Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ο Βαλβέρδε δείχνει τα δόντια του!

Στην τελευταία αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν, η Ατλέτικ Μπιλμπάο υπέταξε την αήττητη μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο Μπαρτσελόνα. Τελικό σκορ 1-0 και αναρρίχηση στην 4η θέση για τους Βάσκους του Βαλβέρδε. Ο πρώην προπονητής των ερυθρολεύκων οδηγεί την Μπιλμπάο σε επιτυχίες εκμεταλλευόμενος τη νέα έδρα της ομάδας του στο έπακρο. Η 4η θέση στην φετινή Πριμέρα είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα για τα Λιοντάρια του Βαλβέρδε. Μετά από 15 αγωνιστικές έχουν καταφέρει να βρίσκονται μέσα στις 4 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος που φυσικά οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς (στην περίπτωση των Βάσκων στα προκριματικά).
Το γεγονός ότι οι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης δεν πρόκειται να χάσουν τις δυο από αυτές τις θέσεις αλλά και η φανταστική έως τώρα Ατλέτικο Μαδρίτης έχει ήδη κλείσει την άλλη θέση (ισοβαθμεί με την Μπάρτσα στην κορυφή) δίνει την αίσθηση πως η μάχη για την τέταρτη θέση της Ισπανικής Λα Λίγκα θα είναι πολύ σκληρή. Υπάρχουν πολλές ομάδες που διεκδικούν αυτή την θέση και μπορεί αυτοί οι μνηστήρες να σφάζονται όμως ένας θα είναι ο «τυχερός» στο τέλος. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει και ο Ερνέστο Βαλβέρδε της Μπιλμπάο. Έχοντας ξεπεράσει το 1/3 του πρωταθλήματος η Ατλέτικ είναι σίγουρα ένας από τους διεκδικητές αυτής της θέσης και μετά τη νίκη της επί των μπλαουγκράνα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς τους άμεσους αντιπάλους τους.
Το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα είχε πολύ ένταση και πάθος, πράγμα που επιθυμούσαν οι Βάσκοι εξαρχής. Το τέρμα του Μουνιαΐν ήρθε στο 69’ λεπτό και το παράδοξο ή αν θέλετε η μεγάλη επιτυχία της ομάδας του Βαλβέρδε είναι ότι στην ουσία δεν απειλήθηκαν από τους πρωταθλητές έως το τέλος του παιχνιδιού. Μάλιστα αυτοί ήταν που είχαν τις ευκαιρίες να διευρύνουν το σκορ και να σκοράρουν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.
Το γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη ήττα της Μπαρτσελόνα στο Ισπανικό πρωτάθλημα δίνει ακόμα περισσότερη αίγλη στους θριαμβευτές του νέου Σαν Μαμές. Μπορεί αρχικά οι φίλοι της ομάδας να μην περίμεναν μία τέτοια πορεία όμως η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε τους έχει κάνει περήφανους μέχρι στιγμής. Σε 8 παιχνίδια στην έδρα τους οι Βάσκοι έχουν πετύχει 6 νίκες και έχουν αναδειχθεί ισόπαλοι δυο μόλις φορές. Είναι αήττητοι δηλαδή. Έχοντας αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Βαλένθια, η Βιγιαρεάλ και βέβαια η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικ μπορεί να πιστεύει χωρίς φόβο στην εξασφάλιση της τέταρτης θέσης.
Αν φυσικά συνεχίσει στο ίδιο τέμπο και καταφέρει να συλλέγει βαθμούς και εκτός έδρας. Το στοιχείο βέβαια που ενδιαφέρει αρκετά είναι πως οι άμεσοι αντίπαλοί της δύσκολα θα καταφέρουν να κερδίσουν τους πρωταθλητές, οπότε η Μπιλμπάο έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι τους. Παράλληλα αυτή η νίκη θα έχει πολύ θετική επίδραση και στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών της καθώς το να κερδίζεις την αήττητη και πανίσχυρη Μπαρτσελόνα (έστω και χωρίς τον Μέσι) σίγουρα τονώνει την ψυχολογία.

Τι λείπει

Αυτό που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού είναι η όχι και τόσο καλή συγκομιδή των Βάσκων στα εκτός έδρας παιχνίδια τους. Μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να πάρουν 3 διπλά σε 7 παιχνίδια όμως το ανησυχητικό στοιχείο είναι πως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πάρουν καμία ισοπαλία μακριά από το καινούργιο τους γήπεδο. Και όπως έχουν πει πολλοί προπονητές «αν δεν μπορείς να κερδίσεις, τουλάχιστον δεν πρέπει να χάσεις».
Αν ο Ισπανός προπονητής της ομάδας (και πρώην ερυθρόλευκος) καταφέρει να βελτιώσει τις επιδόσεις της ομάδας του και στα εκτός έδρας παιχνίδια της θα μιλάμε για ένα ξεκάθαρο φαβορί όσον αφορά την τέταρτη θέση της Πριμέρα. Και αυτό θα αποτελεί έναν σύγχρονο άθλο για τον Βαλβέρδε και την ομάδα του. Η μέχρι τώρα καταπληκτική πορεία της Ατλέτικ άλλωστε πιστώνεται στον Τσινγκούρι.
Πηγή: οverlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: