Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Τι σημαίνει η ποινή για τη Μπαρτσελόνα!!

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος εξηγεί τα αίτια της βαριάς τιμωρίας και τις αγωνιστικές επιπτώσεις που ίσως να αφήσουν τους Μπλαουγκράνα εκτός τίτλων.
Ηταν 6 Μαρτίου του 2013 όταν η πολιτική εφημερίδα «El Pais» είχε κινδυνολογήσει, βγάζοντας πρώτη το θέμα στην επιφάνεια. Κανείς όμως δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με εκείνο το κείμενο, με τη Μπαρτσελόνα μάλιστα να βγάζει ανακοίνωση κατά του «ψευδούς» ρεπορτάζ. Εκείνο το δημοσίευμα μιλούσε για εξαιρετικά πιθανή σοβαρή τιμωρία από τη FIFA εξαιτίας παρανομιών στην απόκτηση πιτσιρικάδων από άλλες χώρες. Ενα χρόνο παρά κάτι μέρες ήρθε η επαλήθευση με τον πιο σοκαριστικό τρόπο για τους Μπλαουγκράνα που για αυτό το καλοκαίρι, αλλά και το ακόλουθο χειμερινό παζάρι δεν επιτρέπεται να κάνουν μεταγραφές. Είναι δεδομένο πως ο σύλλογος θα προσφύγει κατά της τιμωρίας και η ιστορία θα τραβήξει για κάμποσο καιρό ακόμα.
Η αλήθεια είναι όμως πως θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή η έφεση και η κάθε λογής προσφυγή που θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Οπότε εάν και εφόσον ισχύσει η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, το  θεμελιώδες ερώτημα που προκύπτει, είναι: Ποιο ακριβώς θα είναι το ρόστερ της ομάδας για την επόμενη σεζόν; Και τα επιμέρους ερωτήματα ακόμα περισσότερα: Τι θα γίνει με τον τερματοφύλακα, τους δύο σέντερ μπακ, τον μέσο, τον επιθετικό που τόσο πολύ χρειάζεται ο Τάτα Μαρτίνο ή εάν τελικά εκείνος δεν μείνει, ο διάδοχος του; Πως και με ποια λογική θα μπορέσει να γίνει ο σχεδιασμός για το απώτερο μέλλον και φυσικά: Τι ισχύει με δανεικούς, συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει και πωλήσεις; Σε όλα αυτά θα επιχειρήσουμε να βάλουμε μία τάξη, ξεκινώντας πρώτα απ' όλα με το τι ακριβώς συνέβη και ήρθε αυτή η τιμωρία...

Ο Νοτιοκορεάτης, Σέουνγκ Γου Λι έχει το παρατσούκλι «νέος Μέσι»
Σε πολλά ΜΜΕ φέρνουν ως παραδείγματα τις παλαιότερες σχετικές περιπτώσεις και τις τιμωρίες των Τσέλσι (Κακουτά) και Ναντ (Μπανγκουρά). Μόνο που δεν έχουν καμία σχέση. Τότε οι ομάδες που ανήκαν, είχαν καταγγείλει το «κλέψιμο» των ταλέντων τους και το ζήτημα είχε διευθετηθεί, όταν Τσέλσι και Ναντ απλά έβαλαν το χέρι στην τσέπη και πλήρωσαν κάτι παραπάνω. Τώρα όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Οι κακές γλώσσες στην Ισπανία διαρρέουν πως αυτή η ιστορία ξεκίνησε με ανώνυμες καταγγελίες των Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια (εννοείται πως δεν το υιοθετούμε, καθώς δεν γίνεται να επαληθευτεί). Η Μπαρτσελόνα λοιπόν τιμωρείται επειδή απέκτησε 10 (σ.σ.: ίσως και περισσότερους) ανήλικους μη Κοινοτικούς ποδοσφαιριστές και δεν το έκανε τηρώντας τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία, θέλοντας να βάλει τέλος στο παιδομάζωμα από φτωχές χώρες, έστησε το 2008 ένα πρόγραμμα που ονομάζεται TMS. Πρόκειται ουσιαστικά για μία βάση δεδομένων όπου οι ομάδες οφείλουν να δηλώνουν με κάθε λεπτομέρεια τον κάθε ανήλικο που αποκτούν και αυτό γίνεται ώστε να προστατεύονται τα πιτσιρίκια που μεταναστεύουν μακριά από το σπίτι τους. Η Μπαρτσελόνα προφανώς δεν το έκανε με τον σωστό τρόπο και γι αυτό τώρα θα το πληρώσει. Ως φταίχτης κατηγορήθηκε και η Ισπανική Ομοσπονδία (σ.σ.: θα πληρώσει πρόστιμο 410.000 ευρώ), η οποία επέτρεψε στους Μπλαουγκράνα να εγγράψουν τους εν λόγω νεαρούς στο σύλλογο τους. Η Ισπανική Ομοσπονδία δεν έχει εναρμονιστεί με τον κανονισμό της FIFA και έχει περιθώριο 90 ημερών μέχρι να το κάνει. Το ίδιο διάστημα δόθηκε στη Μπάρτσα για να πράξει ό,τι απαιτείται στις περιπτώσεις των συγκεκριμένων νεαρών παικτών. Ακόμα και όταν κάνει το σωστό όμως η Μπαρτσελόνα, η ποινή της δεν πρόκειται να αρθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τη FIFA.

Φυσικά το φαινόμενο του ποδοσφαιρικού «child trafficking» δεν είναι καινούργιο και δεν αφορά μόνο τη Μπαρτσελόνα
Τι μπορεί λοιπόν να σημαίνουν όλα αυτά, ποιος θα είναι ο αγωνιστικός αντίκτυπος για την ομάδα; Η Μπάρτσα λοιπόν που μπορεί να πουλήσει (σ.σ.: δεν πρόκειται να δώσει κανέναν πλέον), δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Προφανώς δεν γίνεται να εντάξει στο ρόστερ της ούτε τους Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, Αλεν Χαλίλοβιτς. Με αυτούς τους δύο ναι μεν έχει υπογράψει προσύμφωνο, αλλά με τα νέα δεδομένα δεν θα μπορέσει να καταθέσει συμβόλαια. Γενικώς αυτό είναι το κλειδί: δεν θα μπορεί να κάνει καινούργιο συμβόλαιο. Οπότε δεν θα μπορεί να κάνει ούτε ανανεώσεις. Συνεπώς ούτε ο Βαλδές θα μπορέσει εάν αλλάξει γνώμη τώρα που τραυματίστηκε, να μείνει ούτε και ο Πίντο που το συμβόλαιο του λήγει τον Ιούνιο. Τι σημαίνει αυτό; Πως τέρμα γιοκ! Αυτή τη στιγμή τρίτος τερματοφύλακας είναι ο Οϊερ Ολοθάμπαλ, αλλά επί της ουσίας δεν τον πιστεύει κανείς. Σε περίπτωση που γίνει το κακό, λογικά Νο1 θα γίνει ο πορτιέρο της Β' ομάδας, Ζόρντι Μάσιπ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σιγουριά στα μετόπισθεν.
Το αμέσως πιο καυτό ζήτημα είναι αυτό του κεντρικού αμυντικού. Ηταν δεδομένο πως ο σχεδιασμός περιλάμβανε έναν πρωτοκλασάτο και έναν ακόμα πιο νεαρό και ταλαντούχο. Επειδή όμως δεν θα αποκτηθούν ούτε φέτος, η άμυνα θα παραμείνει με τις υπάρχουσες ελλείψεις και θα πρέπει να προωθηθεί κάποιος για να βοηθήσει από τη Β'. Επικρατέστερος φέρεται να είναι ο 21χρονος Σέρζι Γκόμεθ, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα ζητηθεί από τον Κάρλες Πουγιόλ να μείνει για ακόμα έναν χρόνο και να βοηθήσει όσο και όπως μπορεί. Στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση  το πρόβλημα είναι σαφώς μικρότερο, καθώς η Μπαρτσελόνα μπορεί να πάρει πίσω τους δανεικούς της. Για το κέντρο υπάρχουν ο Ραφίνια που κάνει πολύ καλή σεζόν στην Θέλτα και ο 20χρονος Ντενίς Σουάρεθ που βγάζει μάτια με τη Β' ομάδα. Για τη γραμμή κρούσης πάλι ο Ντεουλοφέου ούτως ή άλλως θα επέστρεφε και ίσως να γίνει το ίδιο και με τον Μπόγιαν Κρκιτς (ναι ανήκει ακόμα στη Μπαρτσελόνα).
Η εν λόγω απόφαση μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στη Μπάρτσα για τη σεζόν 2014-'15, αλλά θα την υποχρεώσει να στραφεί εκ νέου στα... σπλάχνα της και να αναζητήσει λύσεις εκ των έσω. Η «Μασία» θα γίνει και πάλι το επίκεντρο της προσοχής, κάτι που την τελευταία διετία είχε φανεί πως είχε εξασθενίσει σχετικά. Τα ονόματα των μικρών Μπλαουγκράνα θα βρεθούν στην επικαιρότητα και ορισμένοι θα πάρουν ευκαιρίες. Το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» όμως δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει. Η διοίκηση του συλλόγου μετά το μεγάλο λάθος με τη μεταγραφή Νεϊμάρ και τον αρνητικό αντίκτυπο (δικαστικό, αλλά και σε επίπεδο εντυπώσεων και φήμης), εμπλέκεται σε ένα ακόμα σκάνδαλο. Πέραν λοιπόν των αναλύσεων, των πρέπει και των αποριών, εκείνο που απομένει και χρεώνεται τόσο στον Σάντρο Ροσέλ όσο και στον προκάτοχο του Τζουάν Λαπόρτα, είναι πως για να πάρουν κοντά τους τρεις Νοτιοκορεάτες και ορισμένους ακόμα Αφρικανούς, θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα και να ζήσουν μία χρονιά αγωνίας στα χέρια του κάθε Οϊερ ή Μάσιπ...
ΥΓ.: Η Μπαρτσελόνα θα προσφύγει στο ΚΑΣ (έχει 3 ημέρες να ενημερώσει τη FIFA πως θα το πράξει και 7 ακόμα ημέρες ώστε να ετοιμάσει τα παραστατικά). Ωστόσο, είναι τρομερά αυστηροί και συγκεκριμένοι οι κανονισμοί που θεωρείται σχεδόν απίθανο να κερδίσει!
ΥΓ.: Το ΤMS της FIFA δημιουργήθηκε για την αποφυγή του «child trafficking». Σε γενικές γραμμές η FIFA ορίζει πως για να αποκτηθεί ένας ανήλικος μη Κοινοτικός, θα πρέπει να μετακομίσουν στην χώρα που θα πάει και οι γονείς του, αλλά έχοντας εξασφαλισμένες μη ποδοσφαιρικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Για τους Κοινοτικούς ισχύει το ότι μπορούν να να μετακινηθούν εντός Ευρωζώνης ακόμα και για λόγους σπουδών. Δηλαδή ένας ανήλικος Αγγλος μπορεί να μετακομίσει στη Βαρκελώνη για σπουδές και να παίξει ελεύθερα στη Μπαρτσελόνα, αλλά ένας Κορεάτης όχι!
ΥΓ2.: Στο live chat που κάναμε στο gazzetta.gr όταν γνωστοποιήθηκε η τιμωρία, πολλοί ρωτήσατε για το τι θα κάνει ο Μέσι. Εάν θα φύγει ή όχι. Το τελευταίο διάστημα γίνεται κουβέντα για επέκταση του συμβολαίου του. Οπως εξηγήσαμε, κάτι τέτοιο πλέον δεν μπορεί να συμβεί για τον επόμενο χρόνο. Η εκτίμηση μου είναι πως δεν θα παρατήσει την ομάδα τώρα που θα τον έχει περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη φορά. Εάν κάνω λάθος, θα το μάθουμε πολύ σύντομα!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: