Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Δύσκολα ταξίδια, εύκολος όμιλος και το αντίθετο!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την κλήρωση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ενώ εστιάζει στα ταξίδια που έχουν οι ομάδες στο δρόμο για το Top 16. Η πορεία τους μέχρι τα play offs εξαρτάται από τις ίδιες και όχι από τους αντιπάλους τους. Κάθε τέτοια μέρα το χρόνο αισθάνομαι πως επαναλαμβάνω τις σκέψεις μου. Η κλήρωση της Ευρωλίγκας αποτελεί τυπικά την έναρξη της σεζόν για τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. 31 ομάδες -οι 8 εκ των οποίων μέσω των προκριματικών- κάνουν τα δικά τους όνειρα. Υπάρχει ένα γκρουπ 6-7 ομάδων των οποίων τα όνειρα φτάνουν μέχρι και την κατάκτηση της κούπας, Ένα άλλο γκρουπ θα ήταν ευτυχισμένο να ζήσει την εμπειρία ενός Final 4 και φυσικά υπάρχουν και ομάδες οι οποίες παίζουν διασκεδάζοντας και προσπαθώντας να φτιάξουν ένα όνομα στον ευρωπαϊκό πορτοκαλί χάρτη.
Δε θέλω να σας χαλάσω τις ατέλειωτες συζητήσεις με την παρέα σας περί της κλήρωσης της αγαπημένης σας ομάδας, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία οι αντίπαλοι. Άλλα πράγματα κοιτάζουν οι προπονητές σε μία κλήρωση και ειδικά αυτές των ελληνικών ομάδων...
ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΧΗΜΕΙΑ
Τα πρώτα δέκα ματς της Ευρωλίγκας δίνουν τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες να βρουν ρυθμό και να αποκτήσουν χημεία. Αναφερόμαστε σε γκρουπ παλαιών και νέων παικτών με τον προπονητή να ζητά συντονισμό στις κινήσεις στο παρκέ. Τα λάθη που θα γίνονται θεωρούνται δεδομένα, αναγκαία όμως προς διόρθωση όταν ξεκινήσει το Top 16.
Στην πρώτη φάση υπάρχουν εύκολα και δύσκολα παιχνίδια, στη δεύτερη μόνο δύσκολα. Το περσινό παράδειγμα του Ολυμπιακού όπου τερμάτισε αήττητος με 10-0 και επί της ουσίας δεν κέρδισε τίποτα, πρέπει να αποτελέσει οδηγό και φέτος. Μη σας νοιάζει αν τερματίσει η αγαπημένη σας ομάδα πρώτη ή δεύτερη, αρκεί να προκριθεί. Μόνο αν τερματίσει τέταρτη θα έχει πρόβλημα στο Top 16, αλλιώς δεν έχει καμία διαφορά.
ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
Μπορεί κάποιοι να γελάσουν, αλλά για τους προπονητές είναι πιο σημαντικό στοιχείο ο προορισμός παρά η ομάδα που θα αντιμετωπίσουν σε αυτόν. Τα ταξίδια είναι πολλά και είναι κουραστικά. Οι δύο ελληνικές ομάδες δε ναυλώνουν τσάρτερ πλέον και πολλές φορές οι ανταποκρίσεις από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο επιβαρύνουν την κατάσταση.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχει να πάει στο Βελιγράδι το οποίο μπορεί να είναι δίπλα, αλλά θέλει ανταπόκριση (εκτός αν επιλεγεί η σερβική αερογραμμή), στην Κωνσταντινούπολη το οποίο είναι «ευκολάκι» και ακολουθούν ταλαιπωρίες. Στη Βαλένθια μέσω Βαρκελώνης, στη Βιτόρια πας Μαδρίτη μετά Μπιλμπάο και μετά πούλμαν για καμιά ώρα. Στην πόλη Κλαϊπέντα για να πας θες απλά να πάρεις μαζί σου 2-3 πυξίδες και να πετάς περίπου κανά 12ώρο.
Ο Παναθηναϊκός έχει να ταξιδέψει απευθείας σε Κωνσταντινούπολη, Μιλάνο, Βαρκελώνη και Μόναχο και θα ταλαιπωρηθεί να φτάσει στην Πολωνία.
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ
Δε μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε ανάλυση αντιπάλου αφού ακόμη τα ρόστερ είναι προς διαμόρφωση και σε αρκετές ομάδες ελλιπέστατα.
Με μία πρώτη ματιά στον όμιλο του Ολυμπιακού η Νεπτούνας θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπαθώντας να πετύχει 1-2 νίκες. Η Βαλένθια θεωρώ πως θα είναι άκρως ανταγωνιστική. Ομάδα με ικανό προπονητή, θορυβώδη έδρα (έχει πάρει σημαντικό διπλό εκεί ο Ολυμπιακός με σούπερ Νεστέροβιτς) και τα δημοσιογραφικά στο... Θεό (αυτό δε σας ενδιαφέρει απλά βγάζω τον πόνο μου). Η Λαμποράλ Κούτσα μοιάζει υπό διάλυση και κανείς δε ξέρει πως θα κινηθεί μεταγραφικά (χάνει Νοτσιόνι, Πλάις και ίσως τον Ερτέλ, πήρε μόνο τον Σενγκέιλα). Η Γαλατάσαραϊ τη στιγμή αυτή έχει μόνο πέντε συμβόλαια στην ομάδα (που σημαίνει αρκετές μεταγραφές). Ο Ερυθρός Αστέρας έχει για όπλο του την έδρα, αλλά με τον Ολυμπιακό δε θα ισχύσει κάτι τέτοιο λόγω της αδερφοποιημένης σχέσης των οπαδών των δύο συλλόγων.
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μακράν σε πολύ πιο δύσκολο όμιλο. Για τις Φενέρμπαχτσε και Μπαρτσελόνα δε χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά για να σας πείσουμε για τη δυναμικότητά τους. Αρμάνι Μιλάνο και Μπάγερν Μονάχου είναι οι ομάδες με τις οποίες θα κοντραριστεί ο Παναθηναϊκός αφού η πρώτη δυάδα δύσκολα θα αλλάξει. Σίγουρα οι «πράσινοι» διαθέτουν περισσότερη εμπειρία και με τις κατάλληλες προσθήκες δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ως προς την πρόκρισή τους. Η Τουρόφ θα είναι η «Νεπτούνας» του δικού του ομίλου και η ομάδα που θα ηττηθεί από αυτήν ίσως και να το πληρώσει.
ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
Η πορεία της φετινής χρονιάς για τις δύο ελληνικές ομάδες δε μπορεί να χαραχθεί αυτή τη στιγμή. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τουλάχιστον 3-4 καλές προσθήκες (όχι τύπου Σλότερ, αλλά τύπου Καλάθη) αφού μέχρι τώρα έχει επενδύσει (ορθά) στο μέλλον (Λούντζης και Παπαγιάννης), αλλά καθόλου στο παρόν.
Ο Ολυμπιακός ψάχνει ξένο γκαρντ (δε θα είναι ο Μίτσοφ) και ρίχνει ματιές για «τεσσάρι» και Ελληνα παίκτη. Θέλει πιο λίγα πράγματα μετά τις υπογραφές των Λαφαγέτ και Χάντερ, αλλά και την παραμονή ολόκληρου του βασικού του κορμού (πλην του Περπέρογλου).
Μέχρι την «οκτάδα» όλα εξαρτώνται από τις ίδιες τις ομάδες και από τις κινήσεις στελέχωσης των ρόστερ τους.
ΥΓ: Η επόμενη ανακοίνωση του Ολυμπιακού δε θα είναι μεταγραφική...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: