Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Η διαφορά ο... Νάβας!!

Η Κόστα Ρίκα νίκησε στα πέναλτι την Ελλάδα και το Stats Zone του FourFourTwo κάνει τη στατιστική ανάλυση του ματς.
Ποιος το είδε να έρχεται; Η Κόστα Ρίκα προκρίθηκε στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά τη νίκη με 5-3 στα πέναλτι επί της Ελλάδας. Το παιχνίδι κυλούσε και κάποια στιγμή έδειξε να γέρνει προς το μέρος της Κόστα Ρίκα μετά το γκολ του Ρουίς, για να αλλάξουν ξανά τα δεδομένα μετά την ισοφάριση του Παπασταθόπουλου στις καθυστερήσεις.
Μετά την… άγονη περίοδο της παράτασης, με την Κόστα Ρίκα να παίζει με 10 παίκτες από το 66’ λόγω της αποβολής του Ντουάρτε, το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι. Μία χώρα με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων και μόλις 50.588 εγγεγραμμένους ποδοσφαιριστές έφτασε μέχρι τους «8».
Το πλάνο της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία έχει χτιστεί πάνω στα… ποσοστά. Οι Έλληνες αποφεύγουν το λάθος στο δικό τους μισό και πάνε τον ρυθμό εκεί που θέλουν. Έτσι, ήταν κάτι σαν σοκ, όταν μόλις στο 5’ ο Σάμαρης έκανε λάθος χωρίς πίεση στη μεσαία γραμμή, που οδήγησε σε αντεπίθεση του Κάμπελ για την Κόστα Ρίκα. Οι Ticos έφυγαν γρήγορα στην επίθεση, όμως ο Καραγκούνης πρόλαβε με τάκλιν τον Ρουίς.
Οι Έλληνες άρχισαν να παίζουν πιο πίσω, με τους Κοσταρικανούς να έχουν μεγαλύτερη κατοχή στο ξεκίνημα.

Η Κόστα Ρίκα έπαιξε με 5-3-2, σύστημα που έχει εφαρμόσει με μεγάλη επιτυχία στο Μουντιάλ, κάτι που βοήθησε τους Κοσταρικανούς να έχουν σταθερότητα στην άμυνα και ισορροπία στην επίθεση. Τα πλάγια μπακ κάνουν εξαιρετική δουλειά. Οι κεντρικοί αμυντικοί ανοίγουν και ένας από τους μέσους παίρνει θέση στο κέντρο της άμυνας και αυτό βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη.

Οι Κοσταρικανοί στηρίζονται στην κίνηση του ενός επιθετικού να βγαίνει στα άκρα. Αυτόν τον ρόλο στο πρώτο ημίχρονο τον έπαιξε ο Κάμπελ, που ήταν… παντού στο γήπεδο. Αντίθετα με τον Γιώργο Σαμαρά, ο οποίος έπαιζε στον άξονα και βοηθούσε πολύ στην ανάπτυξη.

Η Ελλάδα ήταν πιο συμπαγής στη μεσαία γραμμή. Ο Τεχέδα, ένας από τους καλύτερους παίκτες της Κόστα Ρίκα μέχρι τώρα, έκανε καλό ματς, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε μόλις 40% κατοχή στα πρώτα 35’, οι παίκτες του Σάντος ήταν πολύ προσηλωμένοι στα αμυντικά τους καθήκοντα.

Οι ευκαιρίες ήταν λίγες, όμως στο 37’ ο Νάβας έκανε απόκρουση παγκόσμιας κλάσης, για να σώσει το πλασέ του Σαλπιγγίδη μετά από εξαιρετική σέντρα του Χολέμπας. Ήταν αναμφίβολα από τις καλύτερες αποκρούσεις του τουρνουά. Η Ελλάδα ήταν η καλύτερη ομάδα στο πρώτο ημίχρονο, με την Κόστα Ρίκα να έχει… ξεμείνει από ιδέες.
Η ένταση και η ενέργεια που ξόδεψαν οι παίκτες του Πίντο στα ματς με Ουρουγουάη και Ιταλία είχαν την επίδρασή τους. Οι θεατές δεν είχαν εντυπωσιαστεί. Ακούστηκαν αποδοκιμασίας μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ίσως δικαιολογημένα, αν σκεφτεί κανείς ότι είχαμε μόλις 2 σουτ στο παιχνίδι.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν τα πήγε καλά στο τρίτο της επίθεσης.

Η αμυντική γραμμή της Ελλάδας ήταν πολύ ψηλά, κάτι που δείχνει αυτοπεποίθηση.

Τελικά, στο 52’ ήρθε στο γκολ. Ο Τοροσίδης έχασε την μπάλα στη μεσαία γραμμή και οι Κοσταρικανοί έφυγαν στην αντεπίθεση. Ο Μπολάνιος έδωσε την ασίστ και ο Ρουίς με πανέξυπνο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Λίγα λεπτά αργότερα η Κόστα Ρίκα θα έπρεπε να κερδίσει πέναλτι. Ο Τοροσίδης έκανε χέρι εντός περιοχής, όμως ο διαιτητής δεν είδε τίποτα. Οι Κοσταρικανοί έβγαιναν με καλύτερες προϋποθέσεις στην επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Σάντος έβαλε τον Μήτρογλου στο ματς στη θέση του απογοητευτικού Σάμαρη στο 66’, ενώ οι Έλληνες δέχθηκαν και το δώρο του Ντουάρτε που αποβλήθηκε. Ο Κάμπελ είχε ήδη κουραστεί και η κόκκινη άλλαξε το παιχνίδι. Ο Χολέμπας δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα.

Με 10 παίκτες η Κόστα Ρίκα άλλαξε το σύστημα και έπαιξε με 4 αμυντικούς. Οι Κοσταρικανοί έκατσαν πίσω και προσεύχονταν όλα να πάνε καλά. Αν θυμηθούμε την αντίστοιχη τακτική του Μεξικού στο ματς με την Ολλανδία, ήταν ρίσκο. Ο αριθμός των πασών των παικτών του Πίντο έπεσε δραματικά. Στην επίθεση ο Κάμπελ πλέον δεν προσέφερε τίποτα και ήταν εμφανώς κουρασμένος.

Όπως έχουμε ήδη δει αρκετές φορές σε αυτό το Μουντιάλ, το να κάθεσαι πίσω δεν βοηθάει και πολύ. Έτσι, οι Έλληνες έφτασαν στην ισοφάριση με τον Παπασταθόπουλο, που έκανε πολύ καλό παιχνίδι.

Έτσι, φτάσαμε στην παράταση. Με τον Κάμπελ να μην μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, η Κόστα Ρίκα έμοιαζε να παίζει με 9 παίκτες. Η Ελλάδα, που πλέον είχε 3 επιθετικούς στο γήπεδο, δεν κατάφερε να δημιουργήσει και πολλές ευκαιρίες.

Στο 17’ της παράτασης ο Νάβας έκανε ακόμη μία εκπληκτική απόκρουση, για να βγάλει το σουτ του Γκέκα.

Και στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ο Νάβας έσωσε ξανά την ομάδα του. Αυτή τη φορά με εξωπραγματική απόκρουση, για να αρνηθεί το γκολ στον Μήτρογλου. Όπως και στο ματς της Χιλής με την Βραζιλία, το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι. Η Κόστα Ρίκα σκόραρε όλα τα πέναλτι, ο Νάβας απέκρουσε την εκτέλεση του Γκέκα, για να στείλει τη χώρα του στα προημιτελικά.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: