Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τα… μονοπάτια του Ολυμπιακού για το «διπλό»

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για το αποψινό παιχνίδι με την Φενέρμπατχτσε/Ούλκερ στην Κωνσταντινούπολη και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα «κλειδιά» της αναμέτρησης.

Τα… μονοπάτια του Ολυμπιακού για το «διπλό»
Όταν ο Ολυμπιακός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, αναμφίβολα οι θύμισες της δόξας και της ιστορίας που έγραψε πριν δυόμισι χρόνια σε αυτό το έδαφος, του δίνουν ψυχολογικό αβαντάζ. Όσο ισχυρός και αν είναι ο αντίπαλος, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται ο ίδιος. Πέρυσι τέτοια εποχή, οι «ερυθρόλευκοι» έχαναν στη λεπτομέρεια στην «Ulker Sports Arena», έχοντας τον Σπανούλη στα… πίτς, καθώς οι πόνοι στο γόνατο είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά…

Αφενός γιατί η Φενέρ είναι καλύτερη, πιο «γεμάτη» και πιο ομάδα Ομπράντοβιτς, αφετέρου γιατί ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση απ’ ότι στην αντίστοιχη περυσινή. Ποια θα είναι όμως τα «κλειδιά» της νίκης, που θα ανοίξουν διάπλατα στην ελληνική ομάδα, όχι μόνο τον δρόμο για την πρόκριση στα προημιτελικά, αλλά και για την κατάκτηση μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων; Πρώτα και κύρια, οι παίκτες του Σφαιρόπουλου θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στον θόρυβο που δεδομένα θα δημιουργήσουν οι τούρκοι φίλαθλοι. Σε ματς υψηλού επιπέδου, η συγκέντρωση είναι το «Α» και το «Ω» και ο Ολυμπιακός έχει πλέον την εμπειρία και τη γνώση για να μείνει στο πλάνο του.

Η προσθήκη του Νίκου Ζήση, έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την οργάνωση και την επιμέλεια του παιχνιδιού της Φενέρ. Γκάουντλοκ και Χίκμαν (αν παίξει) δεν είναι το ίδιο οξυδερκείς και ομαδικοί στο κατέβασμα της μπάλας, οπότε αν οι «ερυθρόλευκοι» περιορίσουν τη δημιουργία του αρχηγού της Εθνικής, θα έχουν αποδιοργανώσει αρκετά το παιχνίδι του αντιπάλου. Φυσικά και δε φτάνει μόνο αυτό. Τα αντίπαλα γκαρντ είναι… μανούλες στο ένας εναντίον ενός (βλέπε Μπογκντάνοβιτς) και στο παιχνίδι απομόνωσης και εκτός από τις προσωπικές άμυνες (υπάρχουν κορμιά για αυτές) θα χρειαστούν βοήθειες και σωστές περιστροφές.

Είναι δεδομένο πως ο Ομπράντοβιτς θα ψάξει τα μις ματς με τους Πρέλτζιτς, Μπιέλιτσα και Βέσελι, οπότε θα πρέπει οι τοποθετήσεις ατομικά και ομαδικά να είναι τέτοιες που να μην προκαλέσουν φθορά με φάουλ, αλλά και πάσες στην αδύναμη πλευρά της άμυνας για ελεύθερα σουτ. Αν η Φενέρ βρει ρυθμό από μακρινή απόσταση γίνεται διπλά επικίνδυνη, αφού καλύπτει το χάντικαπ των όχι και τόσο παραγωγικών ψηλών της Ζόριτς, Σαβάς και Ερντέν. Στα αργά πόδια των τριών προαναφερθέντων πιστεύω πως θα «επενδύσει» ο Ολυμπιακός με το πικ εν ρολ του Σπανούλη. Από την κατάσταση του, αλλά και των υπόλοιπων γκαρντ λογικά θα γείρει υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς η πλάστιγγα, οπότε είναι εκ των ων ουκ άνευ το πόσο χρειάζεται να είναι θετικοί οι περιφερειακοί.

Αν ο Ολυμπιακός δείξει πάθος, άγνοια κινδύνου, βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερους πρωταγωνιστές στο παρκέ, έχει σταθερούς και εύστοχους τους φορμαρισμένους παίκτες του και περιορίσει με την άριστου επιπέδου το τελευταίο διάστημα άμυνά του κάτω από τους 75 πόντους τους γηπεδούχους (σκοράρουν 83,5 μ.ό.) έχει μεγάλη τύχη για ένα πολύτιμο «διπλό». Ακόμα και αν αυτό δεν έρθει, (το άγχος το έχει η Φενέρ) θα πρέπει στην άκρη του μυαλού των παικτών να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποφυγή της «ζημιάς» (βλέπε μικρή διαφορά), που στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί… ευεργετική.

Υ.Γ. Είναι ευλογία σε μία ξένη χώρα, να κάνουν καριέρα και να θαυμάζονται πολύ οι Έλληνες παίκτες. Νίκος Ζήσης και Στράτος Περπέρογλου, έχουν πολλούς μικρούς και μεγάλος fun στις τάξεις των Τούρκων (οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με μας και το δείχνουν) οπαδών των Φενέρ και Εφές αντίστοιχα, έχοντας κερδίσει με τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα τους πολλές συμπάθειες.

Υ.Γ.1: Ο Κάιλ Χάινς, περιμένει πως και πώς να αγωνιστεί στο ΣΕΦ και να συναντήσει τους παλιούς του φίλους. Ανυπομονεί για την θερμή υποδοχή που -δικαίως- φαντάζεται πως θα του ετοιμάσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού… *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: