Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Σε νοοτροπία η ΑΕΚ ήταν απροετοίμαστη!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα περιμένουν την ΑΕΚ στην Β' Εθνική και για τον εκνευρισμό της πρώτης φοράς που πρέπει να αποβάλει αν θέλει να επιστρέψει ωφελημένη στην Superleague.
Στα μάτια ενός φίλου της ΑΕΚ που δεν έχει τύχει να παρακολουθήσει Football League στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, η εικόνα πιθανόν να ήταν σοκαριστική. Τερέν – αγροτεμάχιο και “ξύλο” από τον Παναιγιάλειο. Στα μάτια όμως κάποιου που παρακολουθεί την κατηγορία, αυτό το θέαμα δεν προκαλούσε την ίδια έκπληξη. Διότι τέτοια ή και χειρότερα είναι τα τερέν της κατηγορίας, και τόσο ή και περισσότερο είναι το ξύλο που πέφτει στα παιχνίδια.
ADVERTISEMENT
Η ΑΕΚ πρέπει να εξοικειωθεί το συντομότερο με τις νέες συνθήκες. Και κυρίως οι ποδοσφαιριστές της πρέπει να αντιληφθούν σύντομα ότι αυτό είναι που θα τραβούν σε κάθε παιχνίδι, διότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει κάθε αντίπαλός της να βγάλει για λίγο το κεφάλι του στην επιφάνεια και να κερδίσει τα λεπτά πανελλαδικής προβολής που θα του εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα απέναντι στην ΑΕΚ. Το τράβηξε και πέρσι η ΑΕΚ αυτό στην Γ' κατηγορία. Στην Β' όμως αυτή η δοκιμασία είναι πιο σκληρή, διότι κυκλοφορούν ομάδες με πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές και προπονητές, αλλά και ομάδες που έχουν κόσμο, ο οποίος γεμίζει το γήπεδο με το όραμα να δει μια νίκη επί της ΑΕΚ.
Σε αυτό το τερέν, που έμοιαζε με τραχανοπλαγιά, η ΑΕΚ δεν μπορούσε να παίξει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο. Της χρειαζόταν όμως να είναι πιο αποφασιστική και πιο αποτελεσματική στην επίθεση, αλλά και πιο σκληρή στην ανασταλτική της δράση. Αν κάνει το ίδιο soft παιχνίδι ανασταλτικά θα δημιουργήσει στον εαυτό της τον κίνδυνο να μπλέξει σε περιπέτειες, απέναντι σε ομάδες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτή που είχε ο Παναιγιάλειος στην πρεμιέρα.
Το επιμέρους όφελος για την ΑΕΚ από αυτό το παιχνίδι είναι η σιγουριά που ένιωσε από την αμυντική της 5αδα. Ο τερματοφύλακας και οι τέσσερις της άμυνας έδειξαν ότι έχουν συντονιστεί και εξοικειωθεί με την φύση της κατηγορίας που παίζουν. Αν δείξουν την ίδια προσαρμοστικότητα και οι υπόλοιποι του κορμού της ενδεκάδας, η ΑΕΚ δεν θα έχει πρόβλημα. Αν όμως συνεχίζουν να σοκάρονται και να εκνευρίζονται από το ξύλο κι αν δεν ζοριστούν για να βρουν λύσεις στις δυσκολίες που θα τους βάζει – σχεδόν σε κάθε παιχνίδι – το τερέν, η ΑΕΚ θα δυσκολευτεί περισσότερο από όσο νομίζει κανείς διαβάζοντας τον ονομαστικό κατάλογο του ρόστερ της.
Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έχασαν σε χρόνο dt την ψυχραιμία και την συγκέντρωσή τους. Δεν προσπάθησαν καν να εγκαταλείψουν τις ντρίμπλες και τις ατομικές ενέργειες και να βάλουν ταχύτητα στην ανάπτυξη προκειμένου να αποφύγουν τα σκληρά μαρκαρίσματα. Δεν βρήκαν ποτέ λύση στο ψηλό παιχνίδι, ούτε επιθετικά ούτε αμυντικά. Και έφτασαν στο σημείο που έφτασε ο Αραβίδης, που ήταν σημάδι κακής νοοτροπίας. Αν οι ποδοσφαιριστές της παίζουν με τέτοια νοοτροπία, η ΑΕΚ θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Και κυρίως, ακόμη και αν πετύχει τον στόχο της ανόδου, θα φτάσει στην Superleague με μια έκδοση ομάδας που θα έχει πολύ κακή νοοτροπία. Εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να επέμβει ο προπονητής της.
Στην Β' Εθνική την ΑΕΚ την περιμένει πολύ περισσότερο “ξύλο” από αυτό που “έφαγε” στο Αίγιο. Και την περιμένουν το ίδιο κακά, ή και χειρότερα τερέν. Αν κοιτάζει αυτά τα άλλοθι, ο ποδοσφαιριστής της δεν θα προσαρμοστεί ποτέ στις ανάγκες της κατηγορίας. Και κυρίως δεν θα συμπεριφερθεί ποτέ ως ποδοσφαιριστής μεγάλης ομάδας. Ολα αυτά, επειδή είναι ζητήματα νοοτροπίας, ξεκινούν από τον προπονητή. Προφανώς και ο Τραϊανός Δέλλας χρειάζεται τον χρόνο του για να εξοικειωθεί με τις συνθήκες και να προσαρμοστεί. Αυτό όμως είναι το πρώτο και το άπαν σήμερα για την ΑΕΚ.
Τώρα που θα αποβάλει τον εκνευρισμό της πρώτης φοράς, της πρεμιέρας, στον οποίο πιθανότατα οφείλονταν πολλά από τα κακά σημάδια που εμφάνισε στο Αίγιο, η ΑΕΚ πρέπει να συγκεντρωθεί στον εαυτό της και να απαιτήσει να βγάλει στο παιχνίδι της όλα τα ζητούμενα της Β' Εθνικής, παίζοντας με την νοοτροπία που απαιτεί το όνομά της.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: