Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Serie A: Viva Argentina!!

Η Αργεντινή παραμένει παραδοσιακή δύναμη στην Serie A και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους επιθετικούς που κάνουν τη διαφορά.
Στις δεκαετίες του '80 και του '90 οι καλύτεροι παίκτες του πλανήτη ήταν μαζεμένοι στην Serie A. Ακόμα και ομάδες που δεν ήταν μέσα στις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις είχαν στις τάξεις τους έναν υπερπαίκτη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η Νάπολη έχει δει τον Ντιέγο Μαραντόνα στο peak της καριέρας του να κάνει μυθικά πράγματα στον «Σαν Πάολο», όπως για πολλά χρόνια οι τιφόζι της Φιορεντίνα έχαναν τα λόγια τους με έναν από τους πιο τρομακτικούς επιθετικούς όλων των εποχών, τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Αργότερα ο Ερνάν Κρέσπο ήρθε για να συνεχίσει την παράδοση εμφανιζόμενος για πρώτη φορά στο calcio με τη φανέλα της Πάρμα, για να γράψει πιο πρόσφατα ιστορία η Αργεντινή μέσω του Ντιέγο Μιλίτο, ο οποίος στο τρεμπλ της Ιντερ το 2010 σκόραρε και στους τρεις τελικούς.
Σήμερα η Serie A δεν έχει τη λάμψη των προηγούμενων ετών, όμως οι επιθετικοί από την χώρα του τανγκό είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά και έχουν κάνει κατάληψη στις πρώτες θέσεις του πίνακα των σκόρερ. Πάμε να δούμε τι έχουν κάνει φέτος τέσσερις στράικερ από την Αργεντινή: Κάρλος Τέβες, Μάουρο Ικάρντι, Γκονσάλο Ιγουαΐν, Πάουλο Ντιμπάλα.
11 | Κάρλος Τέβες
Από την πρώτη χρονιά έδειξε ότι έχει πάει στην Ιταλία για να είναι άψογος επαγγελματίας και να βγάλει όλη την ποιότητά του στο τερέν. Ο Καρλίτος έκανε ό,τι και όλοι οι παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Χωρίς να χρειαστεί χρόνο προσαρμογής πέρυσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της Serie A με 19 γκολ και φέτος στο πρώτο μισό έχει ήδη 11 δείχνοντας ότι βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Ανθρωπος για τα μεγάλα ματς ο 31χρονος, έχει ανοίξει το σκορ σε 6 αγώνες, τρεις εκ των οποίων κόντρα σε Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα. Από τα τέρματά του μόλις τα δύο είναι από τη βούλα του πέναλτι (και τα δύο με τους Τζαλορόσι) και έχει σημειώσει τρεις ντομπλέτες (Πάρμα, Αταλάντα).
Οι εξαιρετικές εμφανίσεις και η σταθερότητά έχουν φέρει τον Τέβες ξανά στην Αλμπισελέστε, ενώ οι αριθμοί του -πέρα από τα γκολ- δείχνουν ότι είναι ο καλύτερος επιθετικός στην Serie A. Εχει 5 ασίστ, έχει δημιουργήσει 35 ευκαιρίες, 24 σουτ on-target και 29 επιτυχημένες ντρίμπλες. Πρόσφατα έκανε μία δήλωση με την οποία μπορεί να στεναχώρησε τους τιφόζι των Μπιανκονέρι, όμως έδειξε πόσο σωστός είναι και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Ενάμιση χρόνο πριν τη λήξη του συμβολαίου του δήλωσε ότι είναι απίθανο να ανανεώσει. Ολος ο κόσμος ξέρει ότι θέλει να φορέσει ξανά τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς και οι Τορινέζοι έχουν χρόνια για να βρουν αντικαταστάτη.



10 | Μάουρο Ικάρντι
Το καλοκαίρι του 2013 η Ιντερ έδωσε 13 εκατ. ευρώ στην Σαμπντόρια και έκανε δικό της τον 19χρονο επιθετικό. Ενάμιση χρόνο μετά, ο Ικάρντι είναι πλέον άλλος παίκτης και τραβάει τα βλέμματα όχι μόνο γιατί έκλεψε τη γυναίκα του Μάξι Λόπες, Γουάντα Νάρα. Με βελτίωση που λίγοι παίκτες έχουν τα τελευταία χρόνια στο calcio, αποτελεί σταθερά έναν από τους καλύτερους επιθετικούς του πρωταθλήματος και τη νέα γενιά των επιθετικών της Εθνικής Αργεντινής με την οποία έχει μία συμμετοχή. Στην πρώτη του σεζόν στο «Τζουζέπε Μεάτσα» έβαλε 9 γκολ σε 22 αγώνες και ήδη αφήσει πίσω αυτή την επίδοση ενώ βρισκόμαστε στα μισά του Campionato. Με 10 τέρματα σε 18 αγώνες (16 βασικός) βρίσκεται μόλις ένα γκολ πίσω από τον capocannoniere, Κάρλος Τέβες και έχει δώσει μία ασίστ.
Ο Μαουρίτο έκανε χατ τρικ στο 7-0 των Νερατζούρι σε βάρος της Σασουόλο και ντοπιέτα κόντρα στην Ελλάς Βερόνα στο Μιλάνο. Εξι φορές πέτυχε το πρώτο γκολ για την Ιντερ (Γιουβέντους, Ουντινέζε, Σαμπντόρια, Τσεζένα, Σασουόλο) και σκόραρε δύο φορές με πέναλτι. Ο 21χρονος δείχνει να σοβαρεύεται μέρα με τη μέρα, έχει κάνει το ποσό που δαπανήθηκε για να αποκτηθεί μικρό και στις τελευταίες μεταγραφικές έχουν διαρρεύσει δυνατά ονόματα ομάδων που έχουν ενδιαφερθεί, όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης.



9 | Γκονσάλο Ιγουαΐν
Αποτέλεσε το μπαμ του 2013 με την Νάπολι να δίνει 40 εκατ. ευρώ στην Ρεάλ Μαδρίτης για να καλύψει το κενό του Εντινσον Καβάνι, που έφυγε για την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Πιπίτα δεν έχει τις εκπληκτικές επιδόσεις του Ουργουγουανού, όμως είναι μία σούπερ αξιόπιστη λύση για την επίθεση. Στην πρώτη του χρονιά στην Serie A έβαλε 17 γκολ σε 32 αγώνες και φέτος, αν και άργησε να ξεμπλοκάρει, έχει φτάσει τα 9 σε 17 ματς. Ο 27χρονος αποτελεί σταθερό μέλος της Αλμπισελέστε τα τελευταία χρόνια (45 παιχνίδια/23 γκολ) και φόβητρο για κάθε άμυνα που τον έχει απεναντί της.
Πέρυσι βοήθησε την ομάδα του Μπενίτεθ να κατακτήσει Coppa Italia και 3η θέση και φέτος είναι το Νο1 όπλο στο κυνήγι και του Europa League. Επιθετικός με ένστικτο killer, μπορεί να σκοράρει με όλους τους τρόπους, έχει δείξει τον δρόμο για στις πολύ μεγάλες νίκες κόντρα σε Φιορεντίνα (0-1) και Ρόμα (2-0) και έχει μόλις ένα γκολ από τα 11 βήματα. «Δεν σκοπεύει να φύγει από την Νάπολι, είναι ευτυχισμένος εδώ» είπε πρόσφατα ο μάνατζέρ του.



9 | Πάουλο Ντιμπάλα
Το 'κόσμημα' παίρνει αξία με αυτές τις εμφανίσεις στην Serie A και ακολουθεί τα βήματα των Χαβιέρ Παστόρε και Εντινσον Καβάνι που αναδείχθηκαν από την Παλέρμο πριν κάνουν το μεγάλο βήμα. Ο 21χρονος -με πολωνικές ρίζες- Αργεντινός αποκτήθηκε πριν 2.5 χρόνια από την Ινστιτούτο Κόρδοβα αντί 11 εκατ. ευρώ και πλέον δείχνει γιατί θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο. Ο αριστεροπόδαρος επιθετικός έχει βάλει 9 γκολ και έχει δώσει 6 ασίστ με τη φανέλα των Ροζανέρι, με τον Τέβες να είναι ο μοναδικός στην Serie A που είναι μέσα σε περισσότερα γκολ (16).
Υστερα από μία σεζόν στην Serie B στην οποία είχε σοβαρό τραυματισμό, ο Ντιμπάλα 'πετάει' στα σαλόνια του calcio, με όπλο την ταχύτητα, την ντρίμπλα, το τελείωμα και τις πάσες. Σε 17 αγώνες έχει πετύχει 5 φορές το πρώτο γκολ των Σικελών (Πάρμα, Τζένοα, Ουντινέζε, Τσεζένα, Σαμπντόρια) έχει δύο γκολ με πέναλτι και μία ντοπιέτα (Κάλιαρι). Εχοντας δημιουργήσει 28 ευκαιρίες, με 22 σουτ on-target και 53 επιτυχημένες ντρίμπλες -αν και ακόμα έχει πολλά να αποδείξει- οι επιδόσεις του δείχνουν ότι ίσως να είναι αυτός ο καλύτερος επιθετικός της Serie A...



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: