Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Η μη δικαίωση των Ολυμπιακών και ο Βασιλακόπουλος!!

Η μη δικαίωση των Ολυμπιακών και ο Βασιλακόπουλος Γράφει ο Τόλης Κοτζιάς.
Χρόνια ολόκληρα ακούγαμε φιλάθλους του Ολυμπιακού να βρίζουν θεούς και δαίμονες για το ότι, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «ο Λιανός είναι βάζελος και δίνει τους παίκτες του Πανιωνίου στον Παναθηναϊκό».

Τώρα ποιους παίκτες έδωσε στον Παναθηναϊκό, κανείς δεν ξέρει. Αν εννοούν τον Περπέρογλου, οι Γιαννακόπουλοι έσκασαν 700.000 χιλιάδες ευρώ και τον πήραν. Απλά είναι τα πράγματα.
Από τη περίπτωση Περπέρογλου έχει περάσει μεγάλο διάστημα. Παίκτης του Πανιωνίου από κει και πέρα δεν (ξανά)πήγε με μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Επειδή αρκετός κόσμος δεν ασχολείται επιμελώς με το άθλημα, κάνουμε την διευκρίνιση ότι Παππάς και Γιάνκοβιτς πήγαν ως ελεύθεροι στους νταμπλούχους. Τελείωσε το συμβόλαιό τους με τον Πανιώνιο, ο Ολυμπιακός δεν έδειξε ενδιαφέρον, ο Παναθηναϊκός έδειξε, και έτσι αμφότεροι πήραν τον δρόμο προς το ΟΑΚΑ.
Αντιθέτως, την διαδρομή προς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πήραν δύο παίκτες του Πανιωνίου. Και όταν λέμε παίκτες του Πανιωνίου, το εννοούμε. Αγραβάνης και Καββαδάς πήγαν με μεταγραφή από τους Νεοσμυρνιώτες στον Ολυμπιακό, ασχέτως, που η διαδικασία δεν έγινε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Και για να τα λέμε και όλα, τόσο για τον Αγραβάνη όσο και για τον Καββαδά δεν ενδιαφέρθηκε ο Παναθηναϊκός.
Που θέλουμε να καταλήξουμε; Οτι καλό είναι όταν υποστηρίζουμε κάποια πράγματα, να τα έχουμε και τεκμηριωμένα. Με τη μάζα, με τον πολύ κόσμο, η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί να τα βάλει κανείς, αλλά καλό είναι το οπαδιλίκι να μην ξεπερνάει τα όρια. Πάντα να βάζουμε το μυαλό μας να δουλεύει, ειδικά όταν μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό. Και στο φινάλε, ο Λιανός και ο κάθε Λιανός, ο Πανιώνιος και ο κάθε Πανιώνιος, όπου θέλει δίνει τον κάθε παίκτη, το κάθε περιουσιακό του στοιχείο. Αλλωστε αυτός βρήκε τον Καββαδά, αυτός βρήκε τον Αγραβάνη, αυτός τους πίστεψε και τους έβαλε να παίξουν. Ο Καββαδάς ήταν στον Ιωνικό Νικαίας (πέντε βήματα από το ΣΕΦ), ο Αγραβάνης ήταν στο Μαρούσι, ας πήγαινε τότε να τους πάρει ο Ολυμπιακός. Με ένα κομμάτι ψωμί ή κάπως έτσι, για να μην έχει "ανάγκη", ούτε τον Λιανό, ούτε τον Ζομπανάκη, ούτε εγώ ξέρω ποιον άλλον.
Πάμε και στο θέμα, που δημιουργήθηκε με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και το νέο καθεστώς της μεταγραφικής περιόδου, που δημιουργήθηκε φέτος και οδήγησε τον Κόμματο στον Κολοσσό και τον Καββαδά στον Ολυμπιακό. Αναφέρθηκε (επισήμως δεν ειπώθηκε κάτι) ότι από του χρόνου θα μπορεί ένας Ελληνας παίκτης να αλλάζει ομάδα μεσούσης της περιόδου, μόνο αν συντρέχουν οικονομικοί λόγοι και όχι και για αγωνιστικούς λόγους όπως ισχύει τώρα. Μόνο για οφειλές δηλαδή. Προσωπική μας άποψη είναι ότι η διαδικασία πρέπει να μείνει ώς έχει. Για πολλούς λόγους. Κατ' αρχάς ο τωρινός κανονισμός αναφέρει ότι η μία αυτή μεταγραφή, που επιτρέπεται από φέτος, πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου της Α1. Αν αλλάξει και αφορά μόνο οικονομικούς λόγους, δεν θα έχει ουσία, αφού ποια ομάδα θα χρωστάει σε παίκτες δύο μηνιάτικα στα τέλη Δεκέμβρη, όταν το μισθολόγιο θα έχει αρχίσει να τρέχει από τον Σεπτέμβρη;
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι το καθεστώς αυτό πρέπει να μείνει ως έχει και θα λέγαμε καλύτερα ότι θα πρέπει να επεκταθεί μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου της Α1. Παραπάνω αναφέραμε ότι δεν πρέπει να αλλάξει η ιστορία για πολλούς λόγους. Ποιοι είναι οι πολλοί λόγοι; Να μπορεί να πάρει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός τον Μπόγρη ή τον Καββαδά, αν του τραυματίστηκε ένας Ελληνας ψηλός. Να μπορεί να πάρει ο Πανιώνιος (ή ο Αρης) έναν Ελληνα παίκτη του Ηλυσιακού ή του Ρεθύμνου από τη στιγμή, που έχει απαγόρευση μεταγραφών από την ΦΙΜΠΑ. Απαγόρευση, που δεν προκλήθηκε από την τωρινή διοίκηση, αλλά τιμωρεί την τωρινή διοίκηση και κατ' επέκταση την ομάδα. Να μπορεί ο Κόμματος (τυχαία η αναφορά του ονόματος), που τσακώθηκε με τον δείνα προπονητή, να πάει να παίξει σε μία άλλη ελληνική ομάδα και να μην τρέχει στη Ρουμανία και στην Ισλανδία για να βρει μεροκάματο. Αν βρει κιόλας.
Δεν χρειάζεται αλλαγή, λοιπόν, αλλά βελτίωση. Γενικώς το ελληνικό μπάσκετ θέλει μπόλικο ρετουσάρισμα, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Σε ένα άλλο κείμενο, θα μπορέσουμε να καταγράψουμε περισσότερα για το πώς το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να δείξει καλύτερο πρόσωπο. Πάντα κατά τη γνώμη μας και βεβαίως χωρίς να σημαίνει ότι αυτά, που λέμε, είναι και τα σωστά. Εννοείται αυτό.

Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: