Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Superleague με 14 ομάδες!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την πρόθεση της διοίκησης της Superleague να βάλει έναν ξένο οίκο να αξιολογήσει το ελληνικό πρωτάθλημα και την σκέψη για αλλαγή των κριτηρίων συμμετοχής.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή, οι επιχειρηματίες της Superleague και οι εκπρόσωποί τους άκουσαν τον πρόεδρο Μποροβήλο να τους προτείνει την ιδέα να αναθέσει ο συνεταιρισμός του επαγγελματικού πρωταθλήματος σε έναν ξένο οίκο να το αξιολογήσει και να κάνει μια μελέτη που θα καταλήγει σε εισηγήσεις και προτάσεις για την βελτίωση και την αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Σπουδαίο νέο, θα πείτε. Και έπειτα θα αναρωτηθείτε περίπου συνειρμικά πόσες φορές έχετε διαβάσει/ακούσει ότι το πρωτάθλημα έκανε ή παρήγγειλε μια έρευνα για την βελτίωσή του και έβαλε στο συρτάρι τα ευρήματα και τις προτάσεις βελτίωσης. Διότι αυτή είναι η συνηθισμένη συμπεριφορά αυτής της αγοράς: παριστάνει ότι τάχα ανησυχεί και ενδιαφέρεται για την εξέλιξή της, κάνει μια έρευνα για το θεαθήναι και μετά είτε κρύβει τα αποτελέσματα, όταν δεν αντιλαμβάνεται ως ευνοϊκή την ανακοίνωσή τους, είτε προσπερνά τις προτάσεις επειδή η υλοποίησή τους μπορεί να ξεβολεύει τους επιχειρηματίες, να “πονάει” την τσέπη τους ή να βλάπτει τα μικροσυμφέροντά τους.
Τούτη τη φορά, στα λόγια, η διοίκηση της Superleague είπε προς τα μέλη της το αυτονόητο: “αν είναι να κάνουμε έρευνα και μελέτη, να έχουμε εκ των προτέρων δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουμε περίπου άκριτα τις προτάσεις, διότι διαφορετικά δεν έχει νόημα”. Και κάπως έτσι οι συνέταιροι του πρωταθλήματος βρίσκονται μπροστά σε δύο – πιστέψτε το – σοβαρούς προβληματισμούς: 1. “Πάλι θα πληρώσουμε από την τσέπη μας για έρευνα;”. 2. “Κι αν οι ξένοι προτείνουν κάτι που δεν βολεύει;”.

Ωριμάζουν οι συνθήκες

Το θετικό στην δεδομένη στιγμή είναι ότι αρχίζει εσχάτως να αποκτά ένταση εντός συνεταιρισμού η φωνή αυτών που προβληματίζονται με τη σημερινή πραγματικότητα του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Δεν έχουν ακόμη γίνει πλειοψηφία, αλλά είναι πλέον πολλοί αυτοί που δεν ανέχονται την ατιμωρησία των κακοπληρωτών, την εικόνα διαφθοράς που βγάζει το πρωτάθλημα και την διαρκή μείωση των εσόδων, την οποία αποδίδουν στην σταδιακή μείωση του ενδιαφέροντος και στην ερήμωση των κερκίδων.
Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την υπόθεση παίζουν – κυρίως αυτή – η Nova και ο ΟΠΑΠ. Αν αυτή η επιδίωξη για αναβάθμιση του πρωταθλήματος αποκτήσει την “πλάτη” της Nova, δηλαδή αν η διοίκησή της σιγοντάρει τη φωνή αυτών που ζητούν πραγματική αλλαγή προδιαγραφών στο πρωτάθλημα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί κλίμα ευνοϊκό για τομές και ουσιαστικές αλλαγές.

Πρωτάθλημα με 14 ομάδες

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών γίνονται όλο και περισσότερες οι φωνές επιχειρηματιών της Superleague που επιθυμούν πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες, με αυστηρότερα κριτήρια αδειοδότησης. Οι “νοικοκύρηδες”, δηλαδή οι ΠΑΕ που πληρώνουν στην ώρα τους επιθυμούν να δημιουργήσουν πρωτάθλημα στο οποίο θα συμμετέχουν μόνο “καθαρές” εταιρίες – ομάδες. Και η επικρατούσα άποψη είναι αυτή περί της μείωσης των ομάδων (από την επόμενη σεζόν θα γίνουν 16) σε 14. Και μάλιστα με τον συλλογισμό ότι αυτές οι ομάδες πρέπει να προκύπτουν και με γεωγραφικά κριτήρια.
Οι επιχειρηματίες που τάσσονται υπέρ της ανάθεσης αυτής της μελέτης σε έναν ξένο οίκο αξιολόγησης του πρωταθλήματος γυρεύουν απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα: για τον αριθμό των ομάδων, τα κριτήρια συμμετοχής, τον τύπο διαίρεσης και διανομής των εσόδων, το αν πρέπει ή όχι να αποφασιστεί μαζί με την ΕΠΟ η επιλογή να μοιράζεται, με κάποιο τρόπο, το μπόνους συμμετοχής του πρωταθλητή στο Champions League. Και φυσικά όλα τα υπόλοιπα βασικά ερωτήματα που αφορούν στην διαιτησία του επαγγελματικού πρωταθλήματος, την λειτουργία των πειθαρχικών επιτροπών, την βελτίωση των παροχών προς τον επισκέπτη των γηπέδων κλπ..

Στην υπόθεση αυτή εννοείται ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι κυνηγάμε την έκπληξη. Διότι το πιθανότερο είναι ότι ακόμη και αν γίνει αυτή η μελέτη (για να γίνει θα πρέπει κάποιος να την προσφέρει δωρεάν στην Superleague, αφού οι επιχειρηματίες τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά ως περιττά έξοδα), τα ευρήματα και οι προτάσεις θα μείνουν στο συρτάρι και δεν θα υλοποιηθούν. Κι αυτό θα συμβεί επειδή οι εισηγήσεις και οι προτάσεις θα θίγουν τα μικροσυμφέροντα των επιχειρηματιών και τα συμφέροντα του σημερινού κατεστημένου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: