Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Μίνο Ραϊόλα: Ο πιτσαδόρος που κατέκτησε τον κόσμο!!

Το gazzetta.gr διεισδύει στον κόσμο του Μίνο Ραϊόλα. Πως διαλέγει τους πελάτες του, πόσα χρήματα κερδίζει από τις μεταγραφές, την κόντρα του με τον Μέντες και η αναφορά στον Ολυμπιακό. Η 30χρονη πορεία του εγωκεντρικού ατζέντη. Από την πιτσαρία στην κορυφή του κόσμου!  
Ο Μίνο Ραϊόλα, ο πανίσχυρος μάνατζερ με διάσημους πελάτες όπως ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και ο Μάριο Μπαλοτέλι έκτισε την δική του αυτοκρατορία μέσα από μία πιτσαρία.
Μόνιμος κάτοικος Μόντε Κάρλο, με προτίμηση στο ακριβό τσάι, βρίσκεται συνεχώς με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι συνομιλώντας με τους πελάτες του.
Ο 47χρονος μάνατζερ συνεννοείται άψογα σε πέντε γλώσσες. Αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά, πορτογαλικά και ιταλικά.
Ο πατέρας του, Ιταλός μετανάστης, βρήκε το 1969 καταφύγιο στην Ολλανδία όπου άνοιξε το πρώτο εστιατόριο. Δημιούργησε μία μεγάλη αλυσίδα που έφτασε μέχρι τα 25 εστιατόρια, με τον Ραϊόλα ως τον πρεσβύτερο γιο της οικογένειας να αναλαμβάνει τις δημόσιες σχέσεις.
Διαπραγματεύονταν και οργάνωνε από μικρή ηλικία. Οι σπουδές στη Νομική εξυπηρέτησαν ακόμη περισσότερο τα μελλοντικά σχέδια του.

Όπως υποστηρίζει ο διάσημος ατζέντης: «Ο καλός ατζέντης είναι κάτι περισσότερο από μεσάζων σε διαπραγματεύσεις συμβολαίων. Εξασφαλίζει την προστασία και τα δικαιώματα των παικτών του.
Θα επιλύσω κάθε ζήτημα για τους παίκτες μου, όπως έκανα με τον πατέρα μου. Είμαι η οικογένεια τους, εκείνος που θα τους υποδείξει το σωστό μονοπάτι.
Παρόλα αυτά κάθε ατζέντης που έχει επιτυχίες δεν σημαίνει πως είναι πετυχημένος. Πάρτε για παράδειγμα τον Ζόρζε Μέντες.
Είμαστε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Εγώ είμαι ο Βόρειος Πόλος και εκείνος ο Νότιος. Έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη στις δουλειές μας. Όμως είμαστε και οι δύο πολύ πετυχημένοι.
Ο Μέντες είναι ένας επενδυτής που τον ενδιαφέρει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Προσωπικά νοιάζομαι αποκλειστικά για τους παίκτες μου.
Είμαι αλτρουιστής, ενώ εκείνος είναι εγωιστής. Ενδιαφέρομαι για τους παίκτες μου, ενώ ο Μέντες μόνο για τον εαυτό του».
Ο Ραιόλα δίνει την δική του εξήγηση για την εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία με τον μεγάλο ανταγωνιστή του. O Πορτογάλος ασχολούνταν με night clubs, ενώ εκείνος γαλουχήθηκε στα εστιατόρια του πατέρα του.

«Η συγκεκριμένη ιστορία δεν ευσταθεί απόλυτα. Έκανα τα πάντα στο εστιατόριο εκτός από ένα. Δεν έψησα ποτέ πίτσα. Δεν τον έχω κάνει μέχρι σήμερα. Το αφήνω στη σύζυγο μου».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσωπική κόντρα στους γαλλική Ligue 1, καθώς ο μέν Μέντες έχει διεισδύσει στη Μονακό, ο δε Ραϊόλα στην Παρί Σεν Ζερμέν.
«Εκπροσωπεί πολλούς παίκτες της Μονακό. Από την άλλη πλευρά εγώ έχω πολλούς ποδοσφαριστές στην Παρί Σεν Ζερμέν.
Δεν με προσβάλει παρότι κατοικώ στο Μονακό. Πάντα επέλεγα το Παρίσι. Αν υπάρχει μία κόντρα στο συγκεκριμένο θέμα, εγώ είμαι αυτός που θα επικρατήσει.
Τα μεγέθη στο Παρίσι είναι διαφορετικά. Προσέγγισα την Παρί Σεν Ζερμέν, μίλησα με την διοίκηση της ομάδας για τα πλάνα τους και τα βρήκα τέλεια.
Δεν υπάρχει στην παρούσα φάση πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον πρότζεκτ στον κόσμο. Η Παρί Σεν Ζερμέν ήθελε πραγματικά μεγάλους παίκτες και τους πρόσφερα.
Ασφαλώς η ομάδα έχει το μπάτζετ για αυτό. Το πλάνο των Καταριανών είναι πολύ φιλόδοξο. Τα πράγματα είναι διαφορετικά στη Μονακό. Δεν υπάρχουν επενδυτές παρά μόνο μεμονωμένες προσπάθειες».
Ο Ραϊόλα πραγματοποίησε τα πρώτα δειλά βήματα του ως ποδοσφαιρικός ατζέντης δίνοντας συμβουλές στον πρόεδρο της Χάαρλεμ.

Ο σύλλογος χρειαζόταν χρήματα και ο δαιμόνιος μάνατζερ έφερε σε επαφή τον ολλανδικό σύλλογο με τη Νάπολι. «Τους είπα πως γνωρίζω πως μπορούν να ελέγξουν την ολλανδική αγορά δίχως να ξοδεύουν μεγάλα ποσά. Είναι η οικογένεια μου από τη Νάπολι. Συμφώνησαν και κάπως έτσι άρχισαν όλα.
Σήμερα είναι δύσκολα για ένα νέο ατζέντη. Χρειάζεται τουλάχιστον πέντε-έξι ομάδες για να μιλάς. Τον πρώτο χρόνο τα έσοδα σου που μπορεί να μην φτάνουν για να ζήσεις».
Ο ατζέντης των Αφελάι και Κασάμι αποκαλύπτει τους τρόπους που κάνει business αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
«Ποιος λέει πως κάθε φορά που ένας παίκτης αλλάζει ομάδα ότι βγάζω λεφτά; Κανονίζω μεταγραφές από τώρα. Είναι κάτι σαν επένδυση για τον παίκτη μου. Αν η αξία του ανέβει τότε θα εισπράξω χρήματα στο μέλλον».
Ο Ιμπραχίμοβιτς έχει πραγματοποιήσει έξι μεταγραφές με την αμοιβή του να ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ. Ο Ραϊόλα επισημαίνει πως η προμήθεια ύψους 10% δηλαδή περίπου 17 εκατ. ευρώ δεν κατέληξαν στην τσέπη του.
«Έχω κάνει μεταγραφές όπου πήρα τα μισά λεφτά. Εάν ακούσω πως μία ομάδα δίνει 50 εκατ. ευρώ και εγώ θα πάρω τα μισά, αλλά ο ποδοσφαιριστής μόλις 100.000 ευρώ δεν συναινώ.
Προτιμώ άλλο σύλλογο που θα πληρώσει μόνο 10 εκατ. ευρώ αλλά θα πληρώσει 500.000 ευρώ στον ποδοσφαιριστή. Αυτή την περίπτωση θα προκρίνω και ας πάρω 5 εκατ. ευρώ.
Αυτή είναι η παγίδα για τους περισσότερους ατζέντηδες. Εγώ πάντα επιλέγω το καλύτερο για τους παίκτες μου».
Ο Ραϊόλα, όπως αποκαλύπτει, συνομιλεί με κάποιους πελάτες του δύο φορές τη μέρα και με κάποιους άλλους μία φορά το μήνα. Στο γήπεδο δεν θα τον δει κανείς. Προτιμά την τηλεόραση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε κάθε βράδυ να βρίσκεται στα γήπεδα προκειμένου να παρακολουθήσει τους παίκτες του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένας ποδοσφαριστής προκειμένου να συνεργαστεί μαζί του.

«Δεν ψάχνω εγώ τους παίκτες αλλά εκείνοι με βρίσκουν. Ποτέ δεν ζήτησα από κάποιον ποδοσφαιριστή να έρθει και να δουλέψει μαζί μου και ποτέ δεν θα συμβεί.
Ο παίκτης είναι εκείνος που μου ζητάει να γίνω ο εκπρόσωπος του. Έπειτα θα πρέπει να υπάρχει η σωστή χημεία για να προχωρήσουμε.
Πάντα θέλω να ασχολούμαι προσωπικά με τους πελάτες μου. Δεν έχω πρακτορείο όπως ο Μέντες. Δουλεύω με τον βοηθό και την δικηγόρο μου. Δεν υπάρχουν σκάουτερ που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για μένα.
Ο παίκτες βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο για μένα. Θα τους τηλεφωνήσω ή θα με καλέσουν εκείνοι. Θέλω να ξέρω αν είναι καλά στις ομάδες τους αλλά και να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Για παράδειγμα ποιος θέλει επιτελικό μέσο το ερχόμενο καλοκαίρι, εξτρέμ αλλά και να ρίχνω ματιές στην αγορά.
Προσπαθώ να προβλέπω και να προλαβαίνω τις εξελίξεις. Πρέπει να ξέρω τι θέλουν οι σύλλογοι προτού το γνωστοποιήσουν. Η μεταγραφή είναι δουλειά που απαιτεί πολλούς μήνες προεργασίας. Ο κόσμος βλέπει μόνο την κατάληξη».

Ο διάσημος μάνατζερ δεν διστάζει να εξακοντίσει τα βέλη του στον Πεπ Γκουαρδιόλα αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.
«Ο Γκουαρδιόλα του φέρθηκε έτσι δίχως καμία εξήγηση. Αν τον ρωτήσεις δεν θα σου απαντήσει γιατί δεν παραδέχεται πως έκανε λάθος.
Αν ξοδεύεις 79 εκατ. ευρώ και δεν τον χρησιμοποιείς τότε δεν μιλάμε μόνο για ηλίθια πράξη αλλά οικονομικά καταστροφική.
Οι περισσότεροι ατζέντηδες δεν θα κριτικάρουν την Μπαρτσελόνα φοβούμενοι πως δεν θα αγοράσει ξανά παίκτη τους. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Δεν σέβομαι ένα σύλλογο που δεν σέβεται τους παίκτες μου».
Ο Ραϊόλα είναι ο μάνατζερ που δεν δίστασε ποτέ να εκφράζει τη γνώμη του δημοσίως χαρακτηρίζοντας «καθυστερημένο δικτάτορα», εκτός των άλλων, τον Σεπ Μπλάτερ.
Η συγκεκριμένη δήλωση είχε ως συνέπεια να τον σύρει η FIFA στα δικαστήρια.
«Δείτε τι έκανε ο Μπλάτερ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο; Είναι σωστό; Και όμως δεν υπήρξε καμία επίπτωση. Δεν μπορώ να καταλάβω. Θα πρέπει να είμαστε πάνω από ονόματα και τίτλους.
Αν πει κάτι ο Γκουαρδιόλα ή ο Πάπας όλοι το θεωρούν σωστό. Είναι επικίνδυνο αυτό».

Ο Ραϊόλα σε μία κρίση εγωκεντρισμού τονίζει: «Ένας αθλητικός διευθυντής που δεν γνωρίζει τον Μίνο Ραϊόλα θα πρέπει να κάνει άλλη δουλειά. Η πλειονότητα των Γερμανών δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο».
Ο Ιταλός ατζέντης δεν διστάζει να δηλώσει πως εκείνος είναι που καθορίζει την μεταγραφική αγορά.
«Δεν είμαι ο βασιλιάς του Ήλιου, όμως όταν παίρνει μεταγραφή ένας ποδοσφαιριστής μου η αγορά με ακολουθεί.
Κάθε μεταπήδηση ενός σπουδαίου παίκτη προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον, όπως στην περίπτωση του Μπαλοτέλι. Καθορίζω το μεταγραφικό παζάρι γιατί έχω την ικανότητα να το κάνω. Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι στη δουλειά μου.
Αυτοί που κάθονται σπίτι και κάνουν τηλεφωνήματα και εκείνοι, όπως εγώ που ταξιδεύω 300 μέρες τον χρόνο ρωτώντας ανθρώπους τι παίκτες χρειάζονται.
Επίσης θέλω να ξέρω τι σκέφτονται οι παίκτες, οι προπονητές και ο πρόεδρος της ομάδας. Μία καλή μεταγραφή είναι σαν γάμος. Προχωράς γιατί ο ένας θέλει τον άλλο. Πληρώνεις ένα τίμημα για όλα αυτά. Όταν είμαι στο Μονακό παίζω με τα παιδιά μου Playstation».
Κάθε μεταγραφή είναι διαφορετική για τον πεπειραμένη ατζέντη, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη και στον Ολυμπιακό.
«Για κάθε ποδοσφαιριστή η μεταγραφή του είναι η πιο σημαντική. Εάν πρόκειται για έναν νέο άγνωστο Ιταλό ποδοσφαιριστή που έρχεται στον Ολυμπιακό θα είναι απίστευτα σημαντικό για εκείνον.
Κάθε μεταγραφή μπορεί να αλλάξει την ζωή ενός η περισσότερων ανθρώπων».
Έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Ραϊόλα παραμένει δραστήριος.
«Το ποδόσφαιρο έχει τρομερή δύναμη. Προχωράει συνεχώς με γρήγορους ρυθμούς. Στην Ιταλία δεν επενδύουν σε ακαδημίες ή σε στάδια. Αντίθετα στη Γερμανία έχουν όραμα και τέλεια οργάνωση κάτι που θαυμάζω».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: