Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πως αλλάζει το DNA της Λίβερπουλ!!

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος αναλύει το πως η οπισθοχώρηση του ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥ Στίβεν Τζέραρντ έχει μεταλλάξει το αγωνιστικό πλάνο των Reds. Ιδρωμένος σαν καρβουνιάρης σε παλιό ατμόπλοιο του Μισισιπή και βαριανασαίνοντας λες και μόλις είχε τρέξει κάμποσα μίλια, ο Μπρένταν Ρότζερς δεν μπορούσε μετά τη νίκη επί της Φούλαμ να κρύψει το χαμόγελο του που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με εκείνο της... Τζοκόντα. «Για να ξέρετε, εμείς ίσως και να είμαστε τα τσιουάουα που τρέχουν ανάμεσα στα πόδια των διεκδικητών του τίτλου», είπε θέλοντας προφανώς να βάλει την ομάδα του στην κουβέντα του πρωταθλήματος χωρίς όμως να πρέπει να το πει ξεκάθαρα. Βέβαια ο τεχνικός της Λίβερπουλ μπορεί να παρομοίασε δημόσια την ομάδα του με τα μικρά σκυλάκια που έχουν πάρει το όνομα τους από την ομώνυμη επαρχία του Μεξικού, αλλά ο ίδιος σιωπηλά μέσα του γνωρίζει πως για αρχηγό έχει έναν τεράστιο... μολοσσό.
Ο Στίβεν Τζέραρντ δεν περίμενε την άφιξη του Ιρλανδού κόουτς για να να γίνει παικταράς. Ωστόσο, λίγο πριν πατήσει στα 34 (τον Μάιο), ο αρχηγός των Reds είδε τον προπονητή του να του ανοίγει ξαφνικά μπροστά του μία νέα σταδιοδρομία, μία αλλαγή θέσης που έχει βάλει φωτιά και έχει συμπαρασύρει όλη την αγωνιστική λειτουργία και μαζί και τους συμπαίκτες του. Η σκέψη κυοφορούσε στο μυαλό του Ρότζερς από καιρό. Το είχε μάλιστα δοκιμάσει σε κάμποσες διάσπαρτες φορές. Ο σοβαρός τραυματισμός όμως του Λούκας Λέιβα (ρήξη χιαστών) άφησε ορφανή την θέση του αμυντικού μέσου, την οποία θα έπρεπε να καλύψει ο Captain.
Η οπισθοχώρηση
Ξαφνικά λοιπόν με το ξεκίνημα του 2014 βρέθηκε σε έναν ρόλο που δεν είχε ούτε όταν μπορούσε λόγω ηλικίας και δυνάμεων να τρέξει περισσότερο. Οι πρώτοι αρθρογράφοι στο Νησί που το αντιλήφθηκαν, έσπευσαν να ανησυχήσουν και να κινδυνολογήσουν ότι αυτή η μετατόπιση θα τον εξέθετε. Το φοβερό όμως ήταν πως τελικά συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Στα ματς με Στόουκ (5-3), Αστον Βίλα (σ.σ.: 2-2, το μόνο που δεν ήταν καλός), Εβερτον (4-0), Γουέστ Μπρομ (1-1), Αρσεναλ (5-1), Φούλαμ (3-2) ο Τζέραρντ ήταν εξαιρετικός και ειδικά με Εβερτον και Αρσεναλ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ. Για το 5-1 με τους Κανονιέρηδες μάλιστα γράφτηκε πως ήταν μία από τις τρεις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του.

Η αλήθεια είναι πως ο νέος ρόλος του ταιριάζει και θα εξηγήσουμε το γιατί: Υπήρχαν πολλοί που θεωρούσαν ότι ο αρχηγός καθυστερούσε το παιχνίδι που ήθελε να παίξει ο Ρότζερς. Κρατούσε ως συνήθως αρκετά τη μπάλα και ήταν «απείθαρχος» τακτικά με την έννοια ότι ήθελε να είναι παντού και πάντα, με συνέπεια να μην βρίσκεται πολλές φορές εκεί που θα έπρεπε να είναι. Ολα αυτά ήταν φυσικά απόρροια του ηγετικού και σαφώς πιο άναρχου ρόλου που του ανέθεταν στο παρελθόν, κάτι που φυσικά ήρθε σε σύγκρουση με την «τάξη» και τους κανόνες που επιχειρεί να θέσει ο Ιρλανδός κόουτς. Τον Τζέραρντ όμως δεν μπορούσε να τον αφήσει εκτός 11άδας. Οπότε είπε να το ρισκάρει, χρίζοντας τον ένα βήμα πριν τα ποδοσφαιρικά γεράματα του, αμυντικό μέσο.
Πιστός στρατιώτης της Λίβερπουλ εκείνος δεν αρνήθηκε και όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, η... εγχείρηση πέτυχε, η ασθενής ομάδα ανάρρωσε και μπορεί να λέει ξανά πως βλέπει την κορυφή από το -4. Οποιος λοιπόν έχει δει τους Κόκκινους σε αυτά τα ματς, θα διαπίστωσε ότι ο Τζέραρντ δεν τρέχει πλέον τη μπάλα και δεν προωθείται όσο πριν. Για την ακρίβεια μετατρέπεται σταδιακά σε αυτό που αποκαλούμε deep lying playmaker. Εκείνος είναι που παίρνει την πρώτη πάσα από την άμυνα και τούτο εξασφαλίζει ότι η επίθεση θα δομηθεί σωστά από πίσω. Κοντινές πάσες, καλή κυκλοφορία, σε συνδυασμό με ένα γερό κορμί, μακριά πόδια, καλά τρεξίματα, απύθμενο πάθος και όλα αυτά σε έναν ποδοσφαιριστή που... στροφάρει όσο λίγοι στην θέση του.

Το φονικό δίδυμο και ο Κοουτίνιο
Σε αυτή την επιτυχημένη μετάλλαξη έχουν συντελέσει φυσικά και οι συμπαίκτες του. Το φονικό δίδυμο των Λουίς Σουάρες-Στάριτζ επιτρέπει στον Ρότζερς την πολυτέλεια να τραβήξει πιο πίσω τον αρχηγό του, καθώς τα γκολ του δεν λείπουν πλέον από την ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τον Κοουτίνιο, ο οποίος σταδιακά από εξτρέμ επίσης έχει μπει σε διαδικασία μετατροπής σε επιτελικό αν και ακόμα έχει πιο ελεύθερο ρόλο, ώστε να κινείται και στα πλάγια. Ωστόσο, με Εβερτον, Αρσεναλ, και Φούλαμ ο Βραζιλιάνος έκανε υπέροχα παιχνίδια και προσέφερε γκολ και ασίστ τόσο συγκλίνοντας από τη γραμμή όσο και από παίζοντας τον άξονα.


Η απογείωση του Χέντερσον

Πάνω απ' όλα όμως αυτό που κάνει τη διαφορά, αλλά με σαφώς πιο σιωπηλό τρόπο, είναι η απίστευτη άνοδος του Τζόρνταν Χέντερσον που κινείται στο πλευρό του Τζέραρντ και λίγο πιο μπροστά. Ο ίδιος παίκτης που μέχρι πέρσι ένιωθες ότι έτρεμε να δώσει τη μπάλα στο μισό μέτρο, τώρα οργώνει, κόβει και μοιράζει μαεστρικά το παιχνίδι, έχοντας και έξι ασίστ. Χέντερσον και Τζέραρντ ήταν εκείνοι που μπλόκαραν τη μεσαία γραμμή και έκαναν τα κλεψίματα και τις γρήγορες κάθετες στα ντέρμπι με Εβερτον, Αρσεναλ και ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι για τους αμφότερους θριάμβους. Ο αρχηγός λοιπόν μπορεί πλέον να μην σκοράρει με την ίδια συχνότητα, αλλά βλέποντας το γήπεδο από πιο πίσω, έχει τη δυνατότητα να δίνει ακόμα πιο σωστά τη μπάλα (σ.σ.: δείτε την υπέροχη ασίστ του με τη Φούλαμ), με αποτέλεσμα να έχει φτάσει τα εννέα... κερασμένα γκολ (σ.σ.: στην 1η θέση μαζί με τον Ρουνεϊ) και να έχει ξεκινήσει ακόμα 38 επικίνδυνες φάσεις στο πρωτάθλημα. Αυτός είναι ένας υπέροχος συνδυασμός μαζί με τα πέντε επιτυχημένα τάκλιν που έχει ανά ματς ως αμυντικός μέσος.
Δείτε πως και από που δίνει τη μπάλα ο Τζέραρντ




Ορισμένες φορές πάντως εξακολουθεί να... χάνεται κάπως και αυτό έχει κοστίσει στην άμυνα που ταλαιπωρείται τόσο από αυτό όσο και από τις απανωτές γκάφες των σέντερ μπακ. Ακόμα και έτσι όμως η αλλαγή θέσης του Τζέραρντ είναι εκείνη που έχει δώσει αυτό το κάτι που χρειαζόταν η Λίβερπουλ για να αρχίσει να ονειρεύεται ξανά. Και ο τρόπος που ο αρχηγός της πανηγύρισε το γκολ της νίκης στο «Κρέιβεν Κόταζ», δείχνει α μη τι άλλο πως εκείνος το πιστεύει. Και όταν το θεωρεί πιθανό ο Captain τους, τότε όλοι στο «Ανφιλντ» αφήνονται να παρασυρθούν από το πάθος και την τρέλα του...
ΥΓ.: Σύντομα αναμένεται η επιστροφή των Σακό, Αγκερ, Γκλεν Τζονσον και αυτό η λογική ορίζει (εάν μπορεί να υπάρχει λογική με αυτή την ομάδα) πως θα σώσει την τρικυμία στην άμυνα της Λίβερπουλ. Εάν μπορέσει και κλείσει αυτή την πληγή, τότε ο Ρότζερς εκτός από τη Γιουνάιτεντ εντός, θα έχει τις Σίτι, Τσέλσι και Τότεναμ στο «Ανφιλντ» και εκεί έχει αποδείξει πόσο δυνατό μπορεί να είναι το σύνολο του. Επίσης από όλες αυτές η Λίβερπουλ είναι η μόνη που δεν έχει ευρωπαϊκά ματς! Λέτε... ;;;
ΥΓ1.: Και όλα αυτά από έναν οπαδό της Εβερτον που δεν χαίρεται με τις επιτυχίες της Λίβερπουλ, αλλά η σκληρή πραγματικότητα τον υποχρεώνει να υποκλιθεί...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: