάδας στους διεθνείς αθλητικούς στίβους σε ένα άθλημα που ο διεθνής ανταγωνισμός είναι μακράν ο υψηλότερος ανάμεσα στα Ολυμπιακά αθλήματα.

Παράλληλα, για μια ακόμη χρονιά, ο ΣΕΓΑΣ συνεισέφερε στην πολιτισμική, τουριστική και αθλητική δραστηριότητα της χώρας, το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους.

Ο ΣΕΓΑΣ αντιλαμβάνεται την ανάγκη περικοπών σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν δέχεται να περικόπτεται εκ των υστέρων, στο τέλος της χρονιάς, ο εγκεκριμένος από την Πολιτεία προϋπολογισμός του 2013 (ήδη δραστικά μειωμένος κατά 2,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2012). Η πρόσθετη και, εκ των υστέρων περικοπή, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας στην ομοσπονδία, απέναντι σε αθλητές, προπονητές και σωματεία και συνιστά έλλειψη φερεγγυότητας από την Πολιτεία, που, ταυτόχρονα, υπερηφανεύεται ότι πέτυχε πλεόνασμα για το 2013.

Κάνουμε έκκληση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να παρέμβει όπως και πριν ένα χρόνο, ώστε να εξασφαλιστεί για τον ελληνικό αθλητισμό το 2014, τουλάχιστον, η ίδια χρηματοδότηση με αυτή του 2013.

Και κάτι τελευταίο. Όσοι διαβάσουν αυτό το κείμενο ας έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι τα χρήματα στον αθλητισμό αφορούν τους νέους μας και την ανάγκη να ασχολούνται με τον αθλητισμό, μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που, κατά τα άλλα, βιώνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: