Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Μπορεί η Ατλέτικο τον τίτλο;

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τις πιθανότητες που έχει η ομάδα του Σιμεόνε (η καλύτερη Ατλέτικο που είδαμε ποτέ) να τερματίσει μπροστά από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης...  
Υπάρχουν, φαντάζομαι αρκετοί που θα διαφωνήσουν με την άποψη μου, ότι αυτή είναι η καλύτερη Ατλέτικο που είδαμε ποτέ. Κάποιοι θα επικαλεστούν την ομάδα του Μίλινκο Πάντιτς που έκανε το νταμπλ. Επιμένω, η σημερινή Ατλέτικο Μαδρίτης είναι καλύτερη ομάδα από εκείνη κι' αν δεν είχε πέσει πάνω σε αυτή την Μπάρτσα και αυτή τη Ρεάλ το φετινό πρωτάθλημα θα το είχε ήδη πάρει.

Από όπου κι' αν την πιάσεις την ομάδα που έχει φτιάξει ο Σιμεόνε δεν μπορείς παρά να της βγάλεις το καπέλο. Η Ατλέτικο μέχρι τώρα στη φετινή σεζόν έχει παίξει σε Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και Κύπελλο 27 επίσημα ματς. Μετράει μόλις μία ήττα. Ξέρετε πόσες ομάδες στην Ευρώπη που παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Europa League έχουν σε όλες τις διοργανώσεις ως τώρα μόλις μία ήττα. Μόλις δύο. Η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου. Καμία άλλη.

Στο πρωτάθλημα η Ατλέτικο σε 18 ματς μετρά 16 νίκες μία ισοπαλία και μία ήττα. Στο πρώτο crash test που έδωσε φέτος εντός των συνόρων και στο οποία ψάχναμε την απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα, όχι απλώς νίκησε, αλλά και πολύ πιο εύκολα από όσο δείχνει το τελικό 1-0 στο “Μπερναμπέου” την Ρεάλ Μαδρίτης. Νομίζω δεν χρειάζεται να αναφέρω περισσότερα σε σχέση με τους αριθμούς για να φανεί ότι η Ατλέτικο Μαδρίτης ασφαλώς και μπορεί να πάρει το φετινό πρωτάθλημα.

Υπάρχουν όμως κι΄ άλλα πράγματα εκτός από τους αριθμούς που μας το επιβεβαιώνουν. Το ρόστερ για παράδειγμα. Ο Ντιέγκο Κόστα είναι πλέον ένας top class επιθετικός. Ενας ποδοσφαιριστής που χωράει βασικός σε οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο, ένας επιθετικός για τον οποίο αρπάχτηκαν οι πιθανότατα δύο καλύτερες Εθνικές ομάδες στον κόσμο η Ισπανία και η Βραζιλία για το ποια θα τον έχει στο ρόστερ της στο ερχόμενο Μουντιάλ...

Και δεν είναι ο μόνος. Ο Κουρτουά είναι ένας από τους τρεις τέσσερις καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο και ο Κόκε ο μέσος που θέλουν τα μισά μεγάλα club της Ευρώπης. Και φυσικά δεν ξέχασα τον Βίγια, τον Αρντά Τουράν και τόσους ακόμη παίκτες που παίζουν σε αυτή την Ατλέτικο. Υπάρχει λοιπόν και η προσωπικότητα και η ποιότητα μεταξύ των ποδοσφαιριστών για να ανταποκριθούν σε συνθήκες πίεσης και πρωταθλητισμού.

Κυρίως όμως υπάρχει προπονητής. Τα τελευταία δύο τρία χρόνια στο μικρό και κλειστό club των 5-10 κορυφαίων προπονητών παγκοσμίως μπήκαν ο Ιταλός Κόντε και ο Γερμανός Κλοπ. Φέτος είναι η σεζόν που σε αυτό το... club μπαίνει ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Με παρελθόν επιτυχημένο στην Αργεντινή όπου έκανε το προπονητικό ντεμπούτο του, ο Αργεντινός τεχνικός έχει μετατρέψει την Ατλέτικο Μαδρίτης από μία καλή ομάδα σε μία ομάδα τίτλων. Τον πρώτο τον πήρε πριν από μερικούς μήνες στο Μπερναμπέου κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης και ήταν το Κύπελλο Ισπανίας. Δεν ήταν μικρό, δεν ήταν λίγο. Για την ακρίβεια πιστεύω ότι ήταν το κλικ που έλειπε από την Ατλέτικο Μαδρίτης για να αποκτήσει τέτοιου είδους αυτοπεποίθηση που θα την κάνει να βλέπει την Μπάρτσα και την Ρεάλ στα μάτια.

Πλέον αυτό είναι κεκτημένο. Αυτό που απομένει είναι να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει και στον ρόλο του φαβορί και όχι του αουτσάιντερ για την κατάκτηση ενός μεγαλύτερου τίτλου, αυτού του πρωταθλήματος. Το ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο “Βιθέντε Καλντερόν” (Σάββατο 21.00 ΟΤΕ TV) είναι για την Ατλέτικο Μαδρίτης κάτι παραπάνω από ματς χρονιάς, κι' αν τελικά το κερδίσει και ξεφύγει στη βαθμολογία και από την Ρεάλ και από την Μπαρτσελόνα, ενδεχομένως να αποδειχτεί και για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ένα ματς σταθμός. Αν η Ατλέτικο Μαδρίτης πάρει το φετινό πρωτάθλημα στην Ισπανία το μήνυμα που θα στείλει, ξεπερνά τα όρια της Ισπανίας. Είναι ένα μήνυμα που γράφει ξεκάθαρα “ότι οι ομάδες χτίζονται και δεν αγοράζονται”. Στην εποχή των Ρώσων, των Αράβων και των απίθανων χρημάτων που ξοδεύονται για να “αγοραστούν” ομάδες, και να φτιαχτούν μέσα σε μία σεζόν υπερομάδες, αυτό το μήνυμα στέλνεται όλο και πιο σπάνια...

Και επειδή κάποιοι (και σωστά ως ένα σημείο) θα αναρωτηθούν εύλογα “γιατί η Μπαρτσελόνα δεν είναι μία ομάδα που χτίστηκε χρόνο με το χρόνο;” η απάντηση είναι εύκολη. “Ναι, συνέβη αυτό στην Μπάρτσελόνα, μόνο που η Ατλέτικο χτίζεται με πενιχρά μέσα και συνθήκες που δεν συνάδουν με τον υγιή ανταγωνισμό...”. Ο Σιμεόνε όπου σταθεί και όπου βρεθεί δικαίως φωνάζει, όπως και όλες οι ομάδες του ισπανικού ποδοσφαίρου για το τηλεοπτικό συμβόλαιο που δίνει πάνω από τα μισά χρήματα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ και κάτω από τα μισά να τα μοιραστούν οι υπόλοιποι 18 ως... ξεροκόμματο που περίσσεψε...

Η Ατλέτικο με λιγότερο από το μισό μπάτζετ της Ρεάλ και της Μπάρτσα, την χρονιά που πούλησε τον καλύτερο της παίκτη (Φαλκάο) και δεν ξόδεψε ούτε τα μισά χρήματα από όσα εισέπραξε για όλες τις μεταγραφές που έκανε, πάει να πάρει το πρωτάθλημα κόντρα στην Ρεάλ που ξόδεψε πάνω από 200 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και κόντρα στη Μπάρτσα που έβαλε δίπλα στον Μέσι τον Νεϊμάρ.

Σόρι από τους φίλους της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, αλλά πολύ θα το χαρώ αν το κάνει...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: