Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Οι μεταγραφές θα κρίνουν την κλήρωση!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για την... γκαντεμιά του Παναθηναϊκού στην κλήρωση, εξηγεί πως το ζητούμενο δεν είναι το ποιοι είναι οι άλλοι, αλλά το ποιοι είμαστε εμείς και αναλύει τις δηλώσεις - έκπληξη του Νικ Καλάθη για το μέλλον του. 

Μόνο οι... Σπερς έλειπαν από τον όμιλο του Παναθηναϊκού για να «δέσει» το γλυκό στην κλήρωση της Ευρωλίγκας.
Ολοι οι πρωταθλητές των προηγμένων μπασκετικά χωρών θα βρίσκονται στον δρόμο των «πράσινων» που με λίγο ακόμη... τύχη θα είχαν στον όμιλο και τον νικητή των προκριματικών που πιθανότατα θα είναι η Ούνικς Καζάν του Αργύρη Πεδουλάκη. Κι όλο αυτό την στιγμή που στον όμιλο του Ολυμπιακού κατέληγαν όλοι οι δευτεραθλητές των ομίλων, με την κληρωτίδα να χαμογελάει φαρδιά πλατιά στους «ερυθρόλευκους» που δικαιούνται να κάνουν όνειρα για την επόμενη φάση.
Το βασικό ζήτημα του Παναθηναϊκού πάντως δεν είναι οι αντίπαλοί του, αλλά πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο εαυτός του. Για να μπορέσουμε δηλαδή να βγάλουμε συμπεράσματα, να μιλήσουμε - έστω και θεωρητικά - για τις πιθανότητες πρόκρισης, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να δούμε το ρόστερ που θα κατεβάσουν οι πρωταθλητές και στη συνέχεια να το συγκρίνουμε μ' αυτό της Μπαρτσελόνα, της Φενέρ, της Μιλάνο και της Μπάγερν.
Το πρώτο δηλαδή ζητούμενο δεν είναι το ποιοι είναι οι άλλοι, αλλά το ποιοι είμαστε εμείς κι αυτή την στιγμή περισσότερο γνωρίζουμε τι θα παρουσιάσουν οι άλλοι και και λιγότερο τι πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός. Υπό αυτή την έννοια, όλα τα σενάρια είναι άκυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως πως όποιες κι αν είναι οι τελικές συνθήκες οι «πράσινοι» θα είναι το το φαβορί του ομίλου.
Κακά τα ψέμματα, αυτή την στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει μείνει πίσω χρονικά. Εχει σημαντικότατα κενά στο ρόστερ και θα πρέπει να τρέξει για να προλάβει. Αν δεν έχει σκοπό να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη, τότε μπορεί να συνεχίσει σε... ρηχά νερά στη μεταγραφική περίοδο, αλλά αν θέλει να βάλει πλώρη για τους «16» και να έχει βλέψεις για την 8άδα, θα πρέπει να βιαστεί και να πληρώσει.
Τα δεδομένα τα 'χουμε επαναλάβει, άλλωστε δεν άλλαξε τίποτα από την προηγούμενη φορά που αναφέρθηκε στα κενά του ρόστερ. Αυτή την στιγμή ο Παναθηναϊκός διαθέτει δύο γκαρντ (Διαμαντίδης, Παππάς), έχει «κλείσει» έναν ακόμη (Σλότερ) και χρειάζεται έναν «πενταδάτο» πλέι μέικερ κι έναν ακόμη γκαρντ που θα συμπληρώσει την πεντάδα των κοντών.
Στο «3» υπάρχει ο Γιάνκοβιτς με τον Χαραλαμπόπουλο και η προσθήκη ενός ακόμη φόργουρντ μοιάζει απαραίτητη, έστω κι αν αυτός προορίζεται για δεύτερος κι όχι για πρώτος. Η θέση «4» είναι η μόνη που παρουσιάζεται κλεισμένη με Φώτση και Γκίστ, ενώ στο «5» είναι απαραίτητος ένας βαρβάτος ψηλός και ενδεχομένως ένας ακόμη που θα καλύπτει τη θέση του τρίτου ψηλού.
Ολα αυτά με την προϋπόθεση ξαναλέω ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός στην α' φάση, να στοχεύσει στην είσοδο στους «16» και ενδεχομένως στην πρόκριση στους «8».
Ακόμη κι αν η διοίκηση αποφασίσει να προχωρήσει σ' αυτό το μοντέλο θα πρέπει οι κινήσεις να γίνουν... χθες, με δεδομένο ότι η υπόθεση Καλάθη τα έχει φέρει όλα πίσω. Ο Νικ διέψευσε κατηγορηματικά πως έχει ζητήσει την αποδέσμευσή του από το Μέμφις και λίγο - πολύ έδειξε να μην «καίγεται» για τα λεφτά ή τη δόξα. «Ο,τι και να γίνει, εγώ θα το υπηρετήσω» μοιάζει να λέει και με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν οι δηλώσεις του δύσκολα θα βάλει το μαχαίρι στο λαιμό στο Μέμφις για να του δώσει την ελευθέρας.
Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει σύντομα να πάει παρακάτω, να κοιτάξει τις εναλλακτικές του λύσεις και να «μοιράσει» αλλού τα 2 εκατομμύρια δολάρια που σκόπευει να δαπανήσει για την περίπτωση του Καλάθη. Η κλήρωση καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την αναγκη για ενίσχυση σε αρκετές θέσεις, με την προϋπόθεση επαναλαμβάνω πως ο Παναθηναϊκός θέλει να διεκδικήσει μια καλή πορεία, αν όχι το φάιναλ φορ...
Υ.Γ1: Ο Πεδουλάκης «λατρεύει» τον Ματσιούλις κι εδώ που τα λέμε δεν έχει άδικο. Δύο χρόνια αποδείχτηκε «λίρα 100» ο Λιθουανός κι έβγαλε στο ακέραιο τα λεφτά που πήρε από τον Παναθηναϊκό. Ο «Αρτζι» ήταν αυτός που πέρυσι το καλοκαίρι πίεσε ασφυκτικά για να μείνει ο Ματσιούλις καθ' υπέρβαση του μπάτζετ και η επικείμενη συνεργασία τους στο Καζάν μοιάζει φυσικό επακόλουθο της αμοιβαίς εκτίμησης.
Υ.Γ2: Εχει απόλυτο δίκιο ο Γιαννακόπουλος που έθεσε οικονομικό θέμα στην Ευρωλίγκα. Ναι, δεν είπε κάτι καινούριο, αλλά είπε κάτι που είναι αυτονόητο και πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί για να υπάρχει μέλλον. Είναι αδιανόητο η φετινή πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο να εισπράττει 60 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τα αγωνιστικά οφέλη και ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ να εισπράττει λιγότερο μάξιμουμ 800 χιλιάδες! Αναμφισβήτητα, άλλο άθλημα, άλλη δυναμική, άλλοι χορηγοί, αλλά αυτή η διαφορά ξεπερνάει τα όρια της λογικής...

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: