Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η πρόκληση της Τετάρτης και το κλειδί του «τίτλου»

Ο Διονύσης Δελλής γράφει για τη «γεμάτη» νίκη του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα, που πλέον μπαίνει και επίσημα σε... τροχιά ΠΑΟΚ.
Έγινε όπως ακριβώς αναμένονταν. Ο Ολυμπιακός το πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Κέρκυρας. Με μια «γεμάτη» νίκη σε ότι αφορά στο τελικό σκορ και μια επιθετική δημιουργία (25 τελικές) από εκείνες που... φτιάχνουν τη διάθεση για τα επόμενα. Το maximum λοιπόν πήρε η ομάδα του Μίτσελ από το Νησί των Φαιάκων. Και πλέον από το απόγευμα της Δευτέρας μπαίνει και επίσημα σε... τροχιά ΠΑΟΚ. Στο ματς της Τετάρτης, που αποτελεί μια αληθινή «σύγκρουση κορυφής» της Σούπερ Λιγκ. Και μια ιδιαίτερη πρόκληση για τον Ολυμπιακό καθώς... εάν και εφόσον μπορεί να προσπεράσει για πρώτη φορά φέτος. Να πιάσει κορυφή στον βαθμολογικό έπειτα σχεδόν από το ένα τρίτο του δρόμου.
ADVERTISEMENT
Έχει πολύ δρόμο μπροστά βέβαια. Και η αναμέτρηση που έρχεται αν και θεωρητικά ανήκει σε εκείνες των «έξι βαθμών» (τρεις που κερδίζεις, και άλλους τόσους που χάνει ο βασικός αντίπαλος), πρακτικά δύσκολα θα παίξει μεγάλο ρόλο στην «οικονομία» του πρωταθλητή της φετινής Σούπερ Λιγκ. Φυσικά και υπάρχει τεράστια επιθυμία για το τρίποντο, φυσικά και «ένταση» αυξάνεται. Φυσικά ο Ολυμπιακός θέλει όχι μόνο να νικήσει αυτό το ματς, αλλά και με τον τρόπο του να στείλει ένα «ηχηρό μήνυμα» ότι ήταν και παραμένει το μεγάλο φαβορί και για αυτό τον τίτλο. Όμως μετά το ματς της Τετάρτης υπάρχουν άλλα 23 ως τη λήξη της σεζόν. Και το πρωτάθλημα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τις τελευταίες 10ετίες δεν κρίνεται στα ντέρμπι, αλλά στη συνέπεια που δείχνει κανείς από Κυριακή σε Κυριακή.
Μοιάζει πολύ δύσκολο και φέτος η τελική διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο να είναι δύο-τρεις βαθμοί. Άρα να κριθούν τα πάντα σε λεπτομέρειες. Οι Ερυθρόλευκοι πήραν πέρσι το 41ο με 17 βαθμούς από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Και πρόπερσι έραψαν το τέταρτο αστέρι στη φανέλα τους, 15 βαθμούς μακριά από τον Δικέφαλο του Βορρά που και πάλι ήταν ο δεύτερος στην κατάταξη. Πέρσι έφτασαν στους 86 βαθμούς και ουσιαστικά «έσβησαν» τις μηχανές πολλές στροφές πριν το τυπικό φινάλε. Έκαναν 28 νίκες και 2 ισοπαλίες στα 34 ματς. Φέτος έχουν ξεκινήσει με 7ν-2ισ.-1ητ στα πρώτα δέκα ματς. Και έχουν βγάλει «μία η... άλλη» τρεις δύσκολες έδρες που και πέρσι έχασαν βαθμούς (Αγρίνιο, Περιστέρι, Τρίπολη δύο ισοπαλίες μια ήττα όπως και πέρσι), αλλά και το εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που πέρσι το έχασαν, φέτος το πήραν.
Παράλληλα; Σε δέκα μέρες «βγάζουν» από πάνω τους και τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Μια «ειδική ενότητα» που κάνει σαφώς πιο δύσκολο το πρώτο τρίμηνο κάθε σεζόν. Με συνεχόμενα ματς κάθε τρεις μέρες, με περισσότερα ταξίδια, μεγαλύτερη καταπόνηση. Από τις 10 του Δεκέμβρη και μετά ο Ολυμπιακός ξαναμπαίνει σε τροχιά «ένα ματς την εβδομάδα» μέχρι τον Φλεβάρη. Και ανοίγει αυτόματα μια περίοδο που μπορεί να έχει σαφώς μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμών. Την Ευρώπη βέβαια στο ίδιο διάστημα την βγάζει από πάνω του και ο ΠΑΟΚ, πιθανότατα για το ίδιο ακριβώς διάστημα (μιας και οι δύο ομάδες λογικά θα πάνε μαζί στους «32» του Γιουρόπα). Αλλά με κάθε σεβασμό άλλος ο συντελεστής δυσκολίας όταν παίζεις με την Ατλέτικο, τη Γιουβέντους ή ακόμη και τη Μάλμε και άλλος με τη Ντιναμό Μινσκ και την Γκινγκάμπ (προφανώς η Φιορεντίνα είναι ομάδα υψηλού επιπέδου άρα δεν μπαίνει στην ίδια «εξίσωση»). Επιπλέον: Άλλους κραδασμούς δίνει σε ετήσια βάση η προσπάθεια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, και άλλες στα υπόλοιπα ελληνικά κλαμπ.
Και σε τελική ανάλυση; Τον Ολυμπιακό προφανώς δεν τον ενδιαφέρει το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ, αλλά το δικό του. Θα έχει λοιπόν σημασία να προσπεράσουν οι Πειραιώτες τώρα, που είναι ακόμη μέσα στον... πόλεμο των Άστρων. Να νικήσουν το ντέρμπι και να είναι στο +1. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία θα έχει αν στο διάστημα από τις 10 Δεκέμβρη  ως τα τέλη Φλεβάρη που ξαναρχίζουν τα κύπελλα Ευρώπης, έχουν φτιάξει τις αγωνιστικές προϋποθέσεις για μια πορεία στο πρωτάθλημα ανάλογη με την περσινή. Την προηγούμενη σεζόν οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ έκλεισαν 10 Δεκέμβρη με το Ολυμπιακός-Άντερλεχτ 3-1 και την πρόκριση στους «16». Από τότε και μέχρι το πρώτο ματς με τη Γιουνάιτεντ στο Φάληρο (25/2), οι Ερυθρόλευκοι έκαναν 11 νίκες και 1 ισοπαλία σε 12 ματς για το πρωτάθλημα. Είναι το διάστημα που ουσιαστικά καθάρισαν τον τίτλο.
Αν δει κάποιος ποια ήταν αυτά τα 12 ματς θα θυμηθεί ότι το πρόγραμμα δεν περιελάμβανε κανένα απολύτως ντέρμπι. Το ίδιο πρόγραμμα προκύπτει και φέτος πάνω-κάτω. Μέχρι το ντέρμπι της Τούμπας (14.2) ο Ολυμπιακός έχει μετά τη Μάλμε (9/12) δέκα παιχνίδια στο πρωτάθλημα χωρίς κάποια αναμέτρηση με... ειδικό βάρος. Αυτή η 10άδα λοιπόν θα σημαίνει στα αλήθεια πολλά περισσότερα, θα λύσει πολλές περισσότερες απορίες για το που θα καταλήξει ο φετινός τίτλος.  Αυτό θα είναι ένα αληθινό «κλειδί»...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: