Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Εφοδιάζονται με "εξαφανιζόμενο σπρέι" οι διαιτητές του Μουντιάλ!

Το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία αναμένεται να είναι Μουντιάλ διαιτητικής καινοτομίας. Αφού πέραν της "Goal Line Technology", οι διαιτητές θα έχουν μαζί τους και το ονομαζόμενο "vanishing spray", που οριοθετεί την απόσταση ανάμεσα στο σημείο που εκτελείται ένα φάουλ και του τείχους. Κάτι που σημαίνει ότι η τεχνολογία μπαίνει για τα καλά στη διαιτησία. Μετά την εισαγωγή της τεχνολογίας με την οποία πιστεύει ότι θα αφήσει στο παρελθόν τα "γκολ φαντάσματα" κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η FIFA θα προσπαθήσει να αποτρέψει την... υφέρπουσα μαγκιά αμυνόμενων και επιτιθέμενων στις εκτελέσεις φάουλ, κατά τη διάρκεια του τουρνουά της Βραζιλίας το 2014.
Ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, δήλωσε ότι το σπρέι που... εξαφανίζεται και χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων για να ορίσει αποστάσεις στα ελεύθερα χτυπήματα, θα χρησιμοποιηθεί και στο τουρνουά του προσεχούς Ιουνίου.
"Ξεκινήσαμε τη χρήση του σε όλες τις διοργανώσεις φέτος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα το ίδιο... μονοπάτι. Για το πειθαρχικό κομμάτι του παιχνιδιού αυτό είναι καλό. Ήμουν δύσπιστος στην αρχή, αλλά μετά μίλησα με τους διαιτητές που χρησιμοποίησαν αυτό το σύστημα και ήταν όλοι ευχαριστημένοι με αυτό", είχε δηλώσει σχετικά ο Μπλάτερ.
Οι διαιτητές ψέκαζαν στα γήπεδα του Μαρόκο με κάτι που έμοιαζε σαν κρέμα ξυρίσματος και είχε βάση το νερό, για να εξασφαλίσουν ότι οι παίκτες που παρατάσσονταν στο αμυντικό τείχος -την ώρα του φάουλ- τηρούσαν την προβλεπόμενη απόσταση από το σημείο της παράβασης. Ένας κύκλος σχηματίζεται στο σημείο της εκτέλεσης, για να εμποδίσει και τους επιτιθέμενους να μετακινήσουν τη μπάλα πιο μπροστά.
"Ο εκπρόσωπος της Μπάγερν Μονάχου, δήλωσε ότι στο Μαρόκο τα φάουλ εκτελούνταν με το τείχος να είναι εννέα μέτρα μακριά, ενώ στα παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα είναι μόλις πέντε. Είναι μια καινοτομία", επεσήμανε στη συνέχεια ο Μπλάτερ.
Όταν κοινοποιήθηκε από το "Associated Press" ότι η τεχνολογία με το σπρέι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Βραζιλία, ο άνθρωπος που το έφερε στο προσκήνιο, ο Πάμπλο Σίλβα, δήλωσε συγκλονισμένος. Καθώς, την είχε στα... σκαριά για έξι χρόνια.
"Έχουμε ανέβει μια μακρά, απότομη καμπύλη για να φτάσουμε εδώ. Από οικονομικής άποψης, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Αλλά αυτό που μας κάνει πιο περήφανος είναι ότι το προϊόν θα αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το γεγονός δεν μπορείς να βάλεις τιμή", τόνισε από την πλευρά του ο Σίλβα.
Συνεργασία Αργεντινής-Βραζιλίας
Ο Σίλβα είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αργεντινής, Χούλιο Γκροντόνα, ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για να παρουσιαστεί το σπρέι, που οριοθετεί τα "9,15 μ." στα εγχώρια πρωταθλήματα.
Συγκεκριμένα, έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέμβριο του 2008 στην Β’ κατηγορία του πρωταθλήματος, μεταξύ της Λος Άντες και την Τσακαρίτα Τζούνιορς. Και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες αναμετρήσεις.
Η χρήση του σπρέι επεκτάθηκε στο Κόπα Σουνταμερικάνα, το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Major League Soccer). Προτιμώντας τη χρήση του πριν το συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας το έκανε επιτρεπτό. Συγκεκριμένα, η FIFA παρουσίασε για πρώτη φορά την τεχνολογία πέρσι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ-20.
Η ιδέα για μια συνεργασία Αργεντινής-Βραζιλίας ήρθε την εποχή που ο Σίλβα έπαιζε ποδόσφαιρο. "Χάναμε 1-0 και είχαμε κερδίσει ένα φάουλ σε καλό σημείο για το αριστερό μου πόδι. Αλλά, όταν τελικά επιχείρησα το σουτ, η μπάλα βρήκε το αμυνόμενο, ο οποίος ήταν σε απόσταση μόλις τριών μέτρων! Εξαγριώθηκα. Και πήγα κατευθείαν στον διαιτητή, ο οποίος με απέβαλε για διαμαρτυρίες. Και τότε μου ήρθε...".
Οι διαιτητές ενέκριναν το σπρέι, σύμφωνα με τον Σίλβα. Ο οποίος κάνει επαναλαμβανόμενα σεμινάρια, προκειμένου να τους εκπαιδεύσει αναλόγως. Όπως για το πως θα σχηματίζουν σωστά τις γραμμές. Δουλεύει σε όλες τις επιφάνειες, ενώ υπάρχει και σε πορτοκαλί εκδοχή σε περίπτωση χιονιού.
Πως πρέπει να χρησιμοποιείται
"Εάν το κρατάς πολύ ψηλά (το σπρέι) η γραμμή είναι πολύ λεπτή και εξαφανίζεται αμέσως. Και σε περίπτωση που το κρατάς αρκετά κοντά, είναι πολύ παχιά. Έτσι, πρέπει να τη σχεδιάζεις με προσοχή. Δεν είναι επιβαρυντικό για τους παίκτες, το γήπεδο ή το όζον", λέει ο Σίλβα.
Την ώρα που ο Πεπ Γκουαρντιόλα εμφανιζόταν ευχαριστημένος με το σπρέι, το οποίο εξαφανίζεται από μετά από λίγα λεπτά, ο πρώην τεχνικός της εθνικής Ιταλίας. Μαρσέλο Λίπι, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την επιρροή που θα έχει στους διαιτητές.
"Είναι ένα έξυπνο αντικείμενο. Μπορεί να είναι χρήσιμο, όμως, μόνο όταν οι διαιτητές μετρούν σωστά την απόσταση ανάμεσα στους επιτιθέμενους και το τείχος. Είδα δύο φορές τον διαιτητή να βάζει τους παίκτες του τείχους περίπου 15 μέτρα από το σημείο της εκτέλεσης, το οποίο είναι αρκετά μακριά", είπε ο νυν τεχνικός της Γκουανζού.
Ο Σίλβα είπε με χιούμορ ότι θα έχει μια βελόνα στα χέρια του για να τσιμπηθεί, όταν θα δει το σπρέι να χρησιμοποιείται στον εναρκτήριο αγώνα του Μουντιάλ 2014, ανάμεσα στην οικοδέσποινα Βραζιλία και την Κροατία, στις 12 Ιουνίου στο Σάο Πάουλο. "Έτσι, για να σιγουρευτώ ότι δεν ονειρεύομαι", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: socccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: