Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Το νέο αστέρι της Μπάγερν!!

Ο 17χρονος Τζιανλούκα Γκαουντίνο ξεκίνησε βασικός στη μεσαία γραμμή του Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Άλεξ Σάφερ εξηγεί γιατί αναμένεται να λάμψει περισσότερο στη συνέχεια.  

Μια ιστορία 60 δευτερολέπτων


Ο Τζιανλούκα Γκαουντίνο, γιος του νικητή της Μπουντεσλίγκα και δανεικού στη Μάντσεστερ Σίτι το 1995, Μαουρίτσιο, έκανε το ντεμπούτο του με τη Μπάγερν Μονάχου σε ηλικία 17 ετών. Ήταν 13 μέρες μεγαλύτερος από τον πατέρα του, όταν έπαιξε για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα με την Βάλντχοφ Μάινχαϊμ του 1984.
Ο πατέρας του αποβλήθηκε μετά από μισή ώρα στο πρώτο του ματς, αλλά το ντεμπούτο του πιτσιρικά απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, στο οποίο έτρεξε περισσότερο, γρηγορότερα και ολοκλήρωσε περισσότερες πάσες από κάθε άλλον, ήταν ονειρικό, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο Γκαουντίνο εκμεταλλεύτηκε πλήρως την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου από τη Γερμανία και την απουσία έξι αστεριών της Μπάγερν, ώστε να πρωταγωνιστήσει σε όλα τα φιλικά της ομάδας στις ΗΠΑ και στο Μόναχο. Ένα είναι σίγουρο: Έδωσε στον Πεπ Γκουαρδιόλα τροφή για σκέψη για το άμεσο μέλλον.

Γιατί πρέπει να τον ξέρετε


Δεν υπάρχουν και πολλοί νέοι που κλέβουν τα πρωτοσέλιδα από τον Τόμας Μίλερ και τον Άριεν Ρόμπεν στο ντεμπούτο τους, ή που πρωταγωνιστούν στο πρώτο ματς της χρονιάς. Μία κρίση τραυματισμών στο στρατόπεδο των πρωταθλητών έδωσε στην εκπληκτική προετοιμασία του Γκαουντίνο την άμεση επιβράβευση, αφού ξεκίνησε βασικός στο Σούπερ Καπ με τη Ντόρτμουντ πριν το εκπληκτικό ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα με τη Μπάγερν. Ενώ ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ και ο Τιάγκο Αλκάνταρα παραμένουν τραυματίες, ο νεαρός Γερμανός ζει το όνειρό του.
Ο πατέρας του κέρδισε το χειροκρότημα για την τεχνική του κατάρτιση ως ποδοσφαιριστής, αφού εκείνη την εποχή έδωσε άλλον αέρα στυο γερμανικό ποδόσφαιρο. Ο Τζιανλούκα δείχνει την ίδια ικανότητα και ψάχνει την πάσα με τον ίδιο τρόπο με τον πατέρα του. Σχεδόν του έφερε την ασίστ στο ντεμπούτο του.
«Δεν είναι εύκολο στα 17 να κάνεις ντεμπούτο στο Αλιάντζ Αρίνα με τον Λουίς Γκουστάβο, αλλά ήταν εκπληκτικός», είπε ο Γκουαρδιόλα για το νέο ταλέντο του, πριν προσθέσει ότι «αξίζει να βρίσκεται εδώ». Μετά τις εμφανίσεις του το καλοκαίρι και στο ξεκίνημα της σεζόν, ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τον Ισπανό;

ADVERTISEMENT

Πλεονεκτήματα


Αν και το δείγμα είναι μικρό, είναι ξεκάθαρο ότι ο Γκαουντίνο μπορεί να κάνει μια φάσα που δεν καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι. Άνετος και με τα δύο πόδια, έχει καλό βηματισμό και χρησιμοποιεί το σώμα του για να αποκτήσει πλεονέκτημα, να ξεχυθεί στον κενό χώρο και να κυκλοφορήσει γρήγορα τη μπάλα.
Η υπομονετική μετάβαση της Μπάγερν από την άμυνα στην επίθεση του ταιριάζει άψογα. Στην ήττα του Σούπερ Καπ με τη Ντόρτμουντ συχνά έπαιρνε τη μπάλα από τους αμυντικούς και έκανε απλές και ήρεμες πάσες. Δείχνει ήδη έτοιμος να καλύψει όσο μπορεί το κενό που αφήνει η πώληση του Τόνι Κρόος στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στην πραγματικότητα ήδη έχουν αρχίσει να τον παρομοιάζουν με τον Κρόος και τον με τον Ιλκάι Γκουντογκάν της Ντόρτμουντ.

Μειονεκτήματα


Έχοντας ήδη χαρακτηριστεί ως «ο μικρός» από τον αθλητικό διευθυντή, Ματίας Ζάμερ, ο Γκαουντίνο είναι ακριβώς αυτό στην ηλικία του. Με ύψος 1.75 δεν είναι και τόσο δυνατός ή επιβλητικός, με αποτέλεσμα ο Λουίς Γκουστάβο και ο Γκιλαβογκί να τον βγάζουν συχνά εκτός παιχνιδιού. Στην ηλικία του ωστόσο, έχει το χρόνο να δυναμώσει.
Ίσως έχει προβλήματα να διατηρήσει τη θέση του ως βασικός όταν επιστρέψουν οι τραυματίες, γεγονός που ίσως τον αναγκάσει να επιστρέψει στη δεύτερη ομάδα ή να παραχωρηθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια.

Είπαν...


Με μισή ντουζίνα παγκόσμιους Πρωταθλητές για συμπαίκτες, κάθε νέος που αναπτύσσεται στα συστήματα υποδομής της Μπάγερν είναι στην κατάλληλη ομάδα για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτούς. Ο Μίλερ είχε να πει μόνο καλά λόγια μετά την πρώτη αγωνιστική: «Αν δεν είχε την ποιότητα, δεν θα έπαιζε. Ακόμα κι αν οι εμφανίσεις του δεν με εξέπληξαν, του βγάζω το καπέλο».
Ο πρόεδρος της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, επίσης παραδέχθηκε το δέος του που «ένας 17χρονος πρωταγωνίστησε στο πρώτο ματς της Μπάγερν στο Πρωτάθλημα. Ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος».

Ξέρετε ότι...


Ο Γκαουντίνο δεν έχει ακόμα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαια με τη Μπάγερν, ούτε έχει μάθει να οδηγάει και ακόμα ζει με τους γονείς του στο Μόναχο. Οπότε όταν έχει προπόνηση και δεν μπορούν να τον πάνε ο πατέρας του ή μητέρα του, η Μπάγερν πληρώνει το λεωφορείο ή το τρένο!

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;


Η ξαφνική άνοδός του έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς, καθώς δεν έχει εκπροσωπήσει τη Γερμανία σε κανένα επίπεδο. Ωστόσο, η συμμετοχή του στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας θα συνεχιστεί προς το παρόν. Οι παίκτες που αντικαθιστά θα μείνουν εκτός για λίγο καιρό, με τον Σβαϊνστάιγκερ το πιθανότερο να γυρίσει σε τέσσερις βδομάδες. Μπορεί ακόμα να παίξει για τις μικρές ομάδες της Μπάγερν όμως και είναι πιθανόν για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς να μείνει στο παρασκήνιο.
Η Μπάγερν έχει χρησιμοποιήσει δανεισμούς για να βελτιώσει τους παίκτες της στο παρελθόν, με τον Φίλιπ Λαμ (Στουτγάρδη) και τον Νταβίντ Αλάμπα (Χοφενχάιμ) να αποτελούν δύο από τα πιο σημαντικά παραδείγματα. Θα μπορούσε να επιφυλάσσει την ίδια αντιμετώπιση και στον Γκαουντίνο, με κάποιες ομάδες της δεύτερης κατηγορίας να τον έχουν ήδη ζητήσει, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Πρέπει να του προσφέρουν νέο συμβόλαιο όμως, αφού το τρέχον λήγει το επόμενο καλοκαίρι...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: