Η Επιτροπή Πολιτισμού και Σπορ της Βουλής των Κοινοτήτων δημοσιοποίησε μέσω των Sunday Times ισχυρισμούς πως οι αρμόδιοι της αγγλικής υποψηφιότητας διεκδίκησης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 έτρεξαν μια υπηρεσία συγκέντρωσης πληροφοριών εναντίον των αντίπαλων χωρών και ειδικά για τη Ρωσία και το Κατάρ που κέρδισαν το χρίσμα για τις διοργανώσεις του 2018 και του 2020.
Αυτή η αποκάλυψη της εφημερίδας δείχνει πώς οι ιθύνοντες του οργανισμού «Αγγλία 2018» συγκέντρωσαν υλικό με φήμες και πληροφορίες σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες ερευνών και βρετανικές πρεσβείες στο εξωτερικό.
Αν και δεν δημοσιεύονται οι αποδείξεις, υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές για το πώς οι ψήφοι πωλήθηκαν και αγοράστηκαν κατά την πορεία της ψηφοφορίας το Δεκέμβριο του 2010 και αναδεικνύεται πόσο αδιαφανείς είναι οι κανόνες για τις πλειοδοτούσες χώρες.
Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στη νικηφόρα υποψηφιότητα της Ρωσίας και συμπεριλαμβάνει ακόμα και τον Σεπ Μπλάτερ ανάμεσα σε αυτούς που πίεσαν υπέρ της Ρωσίας.
Ακόμα οι Sunday Times διατείνονται ότι η Ρωσία είχε επιχειρήσει να πάρει με το μέρος της το Μισέλ Πλατινί προσφέροντας του έναν πίνακα ζωγραφικής, που πιθανότατα ήταν έργο του Πάμπλο Πικάσο.
Για την υποψηφιότητα του Κατάρ λέγεται πως η κυριαρχία του αραβικού κράτους στη βιομηχανία του φυσικού αερίου βοήθησε, ώστε να διασφαλιστεί η νίκη του μέσω κρατικών διμερών εμπορικών συμφωνιών.
Οι δυο χώρες αρνούνται μετά βδελυγμίας ότι χρησιμοποίησαν πλάγιες οδούς για να κερδίσουν το δικαίωμα να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο στα εδάφη τους, ενώ και η FIFA σε έρευνα που διεξήγαγε, τους αθώωσε από κάθε κατηγορία.
Η Αγγλική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της της δεν αρνήθηκε την προσπάθειά της να ερευνήσει τα παραπάνω: «Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μπορεί να επιβεβαιώσει πως ο “Αγγλία 2018” συνεργάστηκε με αρκετές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, ώστε να αποκτήσει πληροφορίες για την εξέλιξη της διαδικασίας πλειοδοσίας των διαφορετικών χωρών». *Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου