Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Αυτός που... ζόρισε τη Μάντσεστερ!! (video)

Να ακολουθήσει το παράδειγμα του Παναθηναϊκού είναι κάτι που -ως Ολυμπιακός- θα αρνούνταν για πολλούς λόγους. Αυτό που έκανε όμως ο Αθηναϊκός, ζορίζοντας την Γιουνάιτεντ μέσα-έξω, αγγίζει το ιδανικό.

Αυτός που... ζόρισε τη Μάντσεστερ! (video)
Πολύ δύσκολα ο Ολυμπιακός θα επέλεγε να παραδειγματιστεί σε οτιδήποτε απ' τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ευτυχώς γι' αυτόν, η προϊστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ελληνικές ομάδες κρύβει την ευχάριστη έκπληξη του Αθηναϊκού.

Της πρώτης ελληνικής ομάδας που κατάφερε να μην χάσει απ' τους Άγγλους, αλλά και αυτής που τους έκανε να ιδρώσουν διπλά μέχρι να την αποκλείσουν απ' την συνέχεια του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Η κληρωτίδα έπαιξε... διαβολικό παιχνίδι στη ομάδα του Βύρωνα, η οποία στην πρώτη της χρονιά στην Α' Εθνικη έφτασε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας και από κει πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, που έφερε στο δρόμο της την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τον Σεπτέμβριο του 1991 υποδέχτηκε τους «Κόκκινους διαβόλους» στο γήπεδο της Λεωφόρου. Και ενώ όλα έδειχναν ότι το σύνολο του Γκερντ Πρόκοπ δεν είχε καμία τύχη κόντρα στους πρωταθλητές Ευρώπης της προηγούμενης σεζόν, δημιουργήθηκε μια απ' τις ιστορίες που κάνουν το ποδόσφαιρο συναρπαστικό.

Ο Αθηναϊκός κράτησε το μηδέν στην έδρα του και «έφυγε» για το Ολντ Τράφορντ αποφασισμένος να συνεχίσει το θαύμα -αφού ακόμα και η παρουσία του στην μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Η ισχυρή -για τα ελληνικά δεδομένα- ομάδα ξεκίνησε ιδανικά την παρουσία της στο Μάντσεστερ, αντιστεκόμενη σθεναρά για 90 λεπτά. Με την ηρωική παρουσία του Σαργκάνη κάτω απ' τα δοκάρια να κάνει τους Άγγλους να αγχώνονται για την πιθανότητα πέναλτι, ο Αθηναϊκός άντεξε για 110' λεπτά, μέχρι να τον νικήσει ο Χιούζ στην παράταση.

Δυο λεπτά αργότερα ο Μακ Κλερ διαμόρφωσε το τελικό 2-0, που ολοκλήρωσε το γλυκό όνειρο του Αθηναϊκού στον αγγλικό βορρά.

Α' Γύρος Κυπέλλου Κυπελλούχων
18/9/1991 Αθηναϊκός – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0

1-10-1991 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Αθηναϊκός 0-0



Manchester United-Athinaikos (part 1) από martelis

Οι συναντήσεις του Παναθηναϊκού με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν με μια μεγαλειώδη εμφάνιση του Παναθηναϊκού.

Στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων της περιόδου 2000-2001 το πρόγραμμα των «πρασίνων» είχε ταξίδι στο Μάντσεστερ.

Με ένα ονειρικό πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη έκανε τους Άγγλους να ανησυχούν, αφού όχι μόνο αντιστάθηκε στον ρυθμό που... δεν κατάφερε να επιβάλει η ομάδα του Φέργκιουσον, αλλά είχε χάσει φοβερές ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, η πίεση άρχισε να αποδίδει. Και παρότι ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 64' με τον Καραγκούνη το γκολ του Σέριγχμ (48'), το τελευταίο δεκάλεπτο του ματς τον «πλήγωσε», με τον Σκόουλς να σημειώνει δύο ακόμα γκολ.



Το παράπονο απ' τη βαριά ήττα ακολούθησε τον Παναθηαναϊκό και στην Λεοφώρο. Εκεί που μπήκε αποφασισμένος -παρότι βαθμολογικά αδιάφορος- να πληγώσει το «θηρίο», ανοίγοντας το σκορ στο 25' με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη που έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο. Όμως ο Σκόουλς και πάλι ήταν αυτός που σταμάτησε τα όνειρα των «πρασίνων» διαμορφώνοντας στις καθυστερήσεις το τελικό 1-1.



1η αγωνιστική ομίλων
21/11/2000 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Παναθηναϊκός 3-1

5η αγωνιστική ομίλων
7/3/2001 Παναθηναϊκός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-1

Μια απ' τις πιο βαριές ήττες της ιστορίας του σε ευρωπαϊκό έδαφος γνώρισε ο Παναθηναϊκός στον αγγλικό Βορρά, πριν δέκα περίπου χρόνια.

Παρότι η παρουσία του κόσμου της ήταν ισχυρή στο Ολντ Τράφορντ, δεν κατάφερε να παρασύρει και τους παίκτες. Αντίθετα, το έκανε ο «μαγικός» ρυθμός των «κόκκινων» που «φόρτωσαν» τους φιλοξενούμενους με τέσσερα τέρματα μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με το τελικό 5-0 να έρχεται στο 83'.



Man. Utd - PAO 5-0 reportaz meta από Zamponakos

Οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να περιορίσουν τους «δαιμόνιους» Άγγλους ούτε στο «σπίτι» τους, ολοκληρώνοντας τις μέχρι τώρα ευρωπαϊκές τους συναντήσεις με την εντός έδρας ήττα με 1-0.



1η αγωνιστική
16/9/2003 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Παναθηναϊκός 5-0

5η αγωνιστική
26/11/2003 Παναθηναϊκός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-1 Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: