Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Φόρος τιμής στον Ρόι Τάρπλεϊ!!

Η ΚΑΕ Άρης θα τιμήσει τη μνήμη του Ρόι Τάρπλεϊ κρατώντας ενός λεπτού σιγή στον αγώνα με το Ρέθυμνο και μέσω της ιστοσελίδας της αποτίει φόρο τιμής στον εκλιπόντα Αμερικανό θρύλο του μπάσκετ.

Αναλυτικά:

«Ενόψει του τελευταίου χειροκροτήματος, το Σάββατο (17/1) στο «Nick Galis Hall», η ΑΡΗΣ Κ.Α.Ε. αποτίει φόρο τιμής στον μεγαλύτερο Αμερικανό που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας: τον δικό μας Ρόι Τάρπλεϊ

«Σοβαρά μιλάς; Ο ΑΡΗΣ πήρε τον Τάρπλεϊ;». Ήταν η αντίδραση των περισσότερων φίλων του μπάσκετ στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ όταν γινόταν γνωστό ότι ο ΑΡΗΣ φέρνει στη Θεσσαλονίκη τον Ρόι Τάρπλεϊ. Το καλοκαίρι του 1992 οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν μία από τις πιο ηχηρές κινήσεις όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να αρχίσει να ζει η Θεσσαλονίκη σε ρυθμούς Ρόι.

Ο σταρ του ΝΒΑ, Τάρπλεϊ, έγινε εν μία νυκτί ο δικός μας Ρόι. Ξαφνικά ο κόσμος είχε δίπλα του τον άνθρωπο που έβλεπε να μεγαλουργεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου πριν λίγα χρόνια. Στο γήπεδο, σε μία βόλτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης… Όπως ήταν λογικό, η «Tarpley-mania» ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Η υποδοχή από χιλιάδες φίλους του ΑΡΗ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ήταν μόνο η αρχή. Η συμφωνία, οι υπογραφές συμβολαίων, η παρουσίαση, οι πρώτες μέρες του Ρόι στη Θεσσαλονίκη ήταν «πρώτο θέμα» σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Στην Ελλάδα ήρθε μαζί του και η τότε σύζυγός του, Ντόουν,  μαζί με τη μητέρα και τον πατριό του. Για να συμφωνήσει ένας τέτοιος σούπερ σταρ να παίξει στην Ελλάδα, δεν έπρεπε να «ψηθεί» μόνο ο ίδιος, αλλά και οι δικοί του άνθρωποι. Η… επιχείρηση του ΑΡΗ γι’ αυτόν το σκοπό ήταν οργανωμένη και είχε θετικά αποτελέσματα. Βόλτες στη Θεσσαλονίκη, πλούσια εδέσματα σε εστιατόρια αλλά και ψαροταβέρνες, έπεισαν και τους κοντινούς ανθρώπους του Ρόι ότι η επιλογή του να συνεχίσει την καριέρα του στον ΑΡΗ ήταν η κατάλληλη. Και το… παίδεμα στην εύρεση σπιτιού, απόλυτα αναμενόμενο. Ουδείς μπορεί να μετρήσει πόσα σπίτια είδε για να επιλέξει αυτό στο οποίο θα έμενε…

Η παραμονή του Ρόι στη Θεσσαλονίκη συνδυάστηκε με μία από τις ευτυχέστερες στιγμές της ζωής του. Στην πόλη μας ήρθε στη ζωή το πρώτο παιδί του, Άρμονι.

Άνετος, δεκτικός και ανοιχτός με τον κόσμο, ο Ρόι δεν είχε στοιχεία… ντίβας. Μιλούσε με όποιον τον σταματούσε στο δρόμο, μοίραζε με χαρά αυτόγραφα. Την παραμονή και ανήμερα του τελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Τορίνο… τόλμησε να βγει μια βόλτα στην πόλη και δε σταμάτησε να υπογράφει αυτόγραφα και να βγαίνει φωτογραφίες, βλέποντας με έκπληξη χιλιάδες φίλους του ΑΡΗ να έχουν κατακλύσει τους δρόμους.

Όσο άνετος ήταν εκτός γηπέδου, τόσο… γυάλιζε το μάτι του μέσα σ’ αυτό. Ο Ρόι έκανε… πλάκα τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Μερικές φορές οι αριθμοί τα λένε όλα. Στην Ελλάδα σε 27 αγώνες είχε 21.2 πόντους, 17.3 ριμπάουντ, 1.9 τάπες, 2.3 κλεψίματα, 1.4 ασίστ, με 55% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα και 73% στα βολές. Αναδείχτηκε 1ος ριμπάουντερ και μπλοκέρ στην Α1.

Στο δε Κύπελλο Κυπελλούχων έχει ένα αξεπέραστο ρεκόρ: Έκανε νταμπλ σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης!  Τελείωσε τη σεζόν ως 1ος σκόρερ και ριμπάουντερ με 25.6 πόντους και 14.9 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο δε τελικό με την Εφές Πίλσεν, στο Τορίνο, πέτυχε τους 19 από τους 50 πόντους του ΑΡΗ και μάζεψε 18 ριμπάουντ.

Ο Ρόι είναι ο μεγαλύτερος Αμερικανός παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του ΑΡΗ και ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έφυγε πρόωρα από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, 9/1 σε ηλικία μόλις 50 ετών. Ο ΑΡΗΣ θα τιμήσει τη μνήμη του στον αγώνα του Σαββάτου (17/1) με το Ρέθυμνο στο «Nick Galis Hall», κρατώντας ενός λεπτού σιγή και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να τον χειροκροτήσει για μία τελευταία φορά.

Γιατί για τον φίλο του ΑΡΗ, ο εκλιπών θρύλος του μπάσκετ ήταν, είναι και θα είναι ο «δικός του» Ρόι…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: