Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Το τρένο της μεγάλης φυγής!! (Mundobasket 2014)

Ο Νίκος Παπαδογιάννης ταξιδεύει αγκαζέ με το φύλλο της στατιστικής, για να βεβαιωθεί ότι δεν ονειρεύεται.
Εφτασα στον σιδηροδρομικό σταθμό «Σάντα Χούστα» της Σεβίλλης  στις 12 το μεσημέρι και είδα μπροστά μου τον Φώτη Κατσικάρη. Στο καπνιστήριο, όπως συνήθως. Ήρεμο και κατασταλαγμένο.
«Ας είναι καλά τα παιδιά», απάντησε όταν του επισήμανα ότι μου φαίνεται υπερβολικά ήρεμος και ξέγνοιαστος: «Βρε Φώτη, ίδιο ύφος είχες και πέρυσι στη Λιουμπλιάνα, αλλά τότε ήσουν τηλεσχολιαστής, όχι Ομοσπονδιακός».
«Ας είναι καλά τα παιδιά».
Μέσα στον σταθμό, Ελληνες και ξένοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, διαγκωνίζονταν για ένα ενσταντανέ με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ολοι αυτόν ήθελαν. Οι Ελληνες τον αποκαλούσαν «Γιάνναρο», ενώ οι Ισπανοί τον μπέρδεψαν μάλλον με τον Ιμπάκα ή, ποιος ξέρει με δαύτους, με τον Ντουράντ.
Οι διοργανωτές ναύλωσαν ειδική πτήση για τις ομάδες που θα ταξίδευαν από τη Σεβίλλη στη Μαδρίτη. Ωρα αναχώρησης: η 9η πρωινή! Η βλακεία τρύπησε το ταβάνι. Οι Ελληνες παίκτες, όπως και οι Αργεντινοί, έπεσαν για ύπνο στις 3 τα ξημερώματα χθες.
«Θα πάμε με το τρένο», αποφάσισε η ομάδα. Δυόμισυ ώρες ταξίδι, άνετο και γρήγορο. Αρκεί να μη πέσεις σε μηχανοδηγό που κάνει κόντρες με το ρολόι. Θυμάστε δα τι έγινε πέρυσι στο Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα. Ακόμα κλαίνε οι οικογένειες των θυμάτων.
Αυτή την ώρα, η Εθνική βρίσκεται στις ράγες, καθ’οδόν για τον σταθμό «Ατότσα» της Μαδρίτης. Ναι, αυτόν που χτύπησε το 2004 η Αλ-Κάιντα, με 191 νεκρούς και 1800 τραυματιες. Εγώ θα πάρω το επόμενο.
Προς το παρόν, κάθομαι στην καφετέρια του σταθμού και μελετώ αριθμούς μέσα από τα γαλάζια γυαλιά μου, για να περάσει η ώρα. Και βρίσκω διάφορα ζουμερά στοιχεία:
  • Η ταυτότητα των παικτών που πηγαίνουν συχνότερα από τους υπόλοιπους στη γραμμή δείχνει την αξία του γρήγορου παιχνιδιού: Αντετοκούνμπο 19 (όλες στα πρώτα τρία ματς, 15 εύστοχες), Καλάθης 13. Ο Ζήσης και ο Μπουρούσης έχουν από 11 με 82% ευστοχία, ο Παπανικολάου 9.
  • Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει διψήφιο μέσο όρο ριμπάουντ: ακριβώς 50 σε 5 αγώνες. Είναι 4ος στη διοργάνωση πίσω από τους Μπλατς, Ντιενγκ, Χανταντί. Ωστόσο, η μέση συμμετοχή του δεν ξεπερνάει τα 26 λεπτά.
  • Ο Κώστας Καϊμακόγλου είναι πρώτος στα επιθετικά ριμπάουντ, με 13.
  • Ο Νικ Καλάθης έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλον Ελληνα: μόλις 26,2 λεπτά σε κάθε αγώνα. Ο ίδιος υπέπεσε και στα περισσότερα λάθη (12), ενώ έχει 6/13 βολές.
  • Η Εθνική ξεκίνησε το τουρνουά με 13/24 τρίποντα στον αγώνα με τη Σενεγάλη, αλλά σούταρε 21/75 έκτοτε και έμεινε 14η στη σχετική λίστα. Τα δύο «τριάρια», Παπανικολάου και Αντετοκούνμπο, έχουν μαζί 1/16 σουτ από τα 6μ75 (αλλά και 62% στα δίποντα). Ο Καϊμακόγλου έβαλε 8 στα 13 τρίποντα.
  • Δεν υπάρχει Ελληνας παίκτης στους κορυφαίους 27 σκόρερς του Μουντομπάσκετ (Μπουρούσης 12,0).
  • Οι δύο βασικοί ψηλοί, Μπουρούσης και Πρίντεζης, έχουν αμφότεροι 58% στα δίποντα.
  • Ο Νίκος Ζήσης είναι 6ος πασέρ της διοργάνωσης με μ.ο. 4,6 τελικές πάσες. Στους δύο τελευταίους αγώνες, μέτρησε 15 ασίστ και μόλις 1 λάθος. Η ομάδα είναι 3η στις ασίστ, μετά τις ΗΠΑ και Ισπανία, με μ.ο. 18 σε κάθε αγώνα. Επίσης, εμφανίζεται 4η στη λίστα με τα λιγότερα λάθη (12,6), όπου προηγούνται Αργεντινή, Βραζιλία, Ισπανία.
  • Στον συντελεστή +/- κορυφαίος Ελληνας παίκτης είναι ο Γιάννης Μπουρούσης. Με αυτόν στην πεντάδα, η Εθνική έχει πετύχει 88 πόντους παραπάνω από τον εκάστοτε αντίπαλο (+17,4 σε κάθε ματς). Ακολουθούν ο Ζήσης με +72, ο Καλάθης με+46,  ο Παπανικολάου με +44 και ο Πρίντεζης με +35. Αρνητικό συντελεστή έχουν μόνο οι Γλυνιαδάκης, Βουγιούκας, Μάντζαρης.
  • Η Εθνική μας έχει την 6η καλύτερη επίθεση με 82,8 πόντους (πίσω από ΗΠΑ, Ισπανία, Σλοβενία, Αργεντινή, Βραζιλία). Είναι 5η σε ευστοχία στα δίποντα (56%) και 8η στις βολές (74% μετά το χθεσινό ρεσιτάλ, 15/16).
  • Ο Ιαν Βουγιούκας και ο Γιάννης Μπουρούσης έχουν σχεδόν ίδιο αριθμό φάουλ (13-14), μολονότι ο πρώτος μετράει 48 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο δεύτερος 130. Από 13 φάουλ έχουν και τα «τεσσάρια», Καϊμακόγλου και Πρίντεζης. Τέλεια μοιρασιά.
  • Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης, ο Μπουρούσης είναι κορυφαίος παίκτης της Εθνικής και 8ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο πίσω από τους Ντιενγκ, Μπλατς, Σκόλα, Π.Γκασόλ, Φάριντ, Γκαρσία, Ντέιβις. Ο Καϊμακόγλου είναι 16ος.
  • Παρά τη λειψανδρία στους ψηλούς, η Ελλάδα είναι 4η στα ριμπάουντ πίσω από ΗΠΑ, Δομινικανή Δημοκρατία και Ισπανία. Επίσης, 4η στις τάπες μετά τις Ν.Κορέα (!), Σενεγάλη και ΗΠΑ.
Η Εθνική, που «δεν έχει κορμιά» και «υστερεί σε ψηλούς» σήκωσε μπόι στο Παβεγιόν Σαν Πάμπλο και γιγαντώθηκε μπροστά στα μάτια των εχθρών της: τέταρτη στα ριμπάουντ, τέταρτη στις τάπες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάντως, η Ελλάδα είναι η πιο ψηλή ομάδα του Μουντομπάσκετ!
Και αυτή με τη μεγαλύτερη καρδιά, προσθέτω εγώ. Μόνο που αυτή δεν φαίνεται στο φύλλο της στατιστικής.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: