Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Το «μαύρο Μηδέν»

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το μεγάλο δίλημμα της Βέρντερ Βρέμης και τη σύγκρουση στην ηγεσία.
«Schwarzer Null», το «μαύρο Μηδέν». Θα δείτε τη φράση σε πολλές συνεντεύξεις του Σόιμπλε, όμως σπάνια για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Στην Βέρντερ, όμως, είναι ο όρος που επικρατεί από το περασμένο καλοκαίρι. Σημαίνει όχι νέος δανεισμός.
ADVERTISEMENT
Το παιχνίδι με την Φράιμπουργκ χαρακτηρίστηκε «χωρίς αύριο». Το τελικό 1-1, όμως, έφερε την ομάδα της Βρέμης στον πάτο της Bundesliga και χωρίς νίκη μετά 7 αγωνιστικές. Στην τελευταία θέση η Βέρντερ είχε να βρεθεί από την… 1η αγωνιστική της σεζόν 2010-11, ενώ το ξεκίνημα είναι το χειρότερο εδώ και 40 χρόνια.
Δυστυχώς, όμως, για τους πράσινους δεν υπάρχει αφορμή για αυτή την κατάσταση παρά μόνο αίτια… Η τελευταία φορά που είχαν 4 βαθμούς μετά από 7 αγωνιστικές ήταν τη σεζόν 1998-99. Τότε, χρειάστηκαν δύο αλλαγές στον πάγκο για να σωθεί η χρονιά, όμως φέτος τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι με οποιονδήποτε τρόπο θα βρεθεί ο δρόμος για επιστροφή στις επιτυχίες.

Έτσι, τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί πολλά στην Βρέμη. Η Bild αποκάλυψε ότι ο Ρόμπιν Ντουτ κινδυνεύει με απόλυση σε περίπτωση που δεν έρθει η πρώτη νίκη στο μεθεπόμενο παιχνίδι με την Κολωνία (το επόμενο είναι με την Μπάγερν και αυταπάτες δεν έχει κανένας), κάτι που οδήγησε τη διοίκηση να λάβει την πρωτοφανή απόφαση για εμπάργκο στην εφημερίδα.
Η αλήθεια είναι ότι με τον Ντουτ στον πάγκο έχουμε δει μόνο ψήγματα από αυτό που έχει στο μυαλό του. Πέρυσι, η Βέρντερ ήταν αγνώριστη προς το καλύτερο σε πολλά ματς αμυντικά, όμως το περασμένο καλοκαίρι ουσιαστικά υπό την πίεση του παρελθόντος, αποφασίστηκε το παιχνίδι να γίνει πιο επιθετικό. Έτσι, στο ματς με την Λεβερκούζεν (3-3) θύμισε κάτι από τα παλιά, όμως με 16 γκολ παθητικό, το χειρότερο στην κατηγορία, δεν πας πουθενά…
Στα τελευταία 6 εκτός έδρας παιχνίδια οι πράσινοι έχουν δεχθεί τουλάχιστον δύο γκολ σε κάθε ένα από αυτά, κάτι που είχε να συμβεί από τη σεζόν 1979-80 (11 ματς), ενώ στα θετικά συγκαταλέφεται το γεγονός ότι ο Ντουτ δίνει ευκαιρίες σε πολλούς νεαρούς παίκτες. Όταν, όμως, έχεις να κάνεις με την παραμονή, ίσως αυτή η τακτική να μην αποδώσει τα μέγιστα.
«Στηρίζουμε 100% τον προπονητή», είπε ο Λουκίμια μετά το παιχνίδι με την Φράιμπουργκ. Για πρώτη φορά ο τεχνικός της Βέρντερ δεν απάντησε σε δηλώσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη τύπου. Αντ’ αυτού αποφάσισε να φύγει από την… πλάγια πόρτα. «Ευτυχώς είμαστε ακόμα νωρίς στη σεζόν και προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τα πράγματα», είχε πει ο τεχνικός διευθυντής Τόμας Άιχιν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τότε μία απροσδόκητη ελπίδα και αυτοπεποίθηση έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Βρέμη.

Τα νούμερα, όμως, είναι αμείλικτα. Μετά από 41 αγώνες ο Ντουτ έχει 43 βαθμούς και είναι και με βούλα ο χειρότερος στην ιστορία της Βέρντερ. Φυσικά, δεν ευθύνεται μόνο ο ίδιος, καθώς η οικονομική πολιτική του συλλόγου τον έχει αφήσει με ένα ρόστερ περιορισμένων δυνατοτήτων. Οι οπαδοί που είχαν συνηθίσει να βλέπουν την ομάδα τους να κατακτά τίτλους και να παίζει στο Champions League θα πρέπει να αρκούνται στη μάχη της παραμονής.
«Θα βοηθήσουμε τον σύλλογο στις δύσκολες στιγμές, δουλεύοντας δύο φορές πιο σκληρά», είχε πει το καλοκαίρι ο Ρόμπιν Ντουτ, που έβλεπε τα «θέλω» του ίδιου και του Άιχιν να μην γίνονται πραγματικότητα.
«Η μεταγραφή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Αποφασίστηκε να συνεχίσουμε στο μονοπάτι της οικονομικής εξυγίανσης και να πλησιάσουμε στο μαύρο Μηδέν. Έτσι, δεν μπορούμε να μιλάμε μεταγραφές. Μάλλον για πωλήσεις», είχε πει ο τελευταίος τον περασμένο Αύγουστο με αφορμή το ναυάγιο της μεταγραφής του Μπράιαν Ρουίς.
Κάθε χρόνο το μπάτζετ είναι όλο και μικρότερο. Αυτό, όμως, παράλληλα μειώνει συνεχώς και τη δυνατότητα της υπέρβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βέρντερ ξόδεψε λιγότερα το περασμένο καλοκαίρι από τις 16 από τις 18 ομάδες της κατηγορίας.
Η εισήγησή του Άιχιν στο Εποπτικό Συμβούλιο για μεγαλύτερη χρηματοδότηση απορρίφθηκε ασυζητητί. Ένα Συμβούλιο που αριθμεί 6 μέλη και λίγους μήνες αργότερα κάποια από αυτά έχουν καταλάβει τους λάθους χειρισμούς τους. Ήδη, Μπόντε και Σουλτς αναφέρθηκαν ανοιχτά στο ότι πρέπει να γίνει οικονομικό άνοιγμα για μεταγραφική ενίσχυση, παίρνοντας τη θέση του προέδρου Κλάους Ντίτερ Φίσερ.

Ο τελευταίος άνοιξε τη συζήτηση μετά και τις τελευταίες αγωνιστικές εξελίξεις με συνέντευξή του στο Kicker. «Πρέπει να αναλύσουμε τι θα κοστίσει περισσότερο στον σύλλογο. Ο υποβιβασμός ή ένα ελεγχόμενο ρίσκο», σχολίασε ο Γερμανός παράγοντας. Ένα… ταμπού για την Βέρντερ τέθηκε πλέον ουσιαστικά σε δημόσια διαβούλευση.
«Η πρόταση του κ. Φίσερ μου προκάλεσε έκπληξη», αποκάλυψε Βίλι Λέμκε, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου. «Θα συζητήσουμε τα συν και τα πλην και θα αποφασίσουμε», ολοκλήρωσε, όμως η στάση του είναι μέχρι τώρα αμετακίνητη. Κανένα ρίσκο.  Η πίεση, όμως, συνεχώς αυξάνεται και ο Λέμκε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σύντομα με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ένα γκρουπ τοπικών επενδυτών δέχονται να βάλουν χρήματα στην ομάδα. Με μία προϋπόθεση όμως. Την παραίτησή του...
Όλοι τους θα κληθούν πολύ σύντομα να λάβουν σημαντικές αποφάσεις. Από τη θέση του Ντουτ και του Άιχιν μέχρι τον τρόπο που θα καταφέρουν να επαναφέρουν τον ενθουσιασμό και παράλληλα την ηρεμία στους οπαδούς. Η Bild αποκάλυψε ότι η Βέρντερ κατάφερε να ανανεώσει πρόωρα το συμβόλαιό της με την Vermarkter Infront, που έληγε το 2019 για ακόμη 10 χρόνια, και θα βάλει άμεσα στα ταμεία της 9 εκατ. ευρώ. Το θέμα είναι πόσα από αυτά θα πάνε για μεταγραφές…
*Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες και ο Άιχιν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για αρκετές αποτυχημένες μεταγραφές. Αν υπό την πίεση του κόσμου και των media αποφασιστεί να παρθεί το ρίσκο, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι ο κατάλληλος άνθρωπος θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο σε μία βιομηχανία, της οποίας οι κανόνες αλλάζουν πιο γρήγορα από κάθε άλλη.
Όσο για τη συζήτηση περί στρατηγικών επενδυτών; «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μόνο η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ έχουν καταφέρει να αποκομίσουν ικανοποιητικά ποσά από στρατηγικούς επενδυτές. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Η Bundesliga γίνεται όλο και περισσότερο ελκυστική», σχολίασε στην Bild ο Κλάους Φίλμπρι, οικονομικός διευθυντής της Βέρντερ.
Ακόμη ένας παραδοσιακός σύλλογος στην Γερμανία, θα πρέπει να αλλάξει για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: