Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Οι λεπτομέρειες και τα πρέπει του Ολυμπιακού!!

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει από την Κωνσταντινούπολη για την ήττα του Ολυμπιακού από την Φενέρ των προσωπικοτήτων και το «βουνό» που έχουν να ανέβουν πλέον ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του.

Οι λεπτομέρειες και τα πρέπει του Ολυμπιακού
Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν νωρίς το πρωί, όταν οι ενοχλήσεις στο γόνατο του Βασίλη Σπανούλη έγιναν εντονότερες και η συμμετοχή του κρίθηκε εξαιρετικά αμφίβολη. Όταν η απουσία έγινε… είδηση, ο Ολυμπιακός ήταν εκ των ων ουκ άνευ, πως θα έπρεπε να υπερβάλει εαυτό κόντρα στη Φενέρ. Αρκεί κανείς να έβλεπε τους πανηγυρισμούς και τα χαμόγελα των τούρκων δημοσιογράφων και οπαδών στο άκουσμά της. Οι «ερυθρόλευκοι», έχαναν πριν το τζάμπολ τον φυσικό τους ηγέτη, δηλαδή πόντους, δημιουργία, καθαρό μυαλό στην οργάνωση και φόβητρο για την αντίπαλη άμυνα.

Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως έχασαν και τη λύση για το μαρκάρισμα του ΜακΚάλεμπ, ο οποίος θυμήθηκε τα… χορευτικά και τις πιρουέτες της εποχής της καταξίωσής του στη Σιένα, σε αντίθεση με το ματς του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ, όπου ο αρχηγός τον είχε "εξολοθρεύσει". Με έναν παίκτη –και τι παίκτη- μείον λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνταν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά και να κάνουν σημαντικό βήμα, αρχικά για την πρόκριση, αλλά και για τη δεύτερη θέση. Ίσως αν γνώριζαν την απώλεια μία μέρα πριν, να είχαν και καλύτερο πλάνο… διαφυγής –και πολύ περισσότερο έναν ακόμα παίκτη στη δωδεκάδα, που προληπτικά έπρεπε να είχε ταξιδέψει- από την Πόλη. Όχι πως αυτό που παρουσίασαν δεν ήταν καλό, αλλά αποδείχθηκε πως δεν ήταν αρκετό.

Ο Ολυμπιακός έχασε τελικά με τέσσερις πόντους –καλό που διατηρήθηκε το +13 του πρώτου αγώνα-, σε ένα παιχνίδι που είχε δύο περισσότερες ασίστ, τρία επιπλέον κλεψίματα και ισάριθμα λιγότερα λάθη. Ακόμα και στα ποσοστά ευστοχίας –και με ισορροπημένες κατοχές-, ήρθαν ισόπαλοι με τους γηπεδούχους, αν βγάλει κανείς από την εξίσωση τις βολές. Η Φενέρ, λόγω ΚΑΙ των τριών-τεσσάρων οφθαλμοφανέστατων υπέρ της διαιτητικών λαθών, πήρε ώθηση στην κρίσιμη τρίτη περίοδο. Το παράδοξο είναι πως ο Ολυμπιακός, μπορούσε και έτσι να νικήσει. Αρκεί να ήταν λίγο πιο προσεκτικός στην άμυνά του και ιδιαίτερα στις «one on οne» ή isolation καταστάσεις που δημιούργησαν οι Κλέιζα και ΜακΚάλεμπ.

Όντας λοιπόν καλύτερος ή… ισόπαλος σχεδόν σε όλους τους τομείς της στατιστικής, ηττήθηκε στη λεπτομέρεια, ή αν θέλετε από το ταλέντο κάποιων παικτών του αντιπάλου. Και από τέτοιους η Φενέρ έχει πολλούς. Ομάδα Ομπράντοβιτς σε καμία περίπτωση δεν είναι ακόμα, αλλά, ιδιαίτερα οι προαναφερθέντες, συν τον Μπογκντάνοβιτς, είναι «μανούλες» στο να πληγώνουν το αντίπαλο καλάθι, ακόμα και αν οι προσπάθειές τους δεν προέρχονται από ομαδική δουλειά. Βάλτε στο σύνολο και τις πολύτιμες και δυναμικές βοήθειες που έδωσαν οι Μπιέλιτσα και Ζόριτς και θα καταλάβετε γιατί ο Ολυμπιακός –αφού πρώτα λησμόνησε τις λεπτομέρειες- έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή του ενόψει της συνέχειας.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ευτύχισε να έχει σε πολύ καλή κατάσταση τους Περπέρογλου, Σλούκα, ουσιαστικό τον Ντάνστον, όποτε ήταν στο παρκέ λόγω και των φάουλ, αλλά από εκεί και έπειτα, με εξαίρεση κάποιες εκλάμψεις των Πρίντεζη και Μάντζαρη, το… χάος. Ο Λοτζέσκι αστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο που θα άλλαζε όλη τη ροή στο τελευταίο λεπτό, ο Κόλινς επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι δύσκολα θα σταθεί στο υψηλό επίπεδο –αναρωτιέμαι τι λιγότερο κάνει ο Κατσίβελης-, ο Πέτγουεϊ ήταν απλή αναφορά και ο Μουν εκτός κλίματος στο ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα. Στις προηγούμενες… λεπτομέρειες για να επιστρέψουμε σε ομαδικό επίπεδο, βάλτε την αδυναμία σκοραρίσματος σε πέντε σερί φάσεις, όπου βγήκαν ισάριθμες καλές άμυνες. Ίσως αν οι δύο από αυτές είχαν βρει στόχο, τώρα να μιλάγαμε για θρίαμβο.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης όμως, δεν πρέπει να μένουν στα «αν» και οφείλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τον μεγάλο τελικό κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ. Γιατί όσο και αν λέμε πως το Top 16 είναι μεγάλο και κρύβει εκπλήξεις, ενδεχόμενο στραβοπάτημα σε αυτό το παιχνίδι, θα μειώσει αισθητά τις πιθανότητες τους για πρόκριση. Πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο των «ερυθρόλευκων» μπαίνει το «πρέπει» και σβήνεται διά παντός, μέχρις τις αρχές Απριλίου η λέξη «περιθώριο»….

Υ.Γ. Οι πιθανότητες το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής στο ΣΕΦ να κρίνει ακόμα και την πρόκριση Ολυμπιακού η Παναθηναϊκού στα προημιτελικά, αυξάνονται επικίνδυνα…

Υ.Γ.1 Ο Σλούκας έδειξε να φορμάρεται στην κατάλληλη στιγμή. Αν συνεχίσει έτσι και ο Σπανούλης –πονάει αρκετά- δεν έχει κάτι σοβαρό, το «κενό» του Λο, μικραίνει.

Υ.Γ.2 Κάποιοι στην Ελλάδα έβγαλαν αποτυχημένο τον Κλέιζα, που σε σχέση με τη τωρινή κατάστασή του –ελέω τραυματισμών- ήταν δύο κλάσεις ανώτερος. Αθεράπευτοι είμαστε… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: