Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

«Θέλουν να περιορίσουν την ΑΕΚ»

Διευκρινήσεις για το θέμα του project της «Αγιά Σοφιάς» και την προσπάθεια από κάποιους να προστατεύουν το Άλσος, που στην ουσία επιδιώκουν να περιορίσουν την ΑΕΚ σε ένα γήπεδο μόλις 22.000 θέσεων, έδωσε με συνέντευξή του ο project manager του γηπέδου Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Σε ερώτηση που αφορούσε την καθυστέρηση των αδειών, ο Ανδριόπουλος τόνισε: «Η διαδικασία της άδειας αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου λόγω εκλογών. Προεδρικών και Εθνικών. Παύει να λειτουργούν οι υπηρεσίες από την στιγμή που προκηρύχθηκαν εκλογές. Θα ξεκινήσει αφού τελειώσουν οι εκλογές, έχουμε κυβέρνηση, ορκιστούν οι υπουργοί και αρχίσουν πάλι να λειτουργούν όλα κανονικά», ενώ για το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία της ανέγερσης, είπε: «Από τη στιγμή που όλα θα είναι έτοιμα, το έργο χρειάζεται 18μήνες».
Για το θέμα του άλσους και τις… παραφιλολογίες που ακούγονται, σχολίασε: «Υπάρχει ένας νόμος που παραχωρεί στην ΑΕΚ μία συγκεκριμένη έκταση περίπου 29 στρεμμάτων. Δεν έχει σημασία αν το οικόπεδο είναι γειτονικό με ένα άλσος. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Υπάρχει μία προσφυγή πολιτών και του δήμου που θα εκδικαστούν μαζί και το ΣτΕ θα κρίνει αν είναι αντισυνταγματικό ή όχι», ενώ αν τον ανησυχεί η προσφυγή, είπε: «Ούτε με ανησυχεί ούτε με καθησυχάζει. Κάθε τι που πηγαίνει στο ΣτΕ, εξετάζεται από έμπειρους δικαστές με βάση τη νομολογία και όλα κρίνονται εκεί».
Παράλληλα, ρωτήθηκε για το ακριβές νούμερο των δένδρων που θα κοπούν, λέγοντας: «Είναι ή 47 ή 48 και θα φυτευτούν 5000 νέα. Θέλουν να περιορίσουν την ΑΕΚ σε ένα γήπεδο 22.000 θέσεων από 33.000 θέσεις, για γεωμετρικούς λόγους. Έχουμε έτοιμη την σχετική μελετη και θα την δείχναμε στο δήμο στο ραντεβού που αναβλήθηκε».
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
Για το τι κολλάει τη διαδικασία για την άδεια: «Η διαδικασία της έκδοσης οικοδομικής άδειας έχει σταματήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου γιατί τότε προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Υπό αυτές τις συνθήκες παύουν στην Ελλάδα να λειτουργούν όλες οι διαδικασίες. Αφού τελειώσουν οι εκλογές και έχουμε κυβέρνηση, υπουργούς και γενικούς γραμματείς θα συνεχιστεί η διαδικασία».
Για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει το έργο μετά την άδεια: «Από τη στιγμή που θα εκδοθεί η άδεια και θα είναι καθαρή από προσφυγές χρειάζονται 18 μήνες».
Για το αν μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το Δήμο: «Υπάρχει ένας νόμος που παραχωρεί στην ΑΕΚ έκταση 29 περίπου στρεμμάτων. Δεν έχει σημασία που το οικόπεδο είναι γειτονικό με το άλσος. Υπάρχει μία προσφυγή στο ΣΤΕ που θα εκδικαστεί το Μάρτιο και θα αποφασιστεί αν ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ή όχι. Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να βγάλει άδεια. Κάθε τι που εξετάζεται στο ΣΤΕ γίνεται από δικαστές με εμπειρία. Η διαφοροποίηση είναι 2,5 στρέμματα. Η ΑΕΚ θα επιστρέψει στο δήμο πολλαπλά.
Θα αγοράσει έκταση αλλού και θα την παραχωρήσει στο δήμο, θα φτιάξει 200 θέσεις στάθμευσης, θα φυτεύσει 5.000 δέντρα και φυτά για να αποκατασταθεί το άλσος. Τα δέντρα που κόβονται είναι ή 47 ή 48. Αυτά έχουν χιλιοειπωθεί. Δε θα γινόταν γήπεδο αν δεν γίνονταν τα αντισταθμιστικά. Αυτό είχε συμφωνηθεί με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δήμος λέει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα αντισταθμιστικά, απλά να μη δοθεί στην ΑΕΚ κομμάτι του άλσους. Αν το ΣΤΕ αποφασίσει ότι ο νόμος είναι συνταγματικός η ΑΕΚ υποχρεούται να κάνει όλα αυτά και θα τα κάνει».
Για το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και την κατασκευή του: «Έγινε ότι προέβλεπε ο νόμος για το Καραϊσκάκης. Δεν προβλεπόταν ο στίβος. Εδώ είναι πιο αυστηρός ο νόμος».
Για το αν θα μειωθούν οι θέσεις του γηπέδου αν δεν παραχωρηθούν τα 2,5 στρέμματα από το άλσος: «Χωρίς τα 2,5 στρέμματα επειδή αλλάζει όλη η μελέτη, οι 32.000 θέσεις γίνονται 21.500. Από την πλευρά που παραχωρούνται 2,5 στρέμματα του άλσους δε μπορεί να γίνει το σκέπαστρο με συνέπεια να προκύπτουν και άλλα τεχνικά ζητήματα, όπως ο φωτισμός. Ελπίζουμε όλα αυτά να τα παρουσιάσουμε στο δήμο σε συνάντησή μας. Μέσα στα 152 πράγματα που προβλέπει ο νόμος υπάρχει και η υψομετρική μελέτη. Να μην ανησυχεί γι” αυτήν ο κόσμος».
Για το αν υπάρχει plan b: «Δεν γνωρίζω αν υπάρχει plan b. Αυτό το ξέρει μόνο η οικογένεια της ΑΕΚ. Όσα υπήρχαν πριν στο οικόπεδο (γήπεδο και κλειστό) δεν μπορούν να ξαναγίνουν. Με το νόμο του 2003 το γήπεδο απομακρύνθηκε 6 μέτρα από τις πολυκατοικίες, οπότε δεν μπορούν να ξαναγίνουν».
Για το αν η παραχώρηση 2,5 στρεμμάτων στην ΑΕΚ από το άλσος ανοίγει την κερκόπορτα της εκμετάλλευσης του υπόλοιπου άλσους από ιδιώτες: «Το άλσος είναι προστατευμένο από το νόμο όσο δε γίνεται. Αυτός είναι ένας μύθος που δε ισχύει. Τα στρέμματα παραχωρούνται για συγκεκριμένη χρήση. Δεν έχει να φοβάται κανείς τίποτα για το άλσος».
*Πηγή: arenafm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: