Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Σε αυτό το μαραθώνιο, η εκκίνηση για τους «αιώνιους» έχει σημασία!!

Το Top 16 της Ευρωλίγκα είναι μαραθώνιος και η πρώτη αγωνιστική δεν κρίνει απολύτως τίποτα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι νίκες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού έχουν μικρή σημασία.
Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος
Σε αυτό το μαραθώνιο, η εκκίνηση για τους «αιώνιους» έχει σημασία
Κάθε άλλο. Είναι πάρα πολύ σημαντικές και τους λόγους θα τους εξηγήσουμε στη συνέχεια…

Ας τα πάρουμε χρονικά όλα όσα συνέβησαν στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο καναβάτσο στο 28? και η Μακάμπι έμοιαζε ικανή να αλώσει το ΟΑΚΑ. Κι όμως οι πράσινοι κατάφεραν με όπλο την άμυνα να ανατρέψουν την κατάσταση και να κρατήσουν αλώβητητην έδρα τους. Τι θα σήμαινε μια εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα;
Πάντως όχι… τίποτα. Ο Παναθηναϊκός θα ήταν εξ αρχής σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την Μακάμπι και θα έμπαινε σε περιπέτειες. Εστω κι αν είναι νωρίς ακόμα για να πούμε οτιδήποτε, η έδρα είναι ένας παράγοντας που θα κρίνει πάρα πολλά. Οι πρωταθλητές Ελλάδας θα έβαζαν σε κίνδυνο την υπόθεση πρόκριση και συνάμα θα έχαναν από το… τζάμπολ, τις όποιες ελπίδες έχουν για να πλασαριστούν στις δύο πρώτες θέσεις, που δίνουν και αβαντάζ έδρας… Τι πέτυχαν; Να νικήσουν την Μακάμπι, να πάρουν διαφορά 7 πόντων που ενδεχομένως να αποδειχθεί πολύτιμη σε περίπτωση ισοβαθμίας και να μην μπουν από νωρίς σε περιπέτεια. Γιατί βλέπουμε ότι και η Γαλατά και η Αλμπα δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανέναν… Συν τοις άλλοις, η Μπαρτσελόνα έχει μπει στο Top 16 με πάρα πολλά προβλήματα και αν ο Παναθηναϊκός τα εκμεταλλευτεί, μπορεί και να βρεθεί σε θέση ισχύος. Οι Καταλανοί έχουν μαζεμένες όλες τις απουσίες στην περιφέρεια, στο Βερολίνο δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος της περίστασης και θα χρειαστούν χρόνο να συνέλθουν. Οποιος προλάβει να τους κτυπήσει όσο είναι λαβωμένοι, μπορεί να κερδίσει περισσότερα απ” ό,τι περίμενε. Και ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία του την επόμενη εβδομάδα, που ταξιδεύει στη Βαρκελώνη.
Πάμε παρακάτω. Ο Ολυμπιακός πέρασε από την έδρα της φορμαρισμένης και πρωτοπόρου στην Ισπανία. Η Μάλαγα είναι ίσως ο πιο απειλητικός αντίπαλος στη μάχη για την πρόκριση και ήδη την έχε κερδίσει εκτός έδρας με 7 πόντους διαφορά. Οι ερυθρόλευκοι πέρασαν από ένα γήπεδο που θα δυσκολευτούν οι υπόλοιποι διεκδικητές μιας θέσης στην 4αδα, αλλά αυτοί που θα ψάξουν το αβαντάζ της έδρας. Αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, ο Ολυμπιακός θα έχανε ήδη έδαφος στη μάχη για το πλεονέκτημα – κι ας είναι βασικός στόχος η πρόκριση – και βέβαια θα έμπλεκε συνολικά σε περιπέτειες.
Συν τοις άλλοις, το αποτέλεσμα στην Πόλη ίσως τον συμφέρει, έστω κι αν είναι νωρίς ακόμα. Η ΤΣΣΚΑ είναι θεωρητικά το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά, άρα το ότι κέρδισε την Φενέρ είναι αποτέλεσμα που επί του παρόντος βολεύει τον Ολυμπιακό. Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να περάσει ο Ολυμπιακός την Φενέρ, παρά την εξαιρετική μέχει τώρα στην Ευρωλίγκα ΤΣΣΚΑ, του Δημήτρη Ιτούδη.
Συνεπώς οι νίκες στην πρεμιέρα δεν δίνουν τίποτα τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά μπορεί να αποδειχθούν υπερπολύτιμες στην πορεία. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο ελληνικές ομάδες θα ενισχυθούν μετά την 6η αγωνιστική, αφού και οι δύο χρειάζονται ψηλό… Αρα αν βγάλουν δίχως πολλές απώλειες τις πρώτες αγωνιστικές, στη συνέχεια μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα.

Πηγή: Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: