Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Τα 2+3 μεταγραφικά «πρέπει» του Παναθηναϊκού!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για το πλάνο του Παναθηναϊκού που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απάντηση του Καλάθη και τις 2+3 μεταγραφές που είναι απαραίτητες, εφόσον ο πήχης φτάνει μέχρι το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας κι όχι του ελληνικού πρωταθλήματος...
Ο Καλάθης έχει στο περίμενε τον Παναθηναϊκό και μαζί του είναι στο περίμενε ολόκληρο το πλάνο για τη νέα περίοδο.
Είναι σαφές πως η κατάληξη στην  υπόθεση του ομογενούς γκαρντ θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις των «πράσινων» και η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική, αν αναλογιστούμε πως στο πρόσωπο του Καλάθη βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το πλάνο της ελληνοποίησης και της επόμενης μέρας.
Η αλήθεια είναι πως το σίριαλ έχει κρατήσει πολύ, ενδεχομένως να έχει κουράσει τον κόσμο, αλλά όπως και να 'χει το αποτέλεσμά του είναι αποφασιστικής σημασίας για τον σχεδιασμό. Αλλωστε ένα «ναι» ή ένα «όχι» του Καλάθη θα καθορίσει τις ισορροπίες στα χρήματα που θα δαπανηθούν, στους ξένους που θα επιλεγούν, αλλά και στον τρόπο που θα «χτίσει» την ομάδα ο Ιβάνοβιτς.
Με δεδομένη λοιπόν την ρευστότητα που επικρατεί στο συγκεκριμένο θέμα, το μόνο που μπορεί να αναλύσει κανείς είναι τις ανάγκες που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το ρόστερ του Παναθηναϊκού, είτε αυτό έχει τον Καλάθη, είτε όχι.
Από τη μία είναι σπουδαία κίνηση να αποκτηθεί ο Ελληνας Καλάθης, από την άλλη υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι με τα δύο εκατομμύρια δολάρια ετησίως ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε κάλλιστα να αποκτήσει τρεις παίκτες πρώτης διαλογής για να καλύψει τις θέσεις στο «1», το «3» και το «5», θέσεις που μάλιστα θα πρέπει να τις «γεμίσει», ακόμη κι αν αποκτηθεί ο Νικ.
Πάμε λοιπόν να δούμε τις κινήσεις που χρειάζονται...
Γκαρντ: Με την πλέον αισιόδοξη εκτίμηση, να κλείσουν θετικά οι υποθέσεις των Καλάθη και Σλότερ, ο Παναθηναϊκός θα έχει τέσσερις γκαρντ συμπεριλαμβανομένου του Διαμαντίδη και του Παππά που αναμένεται να πάρει ευκαιρίες. Στο καρέ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποκτηθεί ένας ακόμη γκαρντ τύπου Μποχωρίδη που θα συνδυάζει το νεαρό της ηλικίας με την δυνατότητα να δώσει ποιοτικά λεπτά σε κάποια παιχνίδια.

Φόργουορντ: Οσο γεμάτη είναι η θέση του πάουερ φόργουορντ με την παρουσία των Γκιστ και Φώτση, άλλο τόσο «άδεια» είναι αυτή του σμολ φόργουορντ. Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα «τριάρι» υψηλού επιπέδου που να μοιράζεται τον χρόνο με τον Γιάνκοβιτς, έχοντας ταυτόχρονα ως back up τον Χαραλαμπόπουλο για τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Σαφέστατα και το «τριάρι» δεν είναι η άμεση προτεραιότητα του Παναθηναϊκού αυτή την στιγμή, αλλά είναι δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Σέντερ: Η αποχώρηση του Λάσμε δημιούργησε ένα κενό σε μια θέση που ο Παναθηναϊκός είχε τα προβλήματά του λυμένα. Ανάλογα με το μπάσκετ που θα θελήσει να παίξει ο Ιβάνοβιτς, ανάλογων χαρακτηριστικών θα πρέπει να είναι και ο ψηλός που θα αποκτηθεί. Οι «πράσινοι» θα πρέπει να αποφασίσουν αν ψάχνουν ψηλό με αθλητικά προσόντα ή ψηλό που θα παίζει με πλάτη, καθώς ο συνδυασμός και των δύο δεν υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ετσι, λογικά θα πάει σ’ ένα μοντέλο τύπου Λάσμε και θα αναζητήσει το κάτι διαφορετικό από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη που απέδειξε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος πως μπορεί να ανταποκριθεί σ’ έναν βαθμό στο παιχνίδι με πλάτη. Ιδανικά ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να αναζητήσει δύο σέντερ (στις θέσεις Λάσμε και Μπατίστ) με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά σ’ αυτή τη φάση οφείλει να κάνει προσεκτική επιλογή στον έναν που θα αποκτηθεί, ώστε να περιορίσει τη ζημιά της απώλειας του Λάσμε.

Συμπέρασμα: Σε περίπτωση που αποκτηθεί ο Καλάθης, με τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζει αυτή την στιγμή η υπόθεση, ο Παναθηναϊκός θα λύσει τρία βασικά προβλήματα. Πρώτον, θα βρεθεί ο Ελληνας ηγέτης που σιγά – σιγά θα πάρει την σκυτάλη από τον Διαμαντίδη, στον βαθμό βεβαίως που αυτό είναι εφικτό.
Δεύτερον, λύνεται για τους πρωταθλητές Ελλάδας το πρόβλημα που έχουν όλες οι μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη, αυτό δηλαδή του πόιντ γκαρντ. Σαν… τρελοί ψάχνουν οι προπονητές για παίκτες με μυαλό και ο Καλάθης είναι το Νο1 σ’ αυτό το κομμάτι.
Τρίτον, ισχυροποιείται το πλάνο ελληνοποίησης μ’ έναν έτοιμο παίκτη υψηλής ποιότητας που μπορεί να συνδυάσει το «σήμερα» με το «αύριο» λόγω ηλικίας και εμπειριών.
Από την άλλη βεβαίως, ο Νικ δεν έχει το μαγικό ραβδί για να δώσει τις λύσεις σε όλα τα προβλήματα του Παναθηναϊκού. Μια επένδυση δύο εκατομμυρίων δολαρίων, απαιτεί επένδυση υψηλού επιπέδου και στις υπόλοιπες θέσεις του ρόστερ. Ο Καλάθης θα «φτιάχνει», οι συμπαίκτες του θα πρέπει να «τελειώνουν» και για να γίνει αυτό θα πρέπει οι μεταγραφές που θα ακολουθήσουν να είναι από το πάνω ράφι, με την προϋπόθεση βεβαίως πως ο πήχης του Παναθηναϊκού φτάνει μέχρι το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και δεν περιορίζεται στη διεκδίκηση του ελληνικού πρωταθλήματος...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: