Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

«Απέτυχε ο Κομίνης»

tsikinis_2
Στον Arena FM 89,4 μίλησε ο πρώην διεθνής διαιτητής, Ηρακλής Τσίκινης. Σχολίασε την διαιτησία Κομίνη στο Άρης – ΠΑΟΚ και τόνισε ότι ο Θεσπρωτός ρέφερι απέτυχε στο πειθαρχικό έλεγχο. Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες και στους ανθρώπους της ΚΕΔ, που όρισαν έναν ανέτοιμο διαιτητή σ’ ένα παιχνίδι με τόση βαρύτητα.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Ηρακλής Τσίκινης:
Για την διαιτησία στο Άρης – ΠΑΟΚ: “Ο διαιτητής απέτυχε στον πειθαρχικό έλεγχο. Βέβαια, στα παιχνίδια που  έχουν μεγάλη ιδιαιτερότητα, είναι ευθύνη αυτών που ορίζουν τον διαιτητή. Πρέπει να θωρακίσουν σ’ ένα βαθμό το παιχνίδι με τον κατάλληλο διαιτητή. Θεωρώ πως εκεί έχει γίνει το λάθος. Η όποια εμπειρία του Κομίνη και η φετινή παρουσία του δεν τον καθιστά κατάλληλο. Εξ αρχής, ήξερα πως θα υπήρχε πρόβλημα με τον ορισμό. Έπρεπε να μπει ένας διεθνής, ένας έμπειρος διαιτητής. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί καλοί διαιτητές, γενικότερα. Όμως, έχουν μπει στους πίνακες της Σούπερ Λιγκ… ανέτοιμοι διαιτητές. Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των διαιτητών και παράλληλα να βελτιωθεί η ποιότητα.
Αυτές οι δύο φάσεις στο ξεκίνημα ήταν κριτήριο για την συνέχεια. Στο πρώτο 12λεπτο ο διαιτητής έπρεπε να κάνει χρήση της κάρτας. Μπορούμε να μιλήσουμε και κίτρινη και κόκκινη κάρτα. Υπάρχει επικίνδυνο και απρόσεκτο παιχνίδι σ’ αυτές τις δύο φάσεις. Αν ήθελε ο διαιτητής να κάνει… διπλωματική κίνηση θα μπορούσε τουλάχιστον να βγάλει κίτρινες κάρτες και στις δύο φάσεις. Έπρεπε τουλάχιστον να υπήρχε πειθαρχική ποινή. Από την στιγμή που δεν έδωσε κάρτα, έστειλε μήνυμα “παίξτε όπως θέλετε”. Στα πρώτα 45 λεπτά χάθηκε ο έλεγχος, το παιχνίδι ξέφυγε εντελώς. Διαφωνώ με την άποψη ότι δόθηκε σωστά κόκκινη κάρτα στον παίκτη του ΠΑΟΚ. Η διαχείριση του παιχνιδιού ήταν μονόπλευρη και ο διαιτητής δεν είχε την ψυχολογία να παίξει 50-50 στο πρώτο ημίχρονο. Η λογική που επικρατεί να μην βγάλει κάρτα ο διαιτητής γιατί το παιχνίδι μπορεί να μην τελειώσει είναι λάθος. Επίσης ο κανονισμός αναφέρει ότι σε όποιο λεπτό κι αν γίνει ένα δυνατό μαρκάρισμα υπάρχει κάρτα”.
Για το αν μπορεί να διαρκέσει παραπάνω η ανάπαυλα του ημιχρόνου με απόφαση του διαιτητή: “Οι κανονισμοί δεν αναφέρουν πόσο μπορεί να κρατήσει. Ο διαιτητής έχει το πάνω χέρι σ’ αυτό το θέμα. Βέβαια, κατά την άποψη μου κακώς έκανε. Τις εγγυήσεις ο ίδιος ο διαιτητής πρέπει να τις δίνει. Επιπλέον, έγιναν κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστική διακοπή. Αν αυτά τα επεισόδια συνέβαιναν σ’ ένα ευρωπαϊκό ματς δεν θα είχε διακοπεί; Επιτέλους, στην Ελλάδα ας εφαρμοστεί ο κανονισμός και ας διακοπεί ένα παιχνίδι. Όταν όλοι καταλάβουν πως πρέπει να μπει τελεία και παύλα στην βία και στην ψυχολογική βία, τότε θα δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο”.
Για τους λόγους που δεν έβγαλε κάρτες ο Κομίνης: “Δεν είναι θέμα άγνοιας. Προσπάθησε να βγάλει το παιχνίδι χωρίς κάρτα. Μετά άλλαξε άποψη, αλλά είχε ήδη αδικήσει μια ομάδα. Δεν ήταν έτοιμος να διαχειριστεί ένα τέτοιο παιχνίδι. Αποκλείεται να μην ξέρει μέσα του πως αυτό το μαρκάρισμα είναι κόκκινη κάρτα. Είχε ένα λάθος σκεπτικό στο κομμάτι του πειθαρχικού ελέγχου. Δεν λέω πως το έκανε εσκεμμένα. Έπρεπε να είναι έτοιμος ψυχολογικά. Αυτά τα παιχνίδια έχουν ιδιαιτερότητα και να τα σφυρίζουν διαιτητές με καθαρό μυαλό. Στα ντέρμπι παίζει κυρίως ρόλο ο πειθαρχικός έλεγχος”.
Για τα λάθη των διαιτητών στην Σούπερ λιγκ: “Λάθη πάντα γίνονται, το θέμα είναι να περιοριστούν. Πρέπει να αφήνουμε τον διαιτητή να κάνει το φυσιολογικό  λάθος. Πρέπει να προχωρήσουμε από την καχυποψία. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο κομμάτι να αφήσουμε την διαιτησία να είναι σωστή. Πρέπει η διαιτησία να αρχίσει να δουλεύει όσο μπορεί χωρίς φόβο. Εδώ υπάρχει πίεση. Στην Ευρώπη ο Έλληνας διαιτητής γιατί δίνει ρεσιτάλ;”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: