Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

And what about ...αμυντική λειτουργία;

Ο Κ. Γκόντζος εξηγεί στο SportDog γιατί αποτελεί περιττή πολυτέλεια η μεταγραφή επιθετικού στον Παναθηναϊκό. Πού θα έπρεπε να ενισχυθούν οι Πράσινοι και γιατί;Είναι προφανές ότι κάθε καλή μεταγραφή είναι καλοδεχούμενη αν όχι απαραίτητη για τον Παναθηναϊκό. Όσο κι αν αυτή τη στιγμή αυτό που καίει ή θα έπρεπε να καίει τον Παναθηναϊκό είναι οι αγώνες με τη Μίντιλαντ, η μεταγραφή του Αλφάρο δεν παύει να είναι μια πολύ καλή εξέλιξη.

Ειδικά αν οι συστάσεις και η προιστορία που συνοδεύουν τον παίκτη, βγουν και στο γήπεδο.

Το ίσο ισχύει και για την περίπτωση του δανεικού φορ που ακούγεται ότι θα ακολουθήσει τη μεταγραφή του Αλφάρο.

Όλοι καλοδεχούμενοι και μακάρι όλοι να βοηθήσουν.

Εδώ όμως πρέπει να δούμε και μερικές άλλες παραμέτρους σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταγραφικών κινήσεων του Παναθηναϊκού.

Σ΄ αυτό το τελευταίο στάδιο λοιπόν, είναι ολοφάνερη μια δυσαρμονία σε σχέση με το τι ακριβώς αναζητούσε ο Παναθηναϊκός και τι τελικά πήρε.

Ειδικά μετά τα συμπεράσματα και από τα άτυχα παιχνίδια με τη Σταντάρ Λιέγης.

Αφήνω κατά μέρος το πως τελικά κατέληξε ο Παναθηναϊκός να αναζητάει απεγνωσμένα και δίνοντας τα ρέστα του την ολοκλήρωση δύο μεταγραφών στις θέσεις ακριβώς που μέχρι πριν ένα μήνα ...υποτίθεται ότι είχε κάνει δύο μεταγραφές αυτές των Πέτριτς και Μπαϊράμι όπως έλεγαν και έγραφαν όλοι.

Το θέμα είναι με αυτά καθ΄ αυτά τα χαρακτηριστικά των παικτών που παίρνει και το τι ακριβώς αναζητούσε ο Παναθηναϊκός στη μεταγραφική του ενίσχυση.

Για τον Αλφάρο προφανώς και δεν το συζητάμε αν όντως βγει στο γήπεδο όπως είναι και στο βιογραφικό του. Θέλει ο Παναθηναϊκός ένα οργανωτικό χαφ και καλά κάνει και παίρνει.

Διαβάζω όμως από αναλύσεις έγκυρων συναδέλφων πως στα χαρακτηριστικά του Αλφάρο είναι δύο πράγματα. Το πρώτο ότι δεν πατάει πίσω από τη γραμμή του κέντρου και προς την περιοχή του Παναθηναϊκού και το δεύτερο ότι δεν είναι στα ατού του το σκοράρισμα.

Και τα δύο αυτά φυσικά ξεπερνιούνται, αν ο Παναθηναϊκός λειτουργεί σωστά ή έχει το έμψυχο υλικό να λειτουργήσει σωστά στο χώρο των αμυντικών χαφ και στο καθαρό μέρος του σκοραρίσματος.

Το ερώτημα όμως εδώ είναι ένα.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την αναζήτησή του, ψάχνοντας πάση θυσία ένα δεξί μπακ, ένα στόπερ και να ενισχύσει συνολικά την αμυντική λειτουργία, το μαρκάρισμα και την πίεση στον χώρο του κέντρου.

Αυτή η λογικότατη ποδοσφαιρικά αναζήτηση, ενισχύθηκε σαν ανάγκη πρώτης γραμμής, μετά και από τα παιχνίδια με τη Σταντάρ, καθώς όλοι συμφωνούσαν πως ο Παναθηναϊκός αυτά ακριβώς τα κενά πλήρωσε στα παιχνίδια με τους Βέλγους.

Ειδικά όταν φάνηκε πως αρκούσε μια μη αναμενόμενη αναγκαστική απουσία και συγκεκριμένα του Λαγού, ώστε να μην μπορεί να αναπληρωθεί το κενό και το κέντρο του Παναθηναϊκού να παρουσιάζει σημεία αεροδιαδρόμου στο μαρκάρισμα στο συγκεκριμένο χώρο.

Για να σουμάρουμε εδώ την όλη ιστορία.

Η κίνηση της απόκτησης του Αλφάρο προφανώς είναι καλή και μακάρι να είχε γίνει νωρίτερα.

Όμως από κει και πέρα υπάρχουν δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι μετ΄απ΄ αυτή την κίνηση, η άμεση και αναγκαία προτεραιότητα ήταν η απόκτηση ενός ακόμα χαφ με ικανότητες στο μαρκάρισμα ή ενός αμυντικού, ή ενός δεξιού μπακ, καθώς η απόκτηση του Αλφάρο ναι μεν θα ενισχύσει το δημιουργικό κομμάτι των πρασίνων, αλλά θα αδυνατίσει ή αν θέλετε θα χρειασθεί ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια στο ανασταλτικό του κομμάτι.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τα προφανή συμπεράσματα που βγαίνουν από το πρώτο.

Σε συνδυασμό δηλαδή των παραπάνω, με τα κενά στη θέση των στόπερ, ή αν θέλετε με την αριθμητική δυσαναλογία στο έμψυχο υλικό των στόπερ, των πλάγιων μπακ και των αμυντικών μέσων, μάλλον η έξτρα κίνηση μοιάζει περιττή πολυτέλεια αν πρόκειται για ένα ακόμα φορ και όχι για ένα παίκτη που να μπορεί να καλύψει κενά στη συνολική ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού.

Μια απλή ματιά στο ρόστερ, πείθει για του λόγου το αληθές.

Καθώς μεσοεπιθετικά, ο Παναθηναϊκός διαθέτει ήδη Μπεργκ, Κλωναρίδη, Πέτριτς, Καρέλη, Ατζαγκούν, Αλφάρο φυσικά πλέον, Ντήνα και δεν ξέρω αν ξεχνάω και κανένα.

Συνολικά όμως στις θέσεις των ανασταλτικών μέσων και των αμυντικών, αν εξαιρέσεις Ρισβάνη και Μπούρμπο, Χουχούμη, δεν υπάρχει κάποιος άλλος που αν χρειασθεί να μπορέσει να καλύψει τυχόν κενό που θα δημιουργηθεί από απουσίες ή τιμωρίες ή ντεφορμαρίσματα των θεωρούμενων βασικών στην ενδεκάδα.

Τώρα αν ...επιθετικός βρέθηκε στο δρόμο μας και επιθετικό μπορούμε να πάρουμε αυτή τη στιγμή, για να έχουμε και ένα ...κερασάκι της τελευταίας στιγμής στην τούρτα όπως συνηθίζεται, είναι άλλο θέμα. Αλλά εδώ το θέμα δεν είναι τι μας ...έτυχε στο δρόμο μας και μπορούμε να πάρουμε, αλλά τι ανάγκες είχε ποδοσφαιρικά η ομάδα και τι προέβλεπε ο μεταγραφικός σχεδιασμός αρχικά να πάρουμε.

Και κάτι τελευταίο απλά σαν υπενθύμιση.

Καλός ο ενθουσιασμός και καλώς να έρθει ο Αλφάρο και ο ...έξτρα επιθετικός που θα πάρουμε.

Αλλά κανείς απ΄ αυτούς δεν θα παίξει με τη Μίντιλαντ. Δεν ομάδα που σε φοβίζει οι Δανοί, αλλά επειδή τα παιχνίδια με τη Σταντάρ είναι αυτά που έχουμε σαν δεδομένα μέχρι στιγμής και σ΄ αυτά την πατήσαμε κυρίως από τα κενά σε ανασταλτικούς μέσους και δεξί μπακ. καλό είναι να επικεντρωθεί προς το παρόν ΟΛΟΣ ο Παναθηναϊκός στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία και συγκρότηση ενδεκάδας για τα συγκεκριμένα παιχνίδια και μετά πανηγυρίζει με όλη του την άνεση και κάνει τα σχέδια και τα πλάνα του για το ...νέο σχήμα με Αλφάρο και ένα ακόμα επιθετικό στην ενδεκάδα του.

Και αν τελικά ο Ζέκα δεν είναι σε θέση να παίξει όπως και ο Κλωναρίδης, ειδικά για το χώρο του κέντρου ο Αναστασίου θα πρέπει να έχει άλλους πονοκεφάλους αυτή τη στιγμή στο μυαλό του, από το πόσο γρήγορα θα αφήσει η Μαγιόρκα τον Αλφάρο να φύγει από την Ισπανία ή το ποιός θα είναι ο έξτρα επιθετικός που θα αποκτηθεί.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: