Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Να δούμε και τι γίνεται έξω…!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta ένα παράδειγμα μεταγραφών, που δίνει ίσως τροφή για σκέψεις…
Δεν έχω καμία διάθεση να κρίνω τα πολλά πάρε δώσε του Ολυμπιακού στις μεταγραφές. Ούτε και να τα δικαιολογήσω-αυτό που έχω ήδη κάνει είναι τα εξηγήσω.
Και δεν έχω διάθεση, όχι γιατί έχω αλλάξει τη γενικότερη άποψή μου (όσο λιγότερες αλλαγές σε προπονητή και παίκτες, τόσο καλύτερο για μία ομάδα), αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι η πείρα με έχει διδάξει να περιμένω να δω πρώτα στο γήπεδο- και δη αφού περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες.
Όμως, επειδή ο Ολυμπιακός δεν είναι…μόνος του στην αγορά, ας ρίξουμε μία ματιά σε ό,τι έκανε στις μεταγραφές η Μπενφίκα, ομάδα που πέρσι τα πήρε όλα στην Πορτογαλία κι έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Απλά γι ανα έχουμε κι άλλα παραδείγματα στο μυαλό μας. Και δεν βάζω την Πόρτο, που είναι…διάσημη για το συνεχές πάρε και δώσε, αλλά την Μπενφίκα.
Ας ξεκινήσουμε από τον περασμένο Γενάρη: η Μπενφίκα πώλησε τον Μάτιτς στην Τσέλσι με 25 εκ. Ευρώ. Κι ο Ολυμπιακός τον Μήτρογλου στη Φούλαμ με 15.
Πάντα τον χειμώνα, ο Ολυμπιακός έδωσε τον Βάϊς με 6 εκ. στους Άραβες και με τα χρήματα αυτά αγόρασε τα δικαιώματα του Ρομπέρτο.
Τώρα, στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού:
Η Μπενφίκα πώλησε με 25 εκ. στη Λίβερπουλ τον Μάρκοβιτς, τον οποίο είχε πάρει πριν μόλις ένα χρόνο. Κι ο Ολυμπιακός πώλησε με 10 εκ. στην Μπενφίκα το Σάμαρη, τον οποίο είχε φέρει στην ομάδα του μόλις πριν ένα χρόνο.
Η Μπενφίκα πώλησε με 6 εκ. (είχε το 50% του) τη Ζενίτ τον Γκαράϊ. Κι ο Ολυμπιακός πώλησε με 15 εκ. στη Ρόμα τον Μανωλά.
Η Μπενφίκα πώλησε με 5 εκ. στην Τράμπζονσπορ τον Καρντόσο, που δεν ήταν πιά ο πιο βασικός της φορ. Κι ο Ολυμπιακός έδωσε ως ελεύθερο στη Βερόνα το Σαβιόλα, που δεν ήταν πλέον στα πλάνα του Μίτσελ ως βασικός.
Η Μπενφίκα πώλησε με 15 εκ. στη Βαλένθια τον μέσο Αντρέ Γκόμες. Κι ο Ολυμπιακός πώλησε με 1,8 στην Ζάγκρεμπ τον Μασάντο.
Η Μπενφίκα δεν κράτησε τον Σικέϊρα που τον είχε δανεικό (πήγε στην Ατλέτικο). Κι ο Ολυμπιακός δεν κράτησε τον Κάμπελ που τον είχε δναεικό (τον κράτησε η Άρσεναλ).
Η Μπενφίκα πώλησε με 16 εκ στην Ατλέτικο τον γκολκίπερ Όμπλακ. Κι ο Ολυμπιακός άφησε ελεύθερο τον Αβραάμ να πάει στην Τράμπζονσπορ, με τον Καρντόσο!
Εκτός από αυτούς τους έξι παίκτες, η Μπενφίκα έδωσε δανεικούς τρεις παίκτες με 20 έως 30 συμμετοχές στην περσινή σεζόν (σε πρωτάθλημα, Κύπελλα κι Ευρώπη): τον Ροντρίγκο στη Βαλένθια, τον Ντζούρισιτς στη Μάϊντζ και τον Καβαλέϊρο στην Κορούνια. Όπως ο Ολυμπιακός δεν έχει, ουσιαστικά και για διάφορους λόγους, στο ρόστερ του, σε σχέση με πέρσι κι από παίκτες με πολλές συμμετοχές, τον Μπονγκ και τον Παπάζογλου.
Κατά τα άλλα, η Μπενφίκα άφησε κι άλλους παίκτες με (λιγότερες) συμμετοχές πέρσι, όπως τον Μόρι και τον Ζοάο Κανσέλο, όπως κι ο Ολυμπιακός τους Μιγκέλ Τόρες, Σέποβιτς, Πελέ, Ιμπαγάσα.
Στο δε κομμάτι των προσθηκών, η Μπενφίκα εκτός του…Σάμαρη πήρε κατά βάση όχι ιδιαίτερα γνωστούς Βραζιλιάνους και Πορτογάλους, συν τον νεαρό Κριστάντο της Μίλαν και τους έμπειρους Ελισέου και Ζούλιο Σέζαρ. Ξόδεψε 36,5 εκ. Ευρώ κι είχε τα διπλά έσοδα (πηγή το transfermarkt). Ο Ολυμπιακός ξέρουμε πολύ καλά  τι πήρε και τι έδωσε. Κατά τη γερμανική ιστοσελίδα θα δώσει 24 εκ (αλλά μαζί με του Ρομπέρτο) και θα πάρει 26,3 εκ.
Μεγάλη σημασία στα νούμερα δεν δίνω, γιατί, εκτός των άλλων, δεν είναι πάντοτε σωστά. Αλλά στέκομαι στην επιλογή της Μπενφίκα να διαφοροποιήσει τόσο πολύ το ρόστερ της, μετά από μία σούπερ επιτυχημένη, όπως κατέληξε, σεζόν. Επιλογή που τελικά μοιάζει σε πολλά με του Ολυμπιακού.
Απλά για να καταλάβουμε ότι μέσα στο ποδόσφαιρο είναι και τέτοιες θεαματικές αλλαγές. Κι ακόμη και πιο μεγάλες! Η Μπενφίκα έως τελευταία στιγμή των μεταγραφών παζάρευε τον Έντσο Πέρεζ με τη Βαλένθια στα 30 εκ. Ευρώ…
Κάποιος μπορεί να επισημάνει, «μα ο Ολυμπιακός το κάνει δεύτερο καλοκαίρι». Κι εγώ να υπενθυμίσω ότι οι μόνοι βασικοί που είχαν φύγει το περασμένο καλοκαίρι ήταν οι Τζιμπούρ-Αμπντούν.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: