Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Φόρος ακινήτων: Τι προβλέπει, ποιοι απαλλάσσονται!!

Προβλέπεται απαλλαγή 50% - 100% για όσους αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής του φόρου - Ποια θα είναι τα κριτήρια - Φόρος από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα

Φόρος ακινήτων: Τι προβλέπει, ποιοι απαλλάσσονται
Για την ερχόμενη Δευτέρα αναβάλλεται η κατάθεση στη Βουλή του νόμου για το νέο φόρο ακινήτων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τελευταία στιγμή γίνονταν διορθώσεις στις διατάξεις. Ωστόσο αν και το κείμενο θα ήταν έτοιμο μέχρι την Παρασκευή, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώθηκε εμπλοκή λόγω του κανονισμού της Βουλής που υποχρεώνει την κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο την επόμενη εργάσιμη, δηλαδή από Δευτέρα.

Ωστόσο οι νέες ρυθμίσεις έχουν σχεδόν «κλειδώσει» και στο οικονομικό επιτελείο αφήνουν και μικρά περιθώρια για περαιτέρω αλλαγές και βελτιώσεις κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως θα γλιτώσουν το φόρο όσοι αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής του φόρου. Η απαλλαγή θα κυμαίνεται από 50% έως 80% ή και 100% ανάλογα με την περίπτωση και πόσα από τα κριτήρια που θέτει ο νόμος καλύπτει ο υπόχρεος.

Τα κριτήρια θα είναι:

- η ακίνητη περιουσία του ιδιοκτήτη να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 150.000 ευρώ. Κάποιος δηλαδή που έχει πχ διαμέρισμα 100 τμ στο Παλαιό Φάληρο, υπερβαίνει το κριτήριο . Ακόμα και αν είναι άνεργος, η έκπτωση θα φτάνει το 50% το πολύ. Αν καλύπτονται και άλλα κριτήρια (πχ ανεργία) θα φτάνει στο 100%.

- άτομα με αναπηρία 80% και άνω θα έχουν μείωση 80%-100%

- το δηλωθέν εισόδημα να κινείται στα όρια της φτώχειας (περίπου 10.000-12.000 ευρώ ετησίως για τον άγαμο). Το όριο εισοδήματος μπορεί να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

- Ακίνητα που είναι δεσμευμένα από το δημόσιο (πχ από την αρχαιολογία) απαλλάσσονται από το φόρο.

- Ημιτελή κτίσματα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,4 (έκπτωση 60%)

- Για κτίσματα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ εξετάζεται να υπάρχει μείωση 30%

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) θα προβλέπει:

- φόρο 2-13 ευρώ ανά τ.μ. και με 12 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή για τα σπίτια. Για βοηθητικούς χώρους θα ισχύει έκπτωση 90% από τον ΕΦΙΑ που επιβάλλεται στους κύριους χώρους.

- βασικό φόρο από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα, με 25 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται.

- συμπληρωματικό φόρο από 0,1% για συνολική ακίνητη περιουσία 300.000-400.000 (αντί για 2% που ίσχυε με τον ΦΑΠ), ο οποίος αυξάνεται σε 0,2% για 400.000-500.000 και φτάνει στο 1% της αξίας της για περιουσία 5.000.000 και άνω. Δεν συνυπολογίζονται τα αγροτικά ακίνητα, αλλά μόνο τα αστικά.

- φόρο 1 ευρώ ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια, που πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1-3 ανάλογα με την περιοχή. Ο φόρος αυξάνεται 10% αν το αγροτεμάχιο αρδεύεται και διπλασιάζεται (+100%) αν έχει καλλιέργειες. Αντιθέτως μειώνεται τελεί υπό απαλλοτρίωση (-25%), αν είναι βοσκότοπος (-50%) ή αν είναι δασικό (-90%).

- οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται για τα ακίνητα που έχουν όπως σήμερα, αλλά με έκπτωση 50% στο φόρο.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ενδέχεται να γίνουν βελτιώσεις όπως να εξαιρεθούν ή να ελαφρυνθούν τα διατηρητέα από τη φορολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: