Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Το... Clasico του Μουντιάλ!! (vids)

Το Γερμανία-Αργεντινή είναι το ζευγάρι με τους περισσότερους τελικούς στην ιστορία και ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει τις -συνολικά έξι- προηγούμενες παγκόσμιες κόντρες τους.
Μέχρι την Τετάρτη αργά το βράδυ μοιραζόταν την τιμή με το άλλο μεγάλο μουντιαλικό ζευγάρι: το Βραζιλία-Ιταλία (1970, 1994). Την Κυριακή όμως στο «Μαρακανά», Γερμανία και Αργεντινή θα κοντραριστούν ως φιναλίστ Παγκοσμίου Κυπέλλου για τρίτη φορά. Η αρχή έγινε το 1986 και την κούπα του Μαραντόνα. Το 1990 ήρθε η εκδίκηση με τον σούπερ Ματέους. Οι δύο χώρες βέβαια έχουν συναντηθεί κι άλλες φορές σε Μουντιάλ. Συνολικά έξι είναι οι προηγούμενες αναμετρήσεις τους, με τα Πάντσερ να τα πηγαίνουν σαφώς καλύτερα, μετρώντας τρεις νίκες, μία ήττα και δύο ισοπαλίες εκ των οποίων βέβαια η μία ήταν πρόκριση στα πέναλτι...
2010 (Νότια Αφρική)
Αργεντινή – Γερμανία 0-4

Σε μία από τις μεγαλύτερες ντροπές εάν όχι τη μεγαλύτερη, ο Μαραντόνα επιβεβαίωσε το ότι οι τεράστιοι παίκτες δεν γίνονται απαραίτητα και μεγάλοι προπονητές. Στον προημιτελικό η Αργεντινή τα έκανε όλα λάθος και η Γερμανία τη διέλυσε με 4-0. Η αρχή έγινε με το καλημέρα από τον Μίλερ (3'), για να συνεχίσει ο Κλόζε με δύο ακόμα τεμάχια (68', 89') και τον Φρίντριχ να προσθέτει ενδιάμεσα (74') το όνομα του στους σκόρερ. Οι Γερμανοί θα έμεναν εκτός στον ημιτελικό από την Ισπανία



2006 (Γερμανία)
Γερμανία – Αργεντινή 1-1 (4-2 στα πέναλτι)

Ο προημιτελικός είχε φτάσει στο 80' και η Αργεντινή φαινόταν να έχει στα χέρια της την πρόκριση. Είχε το γκολ του Αγιάλα (49') και δεν δεχόταν μεγάλες φάσεις. Τότε όμως χτύπησε ο Κλόζε, ο οποίος άρχισε την... πελατειακή σχέση του με τους Γκαούτσος. Οδήγησε την πρόκριση σε παράταση και μετά στα πέναλτι. Εκεί ήρωας αναδείχτηκε ο Γενς Λέμαν που απέκρουσε τις εκτελέσεις των Αγιάλα, Καμπιάσο. Αντιθέτως, οι Γερμανοί ευστόχησαν σε όλες τις δικές τους και πέρασαν στα ημιτελικά, όπου όμως η Ιταλία έβαλε τέλος στα όνειρα να να το κατακτήσουν στο σπίτι τους.






1990 (Ιταλία)
Δυτική Γερμανία – Αργεντινή 1-0

Οι Γερμανοί θα έπαιρναν το αίμα τους πίσω για ότι συνέβη τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Μόνο που θα το έκαναν και με τη συμβολή του Μεξικανού διαιτητή του τελικού. Από το 65' και με το ματς χωρίς σκορ, οι Αργεντινοί έπαιζαν με παίκτη λιγότερο (σωστή αποβολή Μονσόν), αλλά κρατούσαν. Στο 85' ο ρέφερι είδε ανατροπή στο τάκλιν του Σενσίνι στον Φέλερ (σε καμία περίπτωση δεν ήταν) και ο Μπρέμε, ευστοχώντας, χάρισε το τρίτο και τελευταίο τρόπαιο στην χώρα του. Το φινάλε μας άφησε ως χαρακτηριστική εικόνα τα δάκρυα του Ντιεγκίτο που είχε οδηγήσει ξανά τόσο μακριά μία τόσο μέτρια ομάδα με απλά καλή άμυνα και πεναλτάκια τερματοφύλακα. Η Γερμανία πάλι καθοδηγούμενη από τον τέλειο Λόταρ Ματέους διέθετε μία εξαιρετική 11άδα.



1986 (Μεξικό)
Δυτική Γερμανία – Αργεντινή 2-3

Τούτος ήταν ο πρώτος από τους τρεις τελικούς τους. Ηταν το τουρνουά του Μαραντόνα, ο οποίος μπορεί να μην σκόραρε, αλλά έκανε μαεστρικό ματς και... κέρασε το νικητήριο γκολ. Η Αργεντινή ξεκίνησε τέλεια και προηγήθηκε με 2-0 με τους Μπράουν (23') και Βαλδάνο (55'). Ωστόσο, στο εκπληκτικό Β' μέρος του τελικού, όπου μπήκαν συνολικά τέσσερα γκολ, οι Γερμανοί ως συνήθως αρνήθηκαν να παραδοθούν χωρίς μάχη. Δύο κόρνερ οδήγησαν στην ισοφάριση (Ρουμενίγκε 74', Φέλερ 80'). Ο Μπουρουτσάγα όμως (ίσως και να ήταν οφσάιντ) έκανε το σπριντ (83') και πλάσαρε τον Σουμάχερ για το 3-2, χαρίζοντας τον παγκόσμιο τίτλο στους Γκαούτσος.




1966 (Αγγλία)
Δυτική Γερμανία – Αργεντινή 0-0

Οι δυο τους βρέθηκαν και πάλι στον ίδιο όμιλο και είχαν τελείως διαφορετικά ρόστερ, καθώς αμφότερες είχαν προχωρήσει σε ανανέωση. Το ματς δεν είχε νικητή, με το βαθμό να τις οδηγεί σε συγκατοίκηση στην 1η θέση (5 βαθμοί), αλλά τους Γερμανούς να έχουν καλύτερή διαφορά τερμάτων. Οι Αργεντινοί αποκλείστηκαν στα προημιτελικά, ενώ η Νασιονάλμανσαφτ έφτασε στον χαμένο από την Αγγλία τελικό.

1958 (Σουηδία)
Δυτική Γερμανία – Αργεντινή 3-1

Ηταν η πρώτη συνάντηση τους σε Μουντιάλ και το πρώτο ματς του ομίλου τους. Η Δυτ. Γερμανία που είχε ταξιδέψει στα γήπεδα της Σουηδίας για να υπερασπιστεί το στέμμα της, βρέθηκε μόλις στο 3' (Κορμπάτα) να κυνηγάει το σκορ. Ωστόσο, πριν το ημίχρονο Ραν (32') και Ζέελερ (42'), είχαν κάνει την ανατροπή. Οι Αργεντινοί που σε εκείνη τη διοργάνωση είχαν γερασμένη ομάδα, πίεσαν, αλλά δέχτηκαν στην αντεπίθεση ακόμα ένα γκολ από τον θρυλικό Χέλμουτ Ραν (79'). Τα Πάντσερ τερμάτισαν στην 1η θέση του ομίλου και έφτασαν στα ημιτελικά, ενώ η Αλμπισελέστε έμεινε τελευταία και καταϊδρωμένη.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: