Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Τα διαμάντια της Primera!!

Το FFT του gazzetta.gr παρουσιάζει τους 10 κορυφαίους U-21 που ξεπετάχτηκαν φέτος στην Ισπανία και ήδη κάνουν τη διαφορά. Τη λίστα απαριθμεί ο Γιώργος Καραμάνος.
Η φάμπρικα παραγωγής ταλέντων που έχουν στήσει οι Ισπανοί, είναι εκπληκτική. Τα μικρά κλιμάκια της Εθνικής τους σαρώνουν σε EURO και Μουντιάλ, ενώ τα λόγια είναι περιττά για το τι συνέβη την τετραετία 2008-2012, με τα μεγαλύτερα... παιδιά των Ταύρων. Πλέον η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής έχει μπει για τα καλά στη διαδικασία εξαγωγής ποδοσφαιριστών. Σε Premier League, Bundesliga, Serie A οι εκπρόσωποι της όχι μόνο πρωταγωνιστούν, μα κατακτούν και το πρωτάθλημα.
Αυτή η εξαγωγή λοιπόν αφήνει διαρκώς χώρους κενούς που έρχονται να καλύψουν οι πιο πιτσιρικάδες από πίσω. Με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά την Primera Division, όλες οι ομάδες πέραν των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και ίσως και Ατλέτικο, δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό από το να προωθήσουν τα δικά τους φυντάνια. Και κάπως έτσι και φέτος, στο πρώτο μισό της σεζόν μας συστήθηκαν κάποιοι εξαιρετικοί νεαροί.
Αφήσαμε λοιπόν απ' έξω τους πιο πολυδιαφημισμένους της Ρεάλ (Μεδράν, αμυντικός μέσος 20 ετών) και Μπαρτσελόνα (Σέρζι Σαμπέρ, αμυντικός μέσος, 19, Μουνίρ Ελ Χανταντί, επιθετικός, 19 και Σάντρο Ραμίρεθ, επιθετικός, 19) και φτιάξαμε την 10άδα με τους πιο πιθανούς αστέρες του αύριο στην Ισπανία. Φυσικά μιλάμε για όσους εμφανίστηκαν σε αυτή την περίοδο και που δεν έχουν σβήσει περισσότερα από 21 κεράκια. Επίσης, τα ονόματα στη λίστα μας είναι τοποθετημένα με μορφή αντίστροφης -ποιοτικής- μέτρησης...
10. Κάρλος Μαρτίν Βιγκαράι (Χετάφε, άμυνα, 20)
Σε μία όχι και τόσο καλή σεζόν για τη Χετάφε, ο 20χρονος δεξιός μπακ κατάφερε να ξεπεταχτεί με πέντε συμμετοχές. Εξαιρετική τεχνική και σέντρα για τον μικρό που είναι επιθετικός full-back και πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα αργήσει να κλέψει την θέση του επί χρόνια βασικού, Χουάν Βαλέρα που πλέον 30άρισε. Το επόμενο καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιο του με τους Μαδριλένους που τρέχουν να το ανανεώσουν και να βάλουν μεγάλη ρήτρα.

9. Φρανθίσκο Σεμπαστιάν Μογιάνο-Χιμένεθ (Σέμπας)
Είναι ο βενιαμίν της λίστας. Γεννημένος το 1997 έχει κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς μόλις στα 17 του έχει μετρήσει τέσσερις παρουσίες με την νεοφώτιστη Κόρδοβα. Ο Σέμπας είναι μεσοεπιθετικός δαιμόνιος και έχει εμφανιστεί ως ο μεσαίος στην τριάδα πίσω από τον επιθετικό, αλλά και ως δεύτερος φορ. Συμβόλαιο επαγγελματικό ακόμα δεν έχει και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

8. Ινιάκι Ουίλιαμς
Πρόκειται για σημείο αναφοράς στο ρόστερ και στην ιστορία γενικότερα της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Σε έναν σύλλογο, όπου δεν επιτρέπεται να παίζουν παίκτες που δεν έχουν γεννηθεί στη Χώρα των Βάσκων, ο 20χρονος σέντερ φορ ξεχωρίζει με κάθε έννοια. Είναι μεν γέννημα θρέμμα του Μπιλμπάο, αλλά η μητέρα του είναι από τη Λιβερία και ο πατέρας του Γκανέζος. Ωστόσο, ο ίδιος αν και μαύρος, έχει δικαίωμα να αγωνιστεί με τα Λιοντάρια. Ο πολύ δυνατός φορ έχει ήδη κάνει το ντεμπούτου του στην Α' ομάδα, ενώ με τη Β' κάνει τρομερές εμφανίσεις.

7. Βίκτορ Καμαράσα
Ο 20χρονος αμυντικός μέσος της Λεβάντε δεν είναι πολυσύνθετος, όπως άλλοι που παίζουν στην θέση. Περισσότερο πρόκειται για καθαρό κόφτη με γερό κορμί (1,84) και άπειρα τρεξίματα. Στην πάσα μπορεί να υστερεί κάπως, αλλά είναι ανίκητος στον αέρα και με το καλημέρα κέρδισε θέση βασικού, μετρώντας 9 παρουσίες στο πρωτάθλημα (1 γκολ) και 2 στο Κύπελλο. Εχει συμβόλαιο έως το 2019 και η τιμή του παραμένει προσιτή, κοντά στα 1,5-2 εκατ. ευρώ.

6. Σέρχιο Ρίκο
Είναι ο μοναδικός στη λίστα γεννημένος πριν το 1994. Συμβόλαιο στον 21χρονο τερματοφύλακα η  Σεβίλλη έχει κάνει από το 2012, μα φέτος είναι που αρχίζει να παίρνει χρόνο συμμετοχής. Ηδη μέτρησε τρία ματς στο Europa League και από δύο σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Το συμβόλαιο του λήγει το 2017 και η τιμή του είναι 1-1,5 εκατ. ευρώ.

5. Πάμπλο Ερβίας (Σοσιεδάδ, 21 μέσος)
Εχει βρεθεί από 6άρι και 8άρι έως και εξρέμ. Γρήγορος, μπαλαδόρος και πάνω απ' όλα μυαλωμένος. Γι αυτό και σταδιακά αρχίζει και παίρνει όλο και περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Ο 21χρονος Βάσκος της Σοσιεδάδ έχει υποχρεώσει ακόμα και τον Ντέιβιντ Μόγιες να κάνει ειδική μνεία στο ταλέντο του, θέλοντας να δείξει το πόσο καλά δουλεύουν οι ακαδημίες της ομάδας του Σαν Σεμπαστιάν. Εχει συμβόλαιο έως το 2016 και η αξία του αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα.

4. Ερίκ Μπερτράν Μπαϊγί (Εσπανιόλ, 20 αμυντικός)
Μπήκε ως αναγκαστική αλλαγή τον Νοέμβριο και σχεδόν μονιμοποιήθηκε, κερδίζοντας θέση βασικού με το σπαθί του. Αν και είναι Ιβοριανός, έχει πολλά χρόνια που δουλεύει στις ακαδημίες της Εσπανιόλ. Ο 20χρονος δυναμικός και επιβλητικός από δύναμη και ταχύτητα, σέντερ μπακ, εντυπωσιάζει με το στρωμένο παιχνίδι του και οι πέντε συμμετοχές που έχει, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν μέχρι το φινάλε της σεζόν. Το συμβόλαιο του λήγει το 2018 και τον γλυκοκοιτάζει κοτζάμ Αρσέν Βενγκέρ.

3. Λούκας Ερναντέζ
Μπορεί να είναι Γάλλος και βασικός στην Εθνική Νέων, αλλά τον βάλαμε στη λίστα, επειδή εβρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια στις ακαδημίες της Ατλέτικο. Στο πρωτάθλημα έχει παίξει για λίγα λεπτά, αλλά έχει και δύο 90λεπτα στο Κύπελλο. Εκεί πρόλαβε να δείξει αρκετές από τις τρομερές αρετές που συνοδεύουν το βιογραφικό του. Ο Ντιέγο Σιμεόνε έχει εκτιμήσει την ταχυδύναμη του και τον ετοιμάζει σιγά σιγά. Ηδη του έχει δοθεί και το παρατσούκλι «μικρό αφεντικό», κάτι που είναι ιδιαιτέρα κολακευτικό για κάποιον που είναι μόλις 18 ετών. Συμβόλαιο επαγγελματικό ακόμα πάντως δεν έχει και δεν υπάρχει εκτίμηση για την τιμή του.

2. Σαμού Καστιγιέχο (19 μέσος, Μάλαγα)
Μόλις 19 ετών και βγάζει μάτια. Από το πουθενά βρέθηκε όχι απλά στην Α' ομάδα, μα πέρα για πέρα βασικός. Εχει ήδη αγωνιστεί σε 14 αγώνες πρωταθλήματος και έχει και δύο ασίστ. Παίζει σε όλες τις θέσεις από τη μέση και μπροστά χάρη στην ταχύτητα και τη διεισδυτικότητα του. Είναι ένας από τους λόγους που η Μάλαγα πετάει και κοιτάζει ακόμα και το Champions League. Εχει συμβόλαιο έως το 2018 και πλέον κοστίζει πολλά. Ισως και πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

1. Χοσέ Λουίς Γκαγιά
Απλά υπέροχος όπου κι αν αγωνιστεί. Σέντερ μπακ, αριστερός full-back, ακόμα και αμυντικός χαφ. Ο 19χρονος κοντούλης είναι καταπληκτικός τεχνίτης και ξέρει μπάλα όσο λίγοι στην Ισπανία. Εχει ξετρελάνει κόσμο και κοσμάκη και ήδη τον καλοβλέπουν Ρεάλ, Μπαρτσελόνα. Εχει τρομερή αντίληψη του παιχνιδιού, είναι ταχύς και διαθέτει σούπερ ακρίβεια στην πάσα. Επίσης του αρέσει να κάνει κατεβάσματα και να προσπερνάει για πλάκα τους αντιπάλους. Γι αυτό το λόγο λοιπόν βρέθηκε από τη Β' ομάδα της Βαλένθια να είναι αναντικατάστατος με 16 συμμετοχές (1 γκολ, 1 ασίστ). Με συμβόλαιο έως το 1018, όποιος τον θέλει, θα πρέπει να πληρώσει από 12-14 εκατ. ευρώ και πάνω!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: