Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Παιχνίδια… κυριαρχίας!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τις κινήσεις των Μπάγερν και Ντόρτμουντ και το σκηνικό… κυριαρχίας που στήνεται στην Bundesliga. Οι προτεραιότητες είχαν τεθεί πριν τελειώσει η σεζόν. Οι Βαυαροί δεν ανησυχούν τόσο πολύ για το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά για το μέλλον. Άλλωστε, με αυτή την προοπτική προσλήφθηκε και ο Γκουαρδιόλα.
Ο Βάτσκε είχε θέσει τους πρωταρχικούς στόχους της Ντόρτμουντ στο οικονομικό. Έτσι, από τη μία οι Βαυαροί με μία κίνηση ευελπιστούν να λύσουν το πρόβλημα μία και καλή με την πρόσληψη του Μίχαελ Ρέσκε από την Λεβερκούζεν, ενώ από την άλλη τα πράγματα δείχνουν να κινούνται στην κατεύθυνση που θέλουν οι Βεστφαλοί.
Ο Ρέσκε πιάνει δουλειά στο Μόναχο από την 1η Ιουλίου μετά από υπόδειξη του Ματίας Ζάμερ και μάλιστα η Μπάγερν δημιούργησε νέα θέση για να τον «χωρέσει». Εκείνη του τεχνικού διευθυντή. Ο 56χρονος «θα βοηθήσει τον Ζάμερ στις αρμοδιότητες για την πρώτη ομάδα, τις ακαδημίες, το scouting και τις μεταγραφές», ήταν μέρος της ανακοίνωσης των Βαυαρών. Δηλαδή λίγο… από όλα. Μόνο στο οικονομικό κομμάτι δεν πρόκειται να του ζητηθεί να βοηθήσει.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη συμφωνία με τον Μίχαελ Ρέσκε. Τον ξέρω εδώ και πολλά χρόνια και τον εκτιμώ πολύ. Ήταν επιθυμία μου να δημιουργηθεί αυτή η θέση και να αναλάβει», σχολίασε ο Ζάμερ.
Ο Γερμανός παράγοντας δεν ήταν ποτέ στο προσκήνιο. Ήταν στο παρασκήνιο και φρόντιζε τα πάντα. Η δουλειά του στην Λεβερκούζεν εκτιμήθηκε πολύ στην Γερμανία, όμως φυσικά άλλο Μπάγερ και άλλο Μπάγερν. Έχει τη φήμη του σκληρού διαπραγματευτή, όμως αυτό δεν πρόκειται να του ζητηθεί στο Μόναχο. Εκείνο που θέλουν οι Βαυαροί είναι να βρίσκει το… ταλέντο πριν το κάνουν οι άλλοι. Λίγο διαφορετική δουλειά από ό,τι στις «ασπιρίνες», όπου για παράδειγμα έπεισε τον Γιούλιαν Μπραντ να υπογράψει. Στην Μπάγερν ο 17χρονος δεν πρόκειται να έπαιρνε άμεσα λεπτά συμμετοχής και πολύ δύσκολα θα την επέλεγε αν είχε πρόταση και καμία «εξασφάλιση».
Πάντα υπάρχουν παίκτες έτοιμοι από τις ακαδημίες, όμως οι Βαυαροί ευελπιστούν να βρεθούν στην κορυφή του «recruitment» (της απόκτησης) νεαρών παικτών. Των καλύτερων ταλέντων στην Γερμανία. Ένας άλλος τομέας στον οποίο είχε ξεχωρίσει ο Ρέσκε ήταν η επικοινωνία με τους παίκτες και όταν πρόκειται για νεαρούς ακόμη και με τις οικογένειές του. Τους «κέρδιζε» από την πρώτη στιγμή.
«Θα είναι πολύτιμος στην Μπάγερν με την εμπειρία του στο να στήνει εξαιρετικό δίκτυο scouting και την ικανότητά του στις διαπραγματεύσεις», σχολίασε ο Ρούντι Φέλερ, που είδε έναν από τους πιο σημαντικούς του συνεργάτες του να αποχωρεί. Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια στην Μπάγερ (σε διάφορα πόστα), η πρόκληση της Μπάγερν ήταν πολύ μεγάλη, για να περάσει απαρατήρητη και να του είναι αδιάφορη.
Όπως πολύ εύστοχα έγραψε ο Benedikt Warmbrunn στην Süddeutsche μετά το «μυαλό» (Γκουαρδιόλα) και μετά τη… «μεγάλη μύτη», όπως είχε χαρακτηρίσει τον Ζάμερ ο Καταλανός με αφορμή τις δηλώσεις του και την υποστήριξη που δείχνει, πλέον η Μπάγερν έχει και το «μάτι», τον Μίχαελ Ρέσκε. Μία κίνηση που συνάδει απόλυτα στο μακροπρόθεσμο πλάνο των Βαυαρών.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο μέλημα της Ντόρτμουντ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Βάτσκε, είναι να κλείσει η οικονομική ψαλίδα σε σχέση με την Μπάγερν. Πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του στην FAZ ο παράγοντας της Μπορούσια είχε αποκαλύψει ότι προετοιμάζεται το έδαφος για είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα πρότυπα των Βαυαρών. Μόνο που για τους Βεστφαλούς, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς είναι η μοναδική εισηγμένη ομάδα στο χρηματιστήριο στην Γερμανία.
Τα βήματα, όμως, είναι σταθερά προς την κατεύθυνση που επιθυμούν στην κοιλάδα του Ρουρ. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε η μετοχή της Ντόρτμουντ από τις 23 Ιουνίου θα διαπραγματεύεται στον δείκτη SDax, τον 3ο κατά σειρά, ενώ ήδη είχε ξεπεράσει τα 4 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.
Μαζί, λοιπόν, με τις επιτυχίες των τελευταίων ετών στο αγωνιστικό κομμάτι και τις εντυπωσιακές επιδόσεις στο οικονομικό, όπου για το 2012-13 καταγράφηκαν κέρδη-ρεκόρ ύψους 51,2 εκατ. ευρώ, οι Βεστφαλοί είναι έτοιμοι να υποδεχθούν «φρέσκο» χρήμα. Όπως αποκάλυψε αρχικά το Bilanz και στη συνέχεια επιβεβαίωσε η Welt η Μπορούσια βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Deutsche Bank για την πώληση ποσοστού 10% των μετοχών.
Για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή απαιτείται χρόνος, όμως από το γεγονός ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε σχόλιο διάψευσης, φαίνεται ότι όντως υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή, όμως, που η Ντόρτμουντ είναι εισηγμένη, το 75,83% των μετοχών της διαπραγματεύεται ελεύθερα. Η Μπορούσια κατέχει μόλις το 7,2% και ο μοναδικός τρόπος να γίνει η συναλλαγή είναι μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Μέχρι το 2015 υπάρχει το δικαίωμα έκδοσης 30 εκατ. νέων μετοχών και φαίνεται ότι θα εξασκηθεί.
Κάτι που θα φέρει οικονομική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, θα ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητα και σίγουρα θα προσεγγίσει και άλλους χορηγούς και έσοδα. Με τις εκπληκτικές οικονομικές επιδόσεις των Βεστφαλών, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν, μπαίνουν οι βάσεις για την οικονομική «ανεξαρτητοποίηση». Η στιγμή, που δε θα υπάρχει κανένας ενδοιασμός για τα χρήματα που ξοδεύονται φαίνεται ότι πλησιάζει.
*Στο γράφημα η πορεία της μετοχής της Ντόρτμουντ τα τελευταία 5 χρόνια.

Μετά τις φήμες, η μετοχή της Ντόρτμουντ έφτασε μέχρι και τα 4,36 ευρώ, ενώ πλέον η αξία της αποτιμάται περίπου στα 235 εκατ. ευρώ (έφτασε μέχρι και στα 260 κάποια στιγμή), με τον οικονομικό διευθυντή, Τόμας Τρες, να χαρακτηρίζει την τιμή «υποτιμημένη». «Η Ντόρτμουντ πρέπει να είναι διαφορετική», είχε πει ο Κλοπ στον εμπνευσμένο του λόγο μετά την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου, όμως οι εποχές επιτρέπουν συναισθηματισμούς μέχρι ενός σημείου.
Το σκηνικό... μεταφέρεται και η μάχη για την κυριαρχία στην Bundesliga περνάει πλέον σε άλλο επίπεδο. Αγωνιστικά, Μπάγερν και Ντόρτμουντ έχουν ξεφύγει, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα. Με το μυαλό στο μέλλον, μένει να δούμε μέχρι πότε θα συνεχιστεί.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: