Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

«Ανεξάρτητη από την εκκαθάριση της παλαιάς ΠΑΕ η σύσταση νέας»

Στο Αθλητικό Metropolis και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε η νομικός που χειρίστηκε την εκκαθάριση της ΠΑΕ ΑΕΚ, Πέννυ Κονιτσιώτη και ανέλυσε την διαδικασία εκκαθάρισης μιας ΠΑΕ σε περίπτωση υποβιβασμού της στη Γ’ Εθνική.

Αναλυτικά όσα τόνισε:

Για την διαδικασία εκκαθάρισης: «Για να οδηγηθεί μια ΠΑΕ σε εκκαθάριση, πρέπει να αποφασιστεί κάτι τέτοιο στην γενική συνέλευση των μετόχων. Πρόσφατα ο αθλητικός νόμος τροποποιήθηκε και ορίζει την διάρκειά της στους τρεις μήνες, ωστόσο, η ημερομηνία αυτή είναι καθαρά ενδεικτική, αφού και ο νομοθέτης, αλλά και ο δικαστής γνωρίζει ότι η εκκαθάριση συνήθως δεν περιορίζεται σε αυτό το διάστημα, γιατί η διαδικασία είναι περίπλοκη και κρατάει περισσότερο».

Για τυχόν περιπτώσεις τριτανακοπών: «Αν δεν επαρκούν τα έσοδα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις είναι πιθανόν κάποιοι πιστωτές να επιδιώξουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, μπορεί και κάποιοι άλλοι τρίτοι, που δεν επιθυμούν την εκκαθάριση, π.χ. ποδοσφαιριστές, να μπουν σε διαδικασία τριτανακοπών και μπορούν να καθυστερήσουν την διαδικασία. Δεν μπορώ να ξέρω πόσος μπορεί να είναι αυτός ο χρόνος της καθυστέρησης, ενδεχομένως ένα, δύο ή και τρία χρόνια. Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα και να μην τερματιστεί ποτέ το στάδιο της εκκαθάρισης και έχει υπάρξει προηγούμενο σε άλλες ανώνυμες εταιρείες».

Για το αν η καθυστέρηση της εκκαθάρισης μπορεί να εμποδίσει τη σύσταση νέας ΠΑΕ: «Η διαδικασία της εκκαθάρισης της παλαιάς ΠΑΕ δεν εμποδίζει το σωματείο να ιδρύσει νέα ΠΑΕ. Νομικά είναι διαφορετικές προσωπικότητες. Η προηγούμενη ΠΑΕ δεν θα αναβιώσει, θα τερματιστεί και δεν θα υφίσταται σα νομικό πρόσωπο. Ο Ερασιτέχνης μπορεί να ιδρύσει νέα εταιρεία, με νέο διακριτικό τίτλο και νέο ΑΦΜ».

Για το ποιος θα είναι ο μεγαλομέτοχος στη νέα ΠΑΕ: «Από την στιγμή που το σωματείο αποφασίσει με δική του συνέλευση μελών την σύσταση νέας ΠΑΕ, προκηρύσσεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι υποψήφιοι μέτοχοι, είτε πολλοί, είτε ένας θα έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν μετοχές, καλύπτοντας το προκηρυχθέν κεφάλαιο».
Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: