Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Smells like team spirit!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την «αύρα» του Άλαν Πάρντιου στην Κρίσταλ Πάλας, που δείχνει να της δίνει το πάθος, το δυναμισμό και την ομαδικότητα που της έλειπε. Παρότι ακόμα είναι νωρίς...

Ήταν Απρίλιος του 1990. Η Κρίσταλ Πάλας, στον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος είχε χάσει 9-0 από τη Λίβερπουλ, που βρισκόταν στο κυνήγι του 18ου τίτλου της.  Τον Απρίλιο, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Οι Ρεντς ήταν φυσικά το φαβορί. Οι Λονδρέζοι όμως ήταν αποφασισμένοι για εκδίκηση.
Το 90λεπτο έληξε 3-3 και στην παράταση, ο Άλαν Πάρντιου σημείωσε το νικητήριο γκολ, γράφοντας ιστορία στο Villa Park. «Πάντα θυμάσαι αυτά τα ματς. Σε συνοδεύουν», είχε τονίσει σχολιάζοντας μετά από χρόνια το παινχίδι. Ήταν η στιγμή που έκανε τον δεσμό του με τους οπαδούς του συλλόγου, στον οποίο έπαιξε από το 1987 μέχρι το 1991, αιώνιο.

Μετά τη λήξη του αγώνα με την Τότεναμ, το οποίο βρήκε την Πάλας νικήτρια με 2-1, ο Πάρντιου βγήκε από το γήπεδο δίνοντας γροθιές στον αέρα και έστελνε φιλιά στον κόσμο που τον χειροκροτούσε ασταμάτητα. Αρκετοί απόρησαν με την απόφασή του να φύγει από μια ομάδα με σαφώς μεγαλύτερη προοπτική, όπως η Νιούκαστλ, για να αναλάβει την Κρίσταλ Πάλας. Η διάθεση που έβγαλε μετά την επιστροφή των «αετών» στις νίκες και ο τρόπος που τον υποδέχθηκαν, εξηγεί σε μεγάλο ποσοστό την απόφασή του.
 Στη Νιούκαστλ δέχθηκε τρομερές πιέσεις, αποδοκιμασίες, ολόκληρες διαδηλώσεις για να αποχωρήσει. Κατάφερε να διορθώσει τα πράγματα, αλλά το γυαλί είχε ραγίσει. Οι οπαδοί δεν στάθηκαν στο πλευρό του, τον ταπείνωσαν. Παρότι στην πορεία του στο Tyneside οδήγησε τις «Καρακάξες» στην πέμπτη θέση, έκανε αξιοπρεπείς εμφανίσεις στην Ευρώπη και βρήκε τρόπο να πορευτεί παρά τις πωλήσεις παικτών.

Αποτελεί ρίσκο η εμπιστοσύνη για την τεχνική ηγεσία προπονητών που στο παρελθόν έχουν γράψει ιστορία ως παίκτες και έχουν δεθεί με τον κόσμο. Η αποτυχία πονάει διπλά. Ο Πάρντιου όμως, εκτός από πρώην ποδοσφαιριστής της Κρίσταλ Πάλας, είναι και ένας προπονητής που έχει δείξει ότι μπορεί να γυρίζει τα πράγματα όταν η κατάσταση δεν είναι καλή. Η συμβολή του στην ανατροπή απέναντι στην Τότεναμ ήταν καθοριστική, παρότι η ομάδα του χρειάστηκε ένα πολύ αμφισβητούμενο πέναλτι για να τα καταφέρει.
Ο Ζάχα έφερε ρήγματα και το στοιχείο του απρόβλεπτου, ο Γκεντιούρα σκληράδα, η ομάδα έδειξε τρομερή διάθεση και ομαδικό πνεύμα στο δεύτερο ημίχρονο. Είχε, άλλωστε, να νικήσει από τις 23/11 και το 3-1 με τη Λίβερπουλ. Μετά  το ματς, ο 53χρονος τεχνικός φρόντισε να «φτιάξει» κι άλλο την ομάδα του, ζητώντας περισσότερη «τρέλα».
 «Έχω μόνο να κάνω μια κριτική, η οποία είναι περίεργη για έναν προπονητή. Οι παίκτες μου είναι υπερβολικά τίμιοι και ευθείς», είπε στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάρεις ρίσκα, ευκαιρίες. Χρειάζεσαι μερικούς ανυπότακτους παίκτες!». Το πάθος έχει λείψει φέτος από την Πάλας. Τα αποτελέσματά της με τον Γουόρνοκ δεν ήταν και τόσο άθλια, ωστόσο η ομάδα δεν είχε ταυτότητα, δεν έδειχνε αποτελεσματικότητα και θέληση. Αυτό ήταν το πρώτο που προσπάθησε να αλλάξει.

Προφανώς, ο άνθρωπος δεν είναι μάγος. Η ομάδα του έχει προβλήματα και αδυναμίες και παραμένει στη μάχη για τον υποβιβασμό, την οποία μπορεί τελικά να χάσει.  Αν οδηγήσει όμως τους «Αετούς» σε ένα καλό σερί, από αυτά που μπορούν να αλλάξουν πλήρως την  ψυχολογία μιας αγγλικής ομάδας, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Και όπως δείχνει, είναι ο πλέον κατάλληλος για να φτιάξει ψυχολογία και να εξασφαλίσει τη στήριξη του κόσμου. Να ενώσει την ομάδα και να υποτάξει τα «εγώ» στο «εμείς». Κι ας μην πήγε στον «ρομαντικό του στόχο, που είναι μεγαλύτερος από την Πάλας», όπως δήλωνε όταν το φλερτ ήταν στα ξεκινήματά του....

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: