Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Στο… ασανσέρ των «αιωνίων»

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει για τη νέα εναλλαγή συναισθημάτων μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μετά τα τελευταία αποτελέσματά τους στο Top 16 πριν τον μεταξύ τους «εμφύλιο».
Στο… ασανσέρ των «αιωνίων»
Πώς αλλάζουν τα πράγματα… Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, ο Ολυμπιακός ήταν καβάλα στ’ άλογο και ο Παναθηναϊκός ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί. Η νίκη των «πράσινων» στον ημιτελικό Κυπέλλου άλλαξε άρδην τα δεδομένα και για περίπου ενάμιση μήνα ο πονοκέφαλος και οι γκρίνιες «μετακόμισαν» στο αντίπαλο στρατόπεδο. Τρεις αγωνιστικές, που έφεραν ισάριθμες ήττες και νίκες αντίστοιχα εκατέρωθεν αρκούσαν για να αλλάξουν και πάλι το σκηνικό και να οδηγούμαστε με άλλα δεδομένα στον «εμφύλιο» της επόμενης εβδομάδας στο ΟΑΚΑ. Το αποτέλεσμα αυτού, δε, μπορεί να κρίνει πολλά. Είτε να σημάνει τη νέα αντεπίθεση του Παναθηναϊκού και να βυθίσει ξανά στον προβληματισμό τον Ολυμπιακό (καθώς τρίτη ήττα σε δύο μήνες στο ΟΑΚΑ θα είναι… αχώνευτη για τους «ερυθρόλευκους»), είτε θα απογειώσει τους πρωταθλητές Ευρώπης και θα καταβαραθρώσει τους νταμπλούχους Ελλάδας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη νίκη.

Πού είσαι Τζέιμς για να δεις…

Ο Παναθηναϊκός τα έκανε όλα λάθος στη Μάλαγα. Παρασύρθηκε στο ρυθμό της και επέμεινε να της δίνει ελεύθερα μακρινά σουτ ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα κλείσει η… κάνουλα. Όταν, δε, παρουσίασε ένα από τα συνήθη του μπλακ άουτ, η σταθερά της άμυνας που τον κρατούσε στο παιχνίδι ακόμη και σε κάκιστες επιθετικά βραδιές (βλέπε Μπαρτσελόνα) δεν υπήρχε και το παιχνίδι εξελίχθηκε σε εφιάλτης. Η απουσία του ανήμπορου να βοηθήσει Γκιστ «φώναζε», αφού εξαιτίας αυτής οι «πράσινοι» υστερούσαν σε ριμπάουντ, περιστροφές και ταχύτητα στην άμυνα, αλλά και μεγαλύτερη παρουσία στην αντίπαλη ρακέτα στην επίθεση. Αναλώθηκαν ξανά σε πολλά τρίποντα, υπέπεσαν σε πολλά λάθη αφού ο Διαμαντίδης δεν βρήκε συμπαραστάτη στη δημιουργία ούτε στον εκτελεστή και καλά κλεισμένο μετά το πρώτο 12λεπτο Κάρι, ούτε από τον μακριά από τον περσινό του εαυτό και εμφανώς επηρεασμένο από το πρόβλημα στον αχίλλειο Ούκιτς. Μετά από αυτή την εικόνα η προσθήκη ενός γκαρντ, από τη στιγμή που και ο Παππάς παραμένει εσχάτως εκτός rotation στα δύσκολα, μοιάζει επιβεβλημένη τώρα, προτού να είναι αργά.

Η ήττα αυτή είναι άσχημη και μπορεί να αποδειχτεί οδυνηρή. Κρατά ζωντανή τη Μάλαγα, δίνει δικαίωμα στην ελπίδα σε όλους τους από… κάτω του, τον φέρνει σε μειονεκτική θέση έναντι του Ολυμπιακού που θεωρητικά ήταν ο μεγάλος του αντίπαλος για τη δεύτερη θέση και πλέον τον υποχρεώνει να κερδίσει στον «εμφύλιο» του ΟΑΚΑ, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες δεν θα είναι απλώς σε επίπεδο γοήτρου, αλλά και ουσιαστικές.

Το καθήκον του

Ο Ολυμπιακός έκανε απλώς αυτό που μπορούσε και έπρεπε στο ΣΕΦ απέναντι στην Αναντολού Εφές. Πιστοποίησε πως πατά ξανά γερά στα πόδια του μετά το μήνα της κρίσης και των τραυματισμών και δείχνει να ανεβάζει ταχύτητα στην κατάλληλη στιγμή της σεζόν. Βγάζει περισσότερη ενέργεια, διαθέτει πλέον-με την επιστροφή των τραυματιών-περισσότερες λύσεις και μεγαλύτερο rotation κι έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του. Η Εφές είχε ούτως ή άλλως λίγες ελπίδες να τον κοντράρει στο σπίτι του κι αυτές εξανεμίστηκαν όταν αναγκάστηκε να παίξει χωρίς δύο από τους λιγοστούς παίκτες που παίζουν με ψυχή και ομαδικό πνεύμα, τον Γκόρντον και τον Γκονλούμ.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δείχνει να έχει καθίσει ξανά στις ράγες για… Μιλάνο. Από εκεί απειλεί να την εκτροχιάσει ο Παναθηναϊκός την επόμενη εβδομάδα. Θεωρητικά ο Ολυμπιακός δεν χάνεται για τη δεύτερη θέση με μια ήττα, καθώς αν πάρει τα παιχνίδια που «πρέπει» θα έχει την ευκαιρία να τελειώσει τη δουλειά στο ΣΕΦ. Όμως μια τρίτη ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο μπορεί να ανοίξει πληγές που μοιάζουν να έχουν επουλωθεί, την ώρα που στο πρόγραμμα ακολουθεί «Γολγοθάς» με Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και Μπαρτσελόνα εκτός, αλλά και Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο εντός έδρας.

Το ντέρμπι της Τσικνοπέμπτης ήταν εκ προοιμίου μεγάλο. Μετά τα τελευταία αποτελέσματα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: