Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

«Λίγος… ο Κομίνης»

varouxas-610x350
Ο καθηγητής διαιτησίας Παναγιώτης Βαρούχας φιλοξενήθηκε στον Arena FM 89,4 και μίλησε για την διαιτησία του Γιώργου Κομίνη στο ντέρμπι μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ.
Τόνισε πως ο διαιτητής της αναμέτρησης παρά τις καλές εμφανίσεις του σε παιχνίδια μείζονος σημασίας, δεν ήταν ικανός να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο παιχνίδι.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Παναγιώτης Βαρούχας:
Για την διαιτησία του Κομίνη:
“Ο συγκεκριμένος διαιτητής είχε καλή πορεία και έδινε ελπιδοφόρα μηνύματα. Ο διαιτητής  όμως κρίνεται σε δύσκολα παιχνίδια. Το Άρης-ΠΑΟΚ έχει μια ιδιορρυθμία και πρέπει να έχει μελετήσει ο διαιτητής πως θα του βγει. Επιπλέον, ήταν και η βαθμολογική κατάσταση του Άρη που θα έπρεπε να έχει μελετήσει και να έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία”.
Για το γεγονός πως οι διαιτητές αναγκάζονται να κάνουν τους θηριοδαμαστές:
“Για να πάει καλά το ποδόσφαιρο πρέπει να μην κάνει τον θηριοδαμαστή ο διαιτητής. Όταν πάνε οι παίκτες για το ημίχρονο πάνε περίπου 50 άτομα στην φισούνα, άρα κάτι δεν πάει καλά. Πως πάνε όλοι αυτοί οι παρείσακτοι εκεί; Θα πρέπει η Σούπερ Λιγκα να το κοιτάξει αυτό. Εκτός από αυτούς που είναι στο φύλλο αγώνα δεν υπάρχουν άλλοι. Δεν γίνεται να είναι σεκιουριτάδες. Είναι ρόλος των σεκιουριτάδων να κάνουν τα πράγματα χειρότερα; Βγήκε υποτίθεται και η αστυνομία αν και αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στο θέμα των ατόμων που είναι μέσα στο αγωνιστικό χώρο”.
Για τα λάθη του Κομίνη στον πειθαρχικό έλεγχο:
“Έκανε λάθη τρομερά στον πειθαρχικό έλεγχο. Όλα ξεκινάνε από το πρώτο λεπτό με εγκληματικό φαουλ του Τσουμάνη ο οποίος έκανε μια άλλη περίπτωση που πήδηξε ο Στοχ και τον απέφυγε αλλά μετράει η πρόθεση. Μετά είναι μια φάση του Βανγκελι στον Λούκας που είναι κόκκινη και μετά είναι και η μία φάση του Κάτσε. Επιπλέον, θα έπρεπε να δώσει κίτρινη στον Τζαβέλλα, τον Αθανασιάδη και τον Αγκάθνο .Ο διαιτητής έκανε εκπτώσεις όχι διαχείριση”.
Για την κριτική που άσκησαν οι ποδοσφαιριστές:
“Οι ποδοσφαιριστές είχαν πολύ καιρό να παρεκτραπούν τόσο πολύ. Όταν κάνει ένας παίκτης λάθος ποτέ δεν μένουμε σε αυτό. Οι μπάλες είναι καινούριες και άλλαξε η πορεία, όμως βγαίνει ο Γλύκος και κάνει κριτική στον διαιτητή. Δεν επιτρέπεται. Ο άνθρωπος μπορεί να είχε στο μυαλό του πως αν έβγαζε κάρτα θα γινόταν χαμός. Βέβαια έκανε λάθος.  Έπρεπε να βγάλει κόκκινη στον Τσουμάνη στο πρώτο λεπτό και μετά στον Βανγκέλι”.
Για την κίνηση που έκανε ο Κομίνης να ζητήσει να υπάρχει προσοχή στην ασφάλεια:
“Ο διαιτητής πήγαινε και ζητάει το αυτονόητο. Αυτό θα έπρεπε να υπάρχει. Το διαιτητή τον κρίνουμε αλλά αυτό είναι το αυτονόητο που θα έπρεπε να υπήρχε. Σε αυτά τα παιχνίδια θα έπρεπε να έχουν προβλέψει τα απαραίτητα μέτρα. Στον πειθαρχικό έλεγχο απέτυχε και δεν μου άρεσε. Δεν ήταν ικανός να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο παιχνίδι. Είχε πάει καλά στα παιχνίδια μείζονος σημασίας. Βέβαια, όταν πάει καλά του δίνεις ένα τέτοιο παιχνίδι για να δεις αν αξίζει. Μέχρι αυτό το παιχνίδι λέγαμε καλός διαιτητής”.
Για την καταγωγή των διαιτητών:
“Εμένα δεν με νοιάζει αν η Ήπειρος, η Ηγουμενίτσα, η Θεσσαλονίκη , η Καβάλα έχουν τρεις καλούς διαιτητές. Όσοι καλοί διαιτητές υπάρχουν να παίζουν. Βέβαια, άλλο να παίζει στην Ηγουμενίτσα και άλλο στην Θεσσαλονίκη. Αυτά που λέει ο κάθε πρόεδρος – θέλω να βάλω έναν- και αυτές οι μοιρασιές δεν μου αρέσουν”.
Για το αν απέτυχε ο Κομίνης:
“Από ότι φάνηκε δεν είχε το ειδικό βάρος για να βγάλει ένα τέτοιο παιχνίδι. Αυτοί που κάνουν κουμάντο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να ξέρουν πως ο διαιτητής δεν πρέπει να είναι θηριοδαμαστής”.
Για το αν θα παραπέμπει ο Κομίνης:
“Αυτό το δεν παραπέμπεται είναι ιστορία για τα θηρία. Ακόμα και να υπάρξει παραπομπή επιστρέφει και ξαναπαίζει. Όταν πας και διαμορφώνεις αποτέλεσμα και όταν εσύ με ρίχνεις και χάσω το κεφάλι μου τι να την κάνω της παραπομπή σου; Εγώ θέλω να παλέψω και να χάσω στο γήπεδο. Αν πας σπίτι σου η όχι τι με νοιάζει”;
Για την διαιτησία του Κάκου στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό:
“Είμαι σίγουρος πως το χτύπημα του Ινσαουράλδε δεν το είδε. Ο ποδοσφαιριστής κοίταξε αριστερά και δεξιά και ο σκηνοθέτης πρέπει να πάρει άριστα γιατί είδε αυτά αλλά την χειρονομία δεν την είδε. Βέβαια, ο παίκτης βγήκε έξω από τα όρια του γηπέδου. Του Κάκου κάτι του είπε ο βοηθός και έδωσε κίτρινη κάρτα. Ο Κάκος είναι καλός διαιτητής όμως υπάρχουν και οι κακές πλευρές”.
Για την γενική εικόνα της διαιτησίας:
“Βλέποντας το Μάντσεστερ Λίβερπουλ και το Τσάμπιονς Λιγκ την Τρίτη, φαίνεται πως όλοι οι διαιτητές κάνουν λάθη. Βέβαια, τώρα που τελειώνει το πρωτάθλημα πρέπει να υπάρχει προσοχή γιατί κάθε απώλεια τσούζει. Έχουμε Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός – ΟΦΗ για το κύπελλο, το τελικό και πολλά παιχνίδια σημαντικά για την παραμονή. Επιπλέον πρέπει ο διαιτητής να έχει τους δικούς του βοηθούς. Αλλιώς δεν υπάρχει χημεία και συνοχή. Βλέπουμε πως οι βοηθοί κάνουν λάθη”.
Για το γεγονός πως κάλεσε τους βοηθούς του στο κέντρο του γηπέδου ο Κομίνης:
“Δεν έχω δει ποτέ να μαζεύει τους βοηθούς ο διαιτητής για σύσκεψη. Αυτό δείχνει μια αδυναμία μεγάλη”.
Για την εικόνα των γηπέδων:
“Φωνάζαμε πέρυσι για τα γήπεδα και η εικόνα έχει βελτιωθεί από την Σούπερ Λίγκ. Παλαιότερα, ήταν πολύ χειρότερα και τα καλά πρέπει να τα λέμε. Η Σούπερ Λίγκα τα πρόσεξε αυτά τα θέματα”.
Για τις ευθύνες του παρατηρητή:
“Αν ο βοηθός πει στον διαιτητή πως ο τάδε χτύπησε τον τάδε και πήρε κόκκινη. Μετά το είπε ο παρατηρητής στον πάγκο της ομάδας και έγινε το έλα να δεις. Πρέπει  να υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα και από τον παρατηρητή”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: