Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Το… Μπρα ντε φερ Ιτούδη-Ίβκοβιτς! (pics)

To sportfm.gr, έζησε από κοντά τη μάχη Εφές-ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη νίκη του Δημήτρη Ιτούδη κόντρα στον Ντούσαν Ίβκοβιτς και σας μεταφέρει κλίμα, παραλειπόμενα και εικόνες από το «Αμπντί Ιπεκτσί».

Το… Μπρα ντε φερ Ιτούδη-Ίβκοβιτς  (pics)
Η τρίτη αγωνιστική του Top 16 της Ευρωλίγκας, περιλαμβάνει τρία σημαντικά ευρωπαϊκά ντέρμπι. Και μπορεί το Μακάμπι-Μπαρτσελόνα στο Τελ Αβίβ που βρήκε νικήτρια την πρωταθλήτρια Ευρώπης να είχε τη μεγαλύτερη λάμψη, όμως και τα δύο της Κωνσταντινούπολης, Εφές-ΤΣΣΚΑ και Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός δεν πάνε πίσω σε σπουδαιότητα, βαθμολογικό και φυσικά… ελληνικό ενδιαφέρον.

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, Νίκος Ζέρβας

Το www.sportfm.gr βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Φενέρ των Ζήση και Ομπράντοβιτς και η πρόκληση του να βρίσκεται μία ημέρα πριν και στο έτερο ντέρμπι του 6ου ομίλου ανάμεσα στην Εφές των Περπέρογλου, Ίβκοβιτς, Αγγέλου, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ των Ιτούδη, Χάινς και Τεόντοσιτς, ήταν μεγάλη. Αφού ξεπεράστηκε το πρόβλημα της κίνησης και της απόστασης του να μεταβείς από την Ασιατική στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης (ας είναι καλά το νεόδμητο υποβρύχιο μετρό), οι πύλες του «Αμπντί Ιπεκτσί»… άνοιξαν και το ντέρμπι παίχτηκε μπροστά στα… μάτια μας.

inner

Το γήπεδο δεν γέμισε, αλλά είχε περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά (περίπου 9000) φέτος για αγώνα της Εφές, που έχει τους λιγότερους πιστούς από κάθε άλλη τουρκική ομάδα. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική και εκκωφαντική, αλλά η ΤΣΣΚΑ δεν πτοήθηκε (78-69). Από τα πρώτα αναγνωριστικά σουτ προθέρμανσης, οι χειραψίες και οι εναγκαλισμοί έδιναν και έπαιρναν, καθώς οι σχέσεις και οι γνωριμίες ανάμεσα στους… αντιπάλους είναι πολλές και διάφορες. Χάινς με Περπέρογλου, Ιτούδης με Περπέρογλου, Ίβκοβιτς-Αγγέλου με Χάινς, Ίβκοβιτς με Τεόντοσιτς και Μπιέλιτσα, Ιτούδης με Ίβκοβιτς κλπ κλπ.

Εκτός από τους… αγωνιζόμενους, στο γήπεδο βρέθηκαν ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Σταυρόπουλος και ο εμπορικός διευθυντής, Νίκος Λεπενιώτης που είχαν τετ α τετ με όλους τους… πρώην, ο υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκας, Κώστας Ρήγας, ο παίκτης της Νταρουσάφακα και πρώην των Ολυμπιακού και Εφές, Τζαμόν Γκόρντον και πολλοί μάνατζερ ελλήνων και ξένων παικτών (Λώτσος, Σπανός). Το ντέρμπι βλέπετε κέντριζε πολύ κόσμο. Όταν έγινε το πρώτο τζάμπολ, οι φιλίες και το ευχάριστο κλίμα, έκαναν όπως ήταν φυσικό για λίγο στην άκρη. Στο παρκέ διεξήχθη μία μάχη σώμα με σώμα μέχρι και το 37΄, όταν ο Μίλος Τεόντοσιτς με το πρώτο του εύστοχο τρίποντο διαμόρφωσε το υπέρ της ΤΣΣΚΑ 72-64 και όλα έλαβαν τέλος.

inner

Παρακολουθώντας για πρώτη φορά από κοντά τον Δημήτρη Ιτούδη ως πρώτο προπονητή, θα καταλάβει κανείς γιατί οι ρώσοι πήραν το ρίσκο να του αναθέσουν το βάρος της τεχνικής ηγεσίας. Το κοουτσάρισμα του Έλληνα τεχνικού ήταν απολαυστικό και εύστοχο (και εν τέλει αποτελεσματικό), ενώ η συμπεριφορά του, έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή τον δασκάλου του, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Με τη διαφορά ότι ο Ιτούδης δεν γίνεται… «μελιτζανί», όλα τα άλλα, μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό. Μιλάει (έντονα) συνεχώς με τους παίκτες του πάγκου, δίνει οδηγίες κάθε δευτερόλεπτο, ενώ οι συνεργάτες του τα… ακούνε συχνά πυκνά. Όσο για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, δεν έχει χάσει καθόλου από το νεύρο και την ενέργειά του την ώρα του αγώνα, ενώ είναι περιττό να αναφέρουμε πως μετά το ματς δεν….μιλιόταν.

inner

Το ντέρμπι πέρασε στην ιστορία, η ΤΣΣΚΑ συνέχισε απτόητη την πορεία της και στη θύμηση του Έλληνα παρατηρητή του, θα μείνουν δύο συναισθήματα. Υπερηφάνεια που οι περισσότεροι πρωταγωνιστές του δούλεψαν και δοξάστηκαν στην Ελλάδα (ο Περπέρογλου ήταν εξαιρετικός για ένα ακόμα παιχνίδι και ήδη έχει αποκτήσει fun στις τάξεις της Εφές), πρωταγωνιστούν σε μία ξένη χώρα, αλλά και μελαγχολία. Διότι η πικρή αλήθεια είναι πως το τουρκικό μπάσκετ και πρωτάθλημα γενικότερα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου (όπως και η χώρα σε όλους τους τομείς), που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχει ωθήσει πολλά αστέρα του παρκέ και των πάγκων στην ξενιτιά.

Καλά δεν θα ήταν να είχαμε ακόμα όλους τους «πρώην» του χθεσινού αγώνα στα μέρη μας; *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: