Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Νικάει, προκρίνεται. Χάνει... μπαίνει στο Γκίνες!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές για τον πιο «τρελό» όμιλο στην ιστορία της Ευρωλίγκας.
Αρμάνι - Ολυμπιακός 81-51, Παναθηναϊκός - Αρμάνι 73-57, Εφές - Αρμάνι 61-60, Εφές - Λαμποράλ Κούτσα 79-105, Μάλαγα - Φενέρ 89-75, Μάλαγα - Λαμποράλ Κούτσα 79-93, Μάλαγα- Παναθηναϊκός 87-71, Εφές- Λαμποράλ Κούτσα 79-105, Φενέρ- Αρμάνι 73-82.
Βρείτε κάποια λογική στα παραπάνω αποτελέσματα. Σας παρακαλώ. Άντε και μερικές φορές η νικήτρια ομάδα να ήταν το φαβορί, αλλά η διαφορά της επικράτησης της... με τίποτα.
Το φετινό Top 16 και ειδικά ο όμιλος του Ολυμπιακού (και του Παναθηναϊκού) είναι μύλος. Ο καθένας μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αν εκμεταλλεύτει και ορισμένες συγκυρίες φυσικά.
Η αντίπαλος του Ολυμπιακού έχει δύο νίκες και η μία είναι με αντίπαλο το «τρένο» της Αρμάνι (έστω με ένα τρίποντο από τα 20 μέτρα). Και όμως. Δε χρειάζονται οι «ερυθρόλευκοι» να μπουν στο βιβλίο Γκίνες της κουταμάρας. Γιατί αν ηττηθείς από αυτή την ομάδα σίγουρα μία περίοπτη θέση στο συγκεκριμένο κεφάλαιο του εν λόγω βιβλίου σε περιμένει.
Εύκολο δεν είναι (να νικήσει, όχι να μπει στο Γκίνες), αλλά ο Ολυμπιακός μπορεί να το κάνει. Η Αναντολού Εφές έχει ως μοναδικό κίνητρο (αρκετά ισχυρό βέβαια) αυτό που έχουν όλοι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού τους τελευταίους 23 μήνες... Να νικήσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης. Χειρότερη ομάδα είναι. Μικρότερο ρόστερ έχει (ακόμη κι από αυτόν τον λαβωμένο Ολυμπιακό). Βαθμολογικό κίντρο κανένα. Συνεπώς ας πάνε οι Πειραιώτες να τους αρπάξουν από το λαρύγγι (μπασκετικά μιλώντας πάντα) και από το πρώτο ημίχρονο να τους δώσουν να καταλάβουν πως δεν έχουν καμία ελπίδα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν το ματς κυλήσει με τις δύο ομάδες να συμπορεύονται σχεδόν στο σκορ τότε στο τέλος οι παίκτες της Εφές θα σουτάρουν λες και πετούν βότσαλο στον Ατλαντικό Ωκεανό και οι «ερυθρόλευκοι» λες και πετούν μπάλα σε μπασκέτα δωματίου (ελάτε τώρα, όλοι έχουμε μία τέτοια με logo ομάδας ΝΒΑ). Πολύ επικίνδυνο.
Θα ήταν άτοπο να αναφερθώ σε μπασκετικές λεπτομέρειες για την αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη. Σοβαρότητα και διάθεση στην άμυνα χρειάζεται. Η Εφές είναι μία ομάδα που μόνη της να παίζει, δύσκολα σκοράρει περισσότερους από 70 πόντους. Φανταστείτε να πιέσει ο Ολυμπιακός δηλαδή πόσο χαμηλότερα μπορεί να την ρίξει.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Βαγγέλης Αγγέλου φωνάζει για μεγάλες επιθέσεις μετά τα 18-19 δευτερόλεπτα. Ο Ολυμπιακός δε θέλει κάτι τέτοιο. Ο Ολυμπιακός επιθυμεί να τρέξει, να πετύχει 10-15 πόντους από εύκολα καλάθια και να φθείρει τους αντίπαλους ψηλούς (Κιλίτσλι, Σαβάνοβιτς, Μπιέλιτσα και Γκονλούμ). Όλοι τους (πλην του Κιλίτσλι) παίζουν με πρόσωπο στο καλάθι, κάτι που εξυπηρετεί την «ερυθρόλευκη» άμυνα.
ΥΓ: Αν ο Ολυμπιακός πάρει τη νίκη αυτομάτως προκρίνεται για ένατη συνεχόμενη φορά στα play offs της Ευρωλίγκας. Αν το σκεφτείτε πρόκειται για εξωπραγματικό νούμερο!
ΥΓ 2: Σε τόσο δύσκολους οικονομικά καιρούς περισσότεροι από 200 ταξιδιώτες από τη χώρα μας θα βρεθούν στην Τουρκία για να υποστηρίξουν την προσπάθεια της ομάδας. Αναφερόμαστε σε αγώνα Top 16 και όχι play off.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: