Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Με… φόρα στον εμφύλιο!!

Ο Ολυμπιακός καθάρισε σαν… αυγό Τουρκίας την Εφές με 78-60 στο ΣΕΦ και πηγαίνει με «αέρα» στον εμφύλιο με τον Παναθηναϊκό την επόμενη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Ουσία και θέαμα συνδύασαν οι «ερυθρόλευκοι».

Με… φόρα στον εμφύλιο
Πιστοποιώντας την επιστροφή του στις καλές εμφανίσεις, ο Ολυμπιακός σάρωσε την Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ με 78-60, έφτασε τις τρεις σερί νίκες και τις τέσσερις σε έξι ματς στο Top 16 και οδεύει με την καλύτερη ψυχολογία στον εμφύλιο με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ την επόμενη Πέμπτη.

Ένα ξέσπασμα στο πρώτο δεκάλεπτο έβαλε τις βάσεις κι ένα ακόμη στο τρίτο «καθάρισε» το ματς για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που έπαιξε όμορφο μπάσκετ και γέμισε χαμόγελα τους περίπου 10.000 φίλους του στις κερκίδες. Κορυφαίοι Σπανούλης με 16, Ντάνστον και Λοτζέσκι με 13 πόντους, αλλά και πολύτιμοι Πέτγουεϊ και Μπέγκιτς.

Οδηγός από την αρχή

Μάντζαρης, Σπανούλης, Λοτζέσκι, Πρίντεζης και Ντάνστον από τη μια, Μπαλμπάι, Πλάνινιτς, Βασιλειάδης, Σαβάνοβιτς και Γκονλούμ από την άλλη ήταν οι πρώτες πεντάδες εκατέρωθεν με τους Τούρκους να αγωνίζονται χωρίς τον ασθενή Τζαμόν Λούκας. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά (5-0) και-παρότι με τον Πλάνινιτς να ποστάρει διαρκώς σκοράροντας ή δημιουργώντας η Εφές ισοφάρισε (7-7)-έφτασε στο 17-8 στα μέσα της περιόδου καθοδηγούμενος από Λοτζέσκι και Σπανούλη. Οι πρωταθλητές Ευρώπης βρέθηκαν και στο 24-10 έχοντας 9/9 δίποντα και 2/4 τρίποντα υποχρεώνοντας τον παλιόφιλο Βαγγέλη Αγγέλου να καλέσει τάιμ άουτ. Το πρώτο άστοχο δίποντο ήρθε μετά από κάτι λιγότερο από εννιά αγωνιστικά λεπτά, αλλά και πάλι οι γηπεδούχοι έκλεισαν το δεκάλεπτο με διπλό σκορ, 24-12.

Χαλάρωσε

Ο Ολυμπιακός φάνηκε να κατεβάζει ταχύτητα στη δεύτερη περίοδο και η Εφές εκμεταλλευόμενη και το rotation του Γιώργου Μπαρτζώκα πλησίασε στους επτά (27-20). Παρά τα πολλά χαμένα ριμπάουντ, οι πρωταθλητές Ευρώπης αντέδρασαν και με τον Μπέγκιτς να προσφέρει λύσεις στην επίθεση έφτασαν στο 35-26. Όμως και πάλι δεν κατάφερε να φτάσει στα επίπεδα απόδοσης του πρώτου δεκαλέπτου δίνοντας δικαιώματα στους Τούρκους, που όμως έχασαν με τραυματισμό τον Γκονλούμ. Το 36-29 επισφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων για το πρώτο ημίχρονο διατηρώντας σε εγρήγορση τους Πειραιώτες.

Μην τον είδατε

Το τρικ του Αγγέλου να χρησιμοποιήσει σχήμα με τον Σαβάνοβιτς σέντερ (!) και τέσσερις «κοντούς» απέδωσε αλλά μόνο προσωρινά για την Εφές στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου (38-33). Με μόνιμο όπλο του το ποστάρισμα και τα μακρινά σουτ από Λοτζέσκι και Σπανούλη να προστίθενται στο οπλοστάσιο ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα σερί 10-0 φτάνοντας στο 48-33 στα μέσα του δεκαλέπτου. Το τάιμ άουτ των Τούρκων δεν φρέναρε τους γηπεδούχους, που-απεναντίας-με δύο τάπες του Ντάνστον άνοιξαν τον αιφνιδιασμό εκτοξεύοντας τη διαφορά στο 53-33. Το σόου του Αμερικανού σέντερ συνεχίστηκε οδηγώντας τον Ολυμπιακό στο 60-37. Δύο τρίποντα, από Μπιέλιτσα και Μπατούκ, δεν ήταν δυνατό να στερήσουν τα… φώτα από το απίθανο alley-hoop του Πέτγουεϊ που έγραψε τον επίλογο στο δεκάλεπτο, 62-43.

Απλή διαχείριση

Ούτε με… προσπάθεια δεν χανόταν πλέον η νίκη για τον Ολυμπιακό, που απλώς καλείτο να διαχειριστεί με ωριμότητα το μεγάλο του προβάδισμα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε ανάσες στον Σπανούλη και χρόνο σε παίκτες με περιορισμένη παρουσία στο παρκέ. Σίμονς και Μπέγκιτς πρόσφεραν όμορφες φάσεις, η διαφορά έφτασε και στους 24 (70-46), αλλά οι παίκτες των πρωταθλητών «σχόλασαν» νωρίτερα. Το 10-0 της Εφές (70-56) εξόργισε τον προπονητή των Πειραιωτών που τα έψαλε στους παίκτες του καλώντας τους στον πάγκο. Ο Ολυμπιακός σοβαρεύτηκε, πέτυχε επτά σερί πόντους (77-56) και τελικά έφτασε χωρίς άγχος στη νίκη, με το κοινό του να απαιτεί εν χορώ «διπλό μες στο ΟΑΚΑ».

Δεκάλεπτα: 24-12, 36-29, 62-43, 78-60.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 9, Ντάνστον 13, Σπανούλης 16, Περπέρογλου 6, Σλούκας 5, Κόλινς 2, Μπέγκιτς 10, Πρίντεζης 2, Μάντζαρης 2, Κατσίβελης, Λοτζέσκι 13.

Αναντολού Εφές (Αγγέλου): Μπαλμπάι 9, Οσμάν 8, Βασιλειάδης 4, Μπατούκ 6, Ερντέν 2, Γκονλούμ 2, Σαβάνοβιτς 5, Πλάνινιτς 13, Κοσούτ 4, Μπιέλιτσα 7.

Διαιτητές: Αρτεάγκα (Ισπανία), Πέρεθ Πιθάρο (Ισπανία), Γιούρας (Σερβία).Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: