Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Το χειρουργικό γάντι του ποδοσφαίρου!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει από την Βαρκελώνη όσα άκουσε από τον Ινιέστα και τους επιστήμονες της Nike, δηλαδή για την εξέλιξη του βασικού εργαλείου του ποδοσφαιριστή χάρη στην επανάσταση της τεχνολογίας.   Περισσότεροι από 300 δημοσιογράφοι από όλο τον πλανήτη. Ορισμένοι εξ αυτών με την μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα τους. Όλοι συγκεντρωμένοι στην αίθουσα ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στη Βαρκελώνη. Άπαντες προσκεκλημένοι της Nike για να τους δείξει το νέο ποδοσφαιρικό της παπούτσι. Σε μια παρουσίαση που δημιουργούσε στον επισκέπτη την αίσθηση ότι επρόκειτο να δει τα αποκαλυπτήρια του νέου iphone, η μιας αντίστοιχα επαναστατικής συσκευής, η οποία θα αλλάξει ή θα ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα της. Και κάπως έτσι αποδείχθηκε ότι ήταν. Διότι το παπούτσι που αποκάλυψε η Nike, το magista σου δημιουργεί με την πρώτη ματιά την αίσθηση ότι αυτό φιλοδοξεί να κάνει, να φέρει επανάσταση στον τρόπο της κατασκευής, στο σχήμα και στις ιδιότητες του ποδοσφαιρικού παπουτσιού. Παρουσίασε ένα ποδοσφαιρικό παπούτσι που στην όψη είναι ότι πλησιέστερο σε ένα μπασκετικό παπούτσι, ή πυγμαχικό μποτάκι και στην πραγματικότητα είναι ότι πλησιέστερο σε ποδοσφαιρικό παπούτσι - προέκταση του ποδιού έχει παρουσιαστεί.
Εκτός από τον Αντρές Ινιέστα, μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω έναν Κροάτη επιστήμονα, που ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας 18 σχεδιαστών, οι οποίοι στη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να εξελίσσουν το παπούτσι που επινόησαν. Συγκέντρωσαν τις απόψεις περίπου 170 top class ποδοσφαιριστών. Και εστίασαν στα όσα άκουσαν από τους μέσους και τους μεσοεπιθετικούς, αφού αυτό το παπούτσι απευθύνεται κυρίως σε αυτούς, τους πιο δημιουργικούς ποδοσφαιριστές. Πέρασαν αμέτρητες ώρες με τον Ινιέστα, τον Μάριο Γκέτσε και τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, από τους οποίους στην πραγματικότητα ζήτησαν να επινοήσουν το νέο ποδοσφαιρικό παπούτσι, μέσα από την διαδικασία της περιγραφής των βασικών αναγκών που εκείνοι είχαν και έχουν από το βασικό εργαλείο που φορούν την ώρα της δουλειάς τους.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να επινοήσουν ένα ποδοσφαιρικό χειρουργικό γάντι για το πόδι του παίκτη. Ένα εργαλείο που θα του επιτρέπει να διατηρεί σχεδόν στην ολότητά της την αίσθηση της επαφής με τη μπάλα και συγχρόνως να του παρέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία στις κινήσεις και τα πατήματα. “Μπορώ να παίζω ξυπόλυτος, με τάπες;”, άκουσαν από τον Νέιμαρ, τον Ινιέστα και τον Γκέτσε. Και μέσα από περίπου 30 χιλιάδες ώρες δοκιμών κατέληξαν στο παπούτσι που παρουσίασαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Βαρκελώνη. Ένα παπούτσι με τις “τάπες” που είχαν φτιαχτεί προηγουμένως για χάρη του Ινιέστα και είχαν μελετηθεί από το ιατρικό επιτελείο της Μπαρτσελόνα, το οποίο συνέστησε στη Nike την χρήση τους γνωμοδοτώντας ότι δημιουργούν το ασφαλέστερο πέλμα που έχει παρουσιαστεί για τα ανθρώπινα πόδια που παίζουν ποδόσφαιρο.
Άκουγα όλα αυτά από τον σχεδιαστή και τους υπόλοιπους ερευνητές της Nike, κι έπειτα άκουγα τον Ινιέστα να μιλά με ενθουσιασμό για τις νέες προοπτικές που έχει αισθανθεί ότι του δίνει το παπούτσι, στην επαφή του με την μπάλα αλλά και στις αλλαγές κατευθύνσεων και στις πιο δύσκολες κινήσεις που χρειάζεται να κάνει την ώρα της δουλειάς του, και αναλογιζόμουν πόσο έχει βοηθήσει η τεχνολογική εξέλιξη το ποδόσφαιρο. Τον καιρό των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων το ποδοσφαιρικό παπούτσι ήταν φτιαγμένο από ένα έως και άκαμπτο δέρμα, σκληρό στη μύτη και τη φτέρνα, με το οποίο έκανες κινήσεις που έμοιαζαν πλαστικές. Φορώντας το magista νόμιζα ότι έχω φορέσει μια κάλτσα για την κυκλοφορία του αίματος με κολλημένο πέλμα και τάπες. Είναι ότι πλησιέστερο φανταζόμουν ότι μπορεί να υπάρξει προς το “να παίζω ξυπόλυτος” του Ινιέστα.
Δεν έχω ιδέα αν θα επιβεβαιωθούν οι πεποιθήσεις της ομάδας των ερευνητών της Nike ότι το magista θα αποδειχθεί το σημείο αναφοράς μιας νέας εποχής στο ποδόσφαιρο. Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι το ποδόσφαιρο του 2014 δίνει, τεχνολογικά, την μεγαλύτερη ενθάρρυνση και τα καλύτερα εργαλεία που έδωσε ποτέ στον παίκτη του για να βγάλει στο τερέν κινήσεις που δεν είχε φανταστεί ότι μπορεί να υπάρχουν στο ρεπερτόριό του. Αν είχαν αυτά τα παπούτσια ο Πελέ κι ο Μαραντόνα…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: