Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Ο μπάρμαν που τρέλανε την Αγγλία!!

Oι Μπλιθ Σπάρτανς τρόμαξαν τη Μπέρμιγχαμ στο Κύπελλο Αγγλίας και το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για τον Ρόμπι Ντέιλ, μπάρμαν σε παμπ και σκόρερ δύο τερμάτων, που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την καριέρα του. Του Θάνου Σαρρή.
Στην καριέρα του, ο Ρόμπι Ντέιλ έχει παίξει έξι παιχνίδια στο Fa Cup. Σε αυτά, έχει πετύχει σύνολο 7 γκολ! Οπότε, τα δύο τέρματα που σημείωσε απέναντι στη Μπέρμιγχαμ Σίτι στο πρώτο ημίχρονο, μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι Μπλιθ Σπάρτανς από την Northern Premier, την έβδομη κατηγορία της Αγγλίας προσπάθησαν να κάνουν μία ιστορική έκπληξη απέναντι στους Blues της Championship, αλλά δεν τα κατάφεραν, χάνοντας με 3-2, παρά το αρχικό τους προβάδισμα με 2-0. Τα Social Media χτύπησαν κόκκινο στο ημίχρονο της αναμέτρησης με τους «Σπαρτιάτες» και τον Ντέιλ, που είχε βάλει τα δύο γκολ. Ο ίδιος, όμως,  δεν τρελάθηκε κιόλας.
«Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο δεν ενθουσιάζομαι εύκολα, οπότε δεν ενθουσιάστηκα και για το ματς με τη Μπέρμιγχαμ. Είναι ένα ακόμα ματς όσον αφορά εμένα, μια ακόμα βδομάδα στην δουλειά», τόνιζε στην Telegraph πριν τη σέντρα. Κι όμως, η «αδιαφορία» του δεν πηγάζει από την έλλειψη ικανότητας. Το αντίθετο. Στις καλές του μέρες, θα μπορούσε άνετα να έχει πάρει μεταγραφή σε επαγγελματικό σύλλογο. Εκείνος όμως προτίμησε να παραμείνει ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Αγγλία που δεν έπαιξαν ποτέ επαγγελματικά. Ακόμα και όταν οι οπαδοί της «άσημης» Μπλιθ Σπάρτανς, που πήρε το όνομά της από τους Σπαρτιάτες πολεμιστές και την αυταπάρνησή τους στην μάχη, τον πλησιάζουν για να τον συγχαρούν, προτιμά να τους αποφεύγει.

Στο FA Cup έχει ιστορία. Ήταν μέλος της ομάδας που το 2009 είχε αποκλείσει τη Σριούσμπερι και τη Μπόρνμουθ, για να τεθεί εκτός διοργάνωσης από την Μπλάκμπερν.  Φέτος, σκόραρε σε όλους τους γύρους που έπαιξε η ομάδα του, εκτός από τον προηγούμενο. Στα 21 του, η Όξφορντ Γιουνάιτεντ του έδωσε επαγγελματικό συμβόλαιο. Το αρνήθηκε. Αρκετές ομάδες του πρότειναν στη συνέχεια να δοκιμαστεί. Η απάντησή του ήταν η ίδια. Φίλοι του, ατζέντηδες, ομάδες. Όλοι προσπάθησαν να του βρουν επαγγελματικό συμβόλαιο. Δεν το κούνησε ρούπι. «Είμαι χαρούμενος με τη δουλειά μου ως μπάρμαν και ως part-time ποδοσφαιριστής.  Ο κόσμος ίσως δεν το καταλαβαίνει, αλλά είμαι. Απολαμβάνω την ζωή, δεν παίρνω τόσο σοβαρά τον εαυτό μου και αυτό φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο».
Πλέον, σε ηλικία 30 ετών, κλείνει 10 χρόνια δουλεύοντας στην παμπ της μητέρας του και κλωτσώντας παράλληλα τη μπάλα στη Βόρεια Αγγλία. Στα 16 του, σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι κάνουν όνειρα και δουλεύουν σκληρά για ενταχθούν σε κάποια ομάδα, αποφάσισε να σταματήσει τι ποδόσφαιρο. Δεν έμπλεξε με το ποτό ή με τις ουσίες. Απλά σταμάτησε.

Ο λόγος για να επιστρέψει ήταν η ομάδα μιας... τοπικής παμπ! Ένα μέλος της ζήτησε την βοήθειά του και ανταποκρίθηκε θετικά. Μιάμιση σεζόν ήταν αρκετή για να τον προσεγγίσουν κάποιοι σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής. Επέλεξε την Μπλιθ, έκανε ντεμπούτο με χατ-τρικ και την επόμενη σεζόν έβαλε 36 γκολ. Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλότερο επίπεδο. Ήταν η περίοδος που τον προσέγγισε και η Όξφορντ. Χωρίς να έχει δουλέψει ποτέ σε ακαδημίες, χωρίς να έχει προωθηθεί από μανατζαραίους και προπονητές. Το 2011 ο Γουάιτ Μπέι που έγινε προπονητής από βοηθός, προσπάθησε να φέρει ανανέωση και να «κόψει» τον Ντέιλ. Το μόνο που κατάφερε ήταν να υποβιβαστεί και να χάσει τη δουλειά του. Οι Σπάρτανς χωρίς τον Ντέιλ ήταν άλλη ομάδα!
Στην καριέρα του στη Μπλιθ, αγωνίζεται ως αριστερό εξτρέμ ή ως σέντερ φορ και έχει παίξει με τη φανέλα της τα 8 από τα 11 τελευταία χρόνια. Πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, είχε 122 γκολ σε 396 εμφανίσεις. Σημείωσε δύο ακόμα απέναντι στη Μπέρμιγχαμ, παρότι η προετοιμασία του δεν ήταν ιδανική. Δούλεψε στην παμπ συνεχόμενα παραμονή Πρωτοχρονιάς, ανήμερα καθώς και την Παρασκευή. Την Κυριακή το πρωί πρέπει επίσης να ανοίξει το μαγαζί και να βγάλει το μεροκάματο. Πριν το ματς, δεν ευχόταν να βάλει γκολ, να οδηγήσει την ομάδα του στη δόξα, να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Το μόνο που ήθελε ήταν να μην τους συγκεντρώσει νωρίς-νωρίς ο προπονητής, για να κερδίσει μερικές ώρες ύπνου ακόμα.  Ένας working class ποδοσφαιριστής, όπως πολλοί ακόμα που οι ιστορίες τους παραμένουν στην αφάνεια!
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: