Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Αιώνιοι»… κούτσα-κούτσα στο γκρεμό!

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο www.sport-fm.gr για τον αυτοκαταστροφικό Παναθηναϊκό που βαδίζει στο πλευρό του Ολυμπιακού για… αποκλεισμό από το Top 16.

«Αιώνιοι»… κούτσα-κούτσα στο γκρεμό
Μέσα σε ένα διήμερο οι «αιώνιοι» θαρρείς και βάλθηκαν να γκρεμίσουν ό,τι έχτιζαν με κόπο και ιδρώτα από την αρχή του Top 16. Κι αν ο Ολυμπιακός έχει κάποια ελαφρυντικά-όπως την απουσία του Σπανούλη και τη δυναμικότητα της Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο-για την ήττα της Πέμπτης στο ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός δεν έχει κανένα για αυτό που έπαθε από τη Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ. Πιθανώς να παρασύρθηκε από τη «φιλολογία» περί εύκολου αγώνα απέναντι σε μία απογοητευτική και απογοητευμένη ομάδα με έναν προπονητή που τα θαλασσώνει…

Μπήκε αδικαιολόγητα χαλαρά, «έθρεψε» αντί να κλονίσει κι άλλο την ήδη πληγωμένη από τις επτά σερί ήττες στο Top 16 αυτοπεποίθηση των αντιπάλων του και έχασε ένα παιχνίδι που δεν ήταν, αλλά έπρεπε να κάνει ο ίδιος εύκολο. Στο πρώτο δεκάλεπτο δεν έπαιξε άμυνα, στο δεύτερο ήταν καλός στα μετόπισθεν αλλά τραγικός στην επίθεση και στη συνέχεια είδε τους αντιπάλους του να σκοράρουν με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο μην έχοντας ίχνος άγχους καθώς και τίποτα να χάσουν. Απεναντίας, οι «πράσινοι» που είχαν να χάσουν πολλά έβγαλαν εκνευρισμό, επιχείρησαν κάποιες άτακτες απόπειρες αντεπίθεσης, αλλά αυτές βασίζονταν περισσότερο στην ψυχή κάποιων παικτών και τη «θάλασσα» που έπιανε ώρες-ώρες την ομάδα του Σκαριόλο παρά σε σωστό και οργανωμένο μπάσκετ. Άργησαν να αυξήσουν την πίεση στην άμυνα, δεν «χτύπησαν» τα αργά πόδια του Πλάις ή το ζωγραφιστό όταν το «σκιάχτρο» από τη Γερμανία ήταν στον πάγκο, επέμειναν στο μονίμως δίκοπο μαχαίρι των τριπόντων (5/24 τρίποντα) και έκαναν παιδαριώδη λάθη, ακόμη και ο Διαμαντίδης σε καθοριστικά σημεία. Και παρά το σαφές επιθετικό πρόβλημα, ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν δοκίμασε καθόλου Παππά και Μαυροκεφαλίδη.

Η Λαμποράλ Κούτσα είναι τόσο κακή ομάδα (με όχι-όμως-κακούς παίκτες), που ακόμη κι αυτός ο κάκιστος Παναθηναϊκός της Παρασκευής μπορούσε να κερδίσει, έστω και στο τελευταίο λεπτό. Δεν τα κατάφερε, όμως, και φυσικά δεν φταίει κανείς άλλος από τον… ίδιο. Οποιαδήποτε κουβέντα περί διαιτησίας και ανάποδων σφυριγμάτων στο τέλος δεν έχει θέση, αφού μία ομάδα με βλέψεις για Final Four δεν έπρεπε να φτάσει μέχρι εκεί για να κερδίσει αυτή που ήρθε στο ΟΑΚΑ με 1-7 και τραγικές εμφανίσεις εντός κι εκτός τειχών.

Πλέον ο Παναθηναϊκός, όπως και ο Ολυμπιακός, όχι απλώς πρέπει να ξεχάσει τη δεύτερη θέση, αλλά να πασχίσει για να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς πλέον είναι αναγκαίο να κερδίσει τουλάχιστον την Αναντολού Εφές στην Πόλη και τις Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και Μάλαγα στο ΟΑΚΑ. Δεν αποκλείεται, δε, η πρόκριση-κι όχι η δεύτερη θέση-να κριθεί μεταξύ των δύο «αιωνίων» στην τελευταία αγωνιστική του Top 16, στο ΣΕΦ. Βγάζοντας την Μπαρτσελόνα και την Αρμάνι από την εξίσωση, η Μάλαγα έχει δυσκολότερο πρόγραμμα αλλά τον Ολυμπιακό στην έδρα της και τον Παναθηναϊκό με +16, ενώ η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ δεν έχει υποστεί ήττα εκτός προγράμματος σε αντίθεση με τους άλλους διεκδικητές. Στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές οι δύο μεγάλοι του ελληνικού μπάσκετ ή οι πρωταθλητές Ευρώπης της τελευταίας τριετίας αν προτιμάτε, παίζουν για τη «ζωή» τους και πλέον όχι απλώς δεν συγχωρούνται λάθη, αλλά ζητούνται υπερβάσεις. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: