Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Συνταγή για δραμαμίνες!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναλύει τα νέα δεδομένα και δίνει τα προγνωστικά του για την τελική κατάταξη Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.
To τρενάκι του λούνα παρκ συνεχίζει αμείλικτο την βασανιστική πορεία του, πότε αγκομαχητό σε ανηφόρες 45 μοιρών και πότε ιλιγγιώδεις βουτιές σε κατηφορικές πλαγιές.
 Καθηλωμένες σε ένα από τα μπροστινά βαγόνια, οι δύο ομάδες που μας εκπροσωπούν στην Ευρωλίγκα ψάχνουν τρόπο για να καταπολεμήσουν τη ναυτία. Αλλά ζορίζονται. Αν δεν βρουν σύντομα δραμαμίνες, θα παρακολουθήσουν το φάιναλ-φορ από την τηλεόραση.
Στα πλέι-οφ, πάντως, ουδείς τις θέλει για παρτενέρ. Η ΤΣΣΚΑ προτιμά οποιονδήποτε άλλον αντίπαλο από την ομάδα που ξενύχιασε την αρκούδα σε δύο συνεχόμενα φάιναλ-φορ. Η Ρεάλ θυμάται από πέρυσι ότι ο Παναθηναϊκός έχει βρει το κουμπί τους.
Ακόμα και αν οι ομάδες μας τερματίσουν στην 3η και 4η θέση του Ομίλου τους, σενάριο πλέον πολύ πιθανό, θα μπουν στα προημιτελικά ντυμένες με στολή αδίστακτου καμικάζι.
Θα φτάσουν όμως στην τελική ευθεία; Θα δουν ποτέ τα καμπαναριά του Ντουόμο στον ορίζοντα;
Με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν χθες, μόνο ο Παναθηναϊκός έχει ρεαλιστικές ελπίδες  για τη 2η θέση του Ομίλου. Το πρόγραμμά του είναι αρκετά βολικό και η υπεροχή του σε πιθανή ισοβαθμία με την Ολύμπια πολύτιμο πλεονέκτημα. Κρίμα που δεν την άφησε ξερή την περασμένη εβδομάδα με ένα τρίποντο της τελευταίας στιγμής!
Οι «πράσινοι» έχασαν με μικρή διαφορά από τη Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία και μπορούν να τη βάλουν κάτω με ένα απλό +6  στον άτυπο επαναληπτικό.
Θα είναι, όμως, αγώνας ειδικών συνθηκών αυτός της επιστροφής του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όπως και ο αντίστοιχος με τον Ολυμπιακό την τελευταία αγωνιστική στο Φάληρο. Και ο Παναθηναϊκός δεν είναι ομάδα που ανοίγει εύκολα μεγάλες διαφορές.
Η επικίνδυνη Μάλαγα είναι το «μαύρο άλογο», αλλά ο Παναθηναϊκός (4-4 σήμερα) την περιμένει στο ΟΑΚΑ. Εάν ο πρωταθλητής Ελλάδας εκμεταλλευτεί την έδρα του και περάσει νικητής από το σπίτι της –μάλλον τελειωμένης- Εφές, θα φτάσει τις  8 νίκες και θα εξασφαλίσει την πρόκριση πριν ακόμη εκστρατεύσει στο ΣΕΦ.
Η Αρμάνι βρίσκεται σήμερα στο 6-3 και μπορεί να φτάσει στο 8-3, αλλά θα δυσκολευτεί να πετύχει την 9η νίκη στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές (Φενέρ έξω, Μπαρτσελόνα μέσα, Μάλαγα έξω).
Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να υποστεί 4η συνεχόμενη ήττα την ερχόμενη Παρασκευή στη Βαρκελώνη. Όπως με μαθηματική ακρίβεια συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το χαμένο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τον εκτροχίασε για τα καλά.
Ο τραυματισμός του Βασίλη Σπανούλη ήρθε τη χειρότερη στιγμή και ξεχαρβάλωσε την ομάδα, σε όλα τα επίπεδα. Υποθέτω ότι σιώπησαν πια αυτοί που ισχυρίζονταν ότι ο Ολυμπιακός γίνεται …καλύτερος όταν του λείπει ο αρχηγός του!
Ο Μάντζαρης και ο Σλούκας έμειναν αβοήθητοι στην περιφέρεια και η λειψανδρία επέτρεψε στη γεμάτη ενέργεια Αρμάνι να κάνει παρέλαση με συγκομιδή 90 πόντων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Σπανούλη παρόντος, οι υπόλοιποι περιφερειακοί θα έπαιζαν απερίσπαστοι τον συνηθισμένο τους ρόλο, ιδίως στην άμυνα, δίχως να φοβούνται την κόπωση και τα φάουλ. Το καράβι θα έμπαινε στο λιμάνι χωρίς κλυδωνισμούς (όπως το παράλογο σουτ του Λοτζέσκι στο 81-80) και ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε με 15 πόντους.
Τους «ερυθρόλευκους» (4-5) περιμένουν τρία ταξίδια γεμάτα σκοπέλους: Μπαρτσελόνα, Μάλαγα, Εφές. Στον Πειραιά έχει να παίξει με τη Λαμποράλ και τον Παναθηναϊκό. Ο,τιδήποτε λιγότερο από 4 νίκες σε αυτές τις 5 αναμετρήσεις μπορεί να τον αφήσει εκτός νυμφώνος.
Για καλή του τύχη, εξασφάλισε ήδη το πλεονέκτημα σε πιθανή ισοβαθμία με τη Φενέρμπαχτσε και έχει στο σακούλι του μία διαφορά 18 πόντων έναντι της Μάλαγα. Από τον Παναθηναϊκό, έχασε με 4.
Υπολογίζω ότι ο Ομπράντοβιτς (4-5) θα παίξει το τελευταίο του χαρτί στο ΟΑΚΑ, ειδάλλως θα τερματίσει με 8 νίκες μάξιμουμ και θα μείνει εκτός πλέι-οφ από κάποια δυσμενή ισοβαθμία. Δεν έχει άλλο εκτός έδρας παιχνίδι που να προσφέρεται για υπέρβαση, αφού γνώρισε ήττες στο Μιλάνο και στην Ανδαλουσία.
Η Μάλαγα, μάλιστα, τον κέρδισε με διαφορά 14 πόντων (89-75), μολονότι οι ομάδες συμβάδιζαν ως το τελευταίο πεντάλεπτο. Κάπως έτσι δεν την έπαθε στο ίδιο γήπεδο και ο Παναθηναϊκός;
Η Ουνικάχα (4-4) εμφανίζεται ισχυρή στις πιθανές ισοβαθμίες, εκτός αν εμπλακεί σε αυτές ο Ολυμπιακός, σενάριο διόλου ανεδαφικό. Εχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα, παρά τα 4 εντός έδρας παιχνίδια: Εφές μέσα, Φενέρ έξω, Μπάρτσα και Ολυμπιακό μέσα, Παναθηναϊκό έξω, Αρμάνι μέσα. Δύσκολα θα ξεπεράσει τις 7 νίκες.
Εάν αποκλειστεί, που είναι και το πιθανότερο, θα πληρώσει ακριβά τη χαζή ήττα της πρεμιέρας από τη Λαμποράλ στη Μάλαγα. Ο άνθρωπος που κάποτε την οδήγησε στη γη της επαγγελίας, Σέρτζο Σκαριόλο, έκανε μεγάλη ζημιά στην ομάδα της καρδιάς του.
Ο Όμιλος αποδεικνύεται τόσο περίπλοκος όσο τον περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές στο ξεκίνημά του.
Η Ολύμπια Μιλάνου παρουσιάστηκε ισχυρή πέρα από κάθε προσδοκία, αφού πέτυχε διάνα (με Χάκετ, Λαουάλ) στο παζάρι του χειμώνα, όπου που άλλες ομάδες, όνομα και μη χωριό, απέτυχαν παταγωδώς.
Ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε κλυδωνίζονται, η Μπαρτσελόνα κάνει παρέλαση, η Εφές με τη Λαμποράλ παίζουν τον αναμενόμενο ρόλο του κομπάρσου, ο Παναθηναϊκός με τη Μάλαγα έχουν πορεία συμβατή με τις προσδοκίες.
Η πρόχειρη ανάλυση των δεδομένων με κάνει να πιστεύω ότι οι δύο ομάδες μας θα προκριθούν στα πλέι-οφ και ότι ο Παναθηναϊκός έχει σοβαρές πιθανότητες να τερματίσει 2ος και να αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας τη παλιά του πελάτισσα Μακάμπι.
Ο Ολυμπιακός δύσκολα θα αποφύγει τον λάκκο των λεόντων, της Μαδρίτης ή της Μόσχας. Αλλά και ποιος φοβάται αυτή την ΤΣΣΚΑ;
Σημειώστε εδώ ότι η ομάδα του Μπλατ και του Σοφοκλή Σχορτσανίτη συνεχίζει χωρίς ήττες εκτός προγράμματος, ενώ οι Ρώσοι ηττήθηκαν στο Βελιγράδι και πήραν 4 νίκες στον πόντο. Εκαναν όμως κομμάτια στη Μόσχα τόσο τη Ρεάλ (+14) όσο και τη Μακάμπι (+36).
Όλα δείχνουν ότι τα τέσσερα ζευγάρια θα κριθούν πάνω στο νήμα. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι θα βγάζει η ζυγαριά μετά το τέλος κάθε αγωνιστικής. Όπως βλέπετε, το τρενάκι ταξιδεύει σαν τρελό και τα δεδομένα αλλάζουν εβδομάδα με εβδομάδα.
Τον παμπόνηρο Ομπράντοβιτς, φερ'ειπείν, πρώτα θα τον δω ξαπλωμένο στο καναβάτσο και μετά θα τον ξεγράψω.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: