Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Tζόρντον Άιμπ: Το νέο talk of the town του Λίβερπουλ!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Τζόρντον Άιμπ, τον 19χρονο που επέστρεψε για να βοηθήσει άμεσα τη Λίβερπουλ και μέχρι στιγμής δείχνει εξαιρετικά στοιχεία.
Ήταν παραμονές του Μέρσεϊσαϊντ ντέρμπι. Ο Ρότζερς προετοίμαζε τη Λίβερπουλ, χωρίς να έχει πει στον Τζόρντον Άιμπ ότι σχεδιάζει να τον ρίξει στα βαθιά. Του το κράταγε μέχρι την Παρασκευή. Ο 19χρονος, στο τελευταίο ντέρμπι του Τζέραρντ απέναντι στα «Ζαχαρωτά», ήταν εκείνος που έκλεψε τις εντυπώσεις και τον τίτλο του MVP παίζοντας δεξιά στην τετράδα του κέντρου στο 3-4-3. Με τη μπάλα στα πόδια, θύμισε σε πολλούς Στέρλινγκ. Ήταν και εκείνος που έφτασε πιο κοντά από όλους στο να ανοίξει το σκορ, με το τρομερό του σουτ να σταματάει στο δοκάρι. Ο Ρότζερς δεν το φοβήθηκε. Τον αντάμειψε, ξεκινώντας τον βασικό ξανά απέναντι στην Τότεναμ, σε μια πολύ σημαντική αναμέτρηση για τους Ρεντς.

Oι χώροι που κινήθηκε στο ματς με την Τότεναμ (πηγή: Squawka)
Για ένα ακόμα ματς ήταν εξαιρετικός, έχοντας συμμετοχή και στο γκολ του Μπαλοτέλι που έκρινε το παιχνίδι. Με καθαρό μυαλό, εξαιρετικές κινήσεις και στοιχεία που δείχνουν να κουμπώνουν άψογα στις κινήσεις που θέλει ο προπονητής του να βγαίνουν στην επίθεση. Ο Ρότζερς έτριβε τα χέρια του. Ο Άιμπ μπορεί να καθυστέρησε για κάποιους να κάνει το «μπαμ», τουλάχιστον για εκείνους που έχουν τον Στέρλινγκ ως μέτρο σύγκρισης, ωστόσο το έκανε σωστά. Με έναν τρόπο που μειώνει τις πιθανότητες να αποδειχθεί πυροτέχνημα.
Στη Μπέρμιγχαμ, στο δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς, ο Άιμπ έκανε 11 εμφανίσεις. Δεν ήταν ένας απλός δανεισμός κάποιου νέου που απλά δεν χωράει στο ρόστερ. Ο Μπρένταν Ρότζερς περίμενε να δει πράγματα, να αξιολογήσει τον ποδοσφαιριστή σε συνθήκες πραγματικού παιχνιδιού, σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, την Championship.

Ο 18χρονος τότε εξτρέμ πήγε στους Blues για να τους βοηθήσει να γλιτώσουν τον υποβιβασμό. Στο ματς που κλείδωσαν τη σωτηρία, απέναντι στη Μπόλτον την τελευταία αγωνιστική, είχε συμμετοχή στο τέρμα του Καντίς που έγραψε το τελικό 2-2 στις καθυστερήσεις. Στη Μπέρμιγχαμ, την οποία επισκεφτήκαμε φέτος, δεν τον έχουν ξεχάσει. Μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα, αλλά και για τον χαρακτήρα του. Μάλιστα, του είχαν πει ότι σύντομα θα φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας. Και το εννοούσαν.
Φέτος, στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο πρώην Ομοσπονδιακός τεχνικός των Λιονταριών, Στιβ ΜακΛάρεν, ο οποίος βρίσκεται στη Ντέρμπι Κάουντι και χτυπάει διάνα όσον αφορά τις επιλογές των δανεικών, τον ζήτησε στα «Κριάρια». Ο Ρότζερς, ο οποίος είχε αρκετές προτάσεις για την παραχώρησή του, αποφάσισε να τον στείλει για ένα τελευταίο κάστινγκ. Σε μια σκληροτράχηλη ομάδα, με διαφορετικές απαιτήσεις, αφού στόχος της ήταν οι πρώτες θέσεις και όχι ο υποβιβασμός.
Ο μικρός όχι απλά ανταποκρίθηκε, αλλά έκανε τον Βορειοιρλανδό να διακόψει τον δανεισμό του και να τον  φέρει πίσω στο Άνφιλντ τον Ιανουάριο μετά από 24 συμμετοχές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ρόστερ εκ των έσω. Άφησε τη Ντέρμπι στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και ως ένα από τα φαβορί για την άνοδο. Ο Άιμπ είχε ήδη προλάβει να εκθέσει τον Αθπιλοκουέτα, στην ήττα της ομάδας του από την Τσέλσι και να δείξει εκπληκτικά στοιχεία απέναντι σε αμυντικούς προσαρμοσμένους πάνω του. Η πρόοδος του, ήταν τρομερή. Ο ΜακΛάρεν τόνιζε: «Όταν τον πρωτοπήραμε έπρεπε να δίνουμε στον Τζόρντον μία μπάλα και στην υπόλοιπη ομάδα μια άλλη. Τώρα μαθαίνει να είναι ομαδικός. Το συνολικό του παιχνίδι έχει βελτιωθεί. Οι αμυντικές του ευθύνες, η εργατικότητά του, η συγκέντρωσή του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι γίνεται ομαδικός».

Η Λίβερπουλ τον απέκτησε  το 2012 για περίπου 500.000 λίρες από τη Γουίκομπ, στην οποία έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών. Ήταν πρόταση του Φρανκ ΜακΠάρλαντ, του πρώην αρχισκάουτ ο όποιος πλέον είναι ποδοσφαιρικός διευθυντής στη Μπρέντφορντ. Δική του πρόταση ήταν και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος Ραχίμ Στέρλινγκ. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έβλεπαν κοινά χαρακτηριστικά στους δύο νεαρούς, στο ξεκίνημά τους στη Λίβερπουλ. «Αέρινοι» wingers, με ταχύτητα, ντρίμπλα, προσαρμοστικότητα, Λονδρέζοι με μη ευρωπαϊκές ρίζες. Ο Στέρλινγκ άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά όταν του δόθηκε, σε ηλικία 17 ετών.
Ο Άιμπ δεν ήταν ακόμα έτοιμος. Οι ικανότητές του ήταν εμφανείς, αλλά χρειαζόταν δουλειά.  Έδειξε όμως, μέσα από τους δανεισμούς του, αυτό ακριβώς που τόνισε ο ΜακΛάρεν. Τη διάθεσή του να βάλει το κεφάλι κάτω και να εξελιχθεί. «Είναι ένας πραγματικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, με εκπληκτικό ποδοσφαιρικό μυαλό και μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις τις επίθεσης του συστήματος που παίζουμε. Η αγαπημένη του θέση -και αυτή πρέπει πάντα να κοιτάς- είναι στα πλάγια, προκειμένου να βγαίνει σε μονομαχίες ένας εναντίον ενός. Οι τοποθετήσεις του έχουν βελτιωθεί και αυτό το δίνει την ελευθερία να κινείται εντός και εκτός περιοχής», τονίζει ο Ρότζερς. Στη Ντέρμπι, αγωνίστηκε και στα δύο «φτερά», ενώ μπορεί να παίξει και όλη την πλευρά σε συστήματα που απαιτούν wing backs. Έχει τα physical και την τακτική προσήλωση για να το καταφέρει.

 Όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή του, ο κόσμος μέσω Social Media έδειξε την ανυπομονησία του να τον δει δίπλα στον Στέρλινγκ. Ο Στάριτζ έγραψε στο twitter του: «Ακολουθήστε τον Άιμπ. Είναι το μέλλον της Λίβερπουλ και της Εθνικής Αγγλίας». Στην Μπέρμιγχαμ, είχαν δει τις απίστευτες προοπτικές του από νωρίς, ενώ στέκονταν και στον χαμηλού προφίλ χαρακτήρα του.
Η περίοδος που ο Ρότζερς αποφάσισε να τον ρίξει στη μάχη, δείχνει ιδανική. Ο 19χρονος είναι μόνιμη πηγή κινδύνων από το «φτερό», ψάχνει την ατομική ενέργεια από την πλευρά του,  έχοντας όμως πάντα στο μυαλό του όμως την τακτική, τη συνεργασία με τους συμπαίκτες του, τη συμβολή στην κατοχή και τις τοποθετήσεις όταν η Λίβερπουλ δεν έχει τη μπάλα. Το δείγμα των παιχνιδιών είναι μικρό, αλλά η κλάση δεν κρύβεται. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η διάρκεια. Οι προπονητές και οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει μαζί του, θεωρούν δεδομένο ότι θα την έχει, βάσει χαρακτήρα και τρόπου δουλειάς. Το αν θα δικαιωθούν, θα φανεί στο γήπεδο, κυρίως όσο οι απαιτήσεις αυξάνονται. Αν δε το θέμα της ανανέωσης του Στέρλινγκ γίνει σίριαλ, ο Άιμπ ενδέχεται να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, τουλάχιστον στη συνείδηση του κόσμου. Ο ΜακΛάρεν πάντως τόνιζε ότι: «Είναι ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να κάνει τον κόσμο να σηκωθεί από τη θέση του».
Η περίπτωσή του δείχνει το δρόμο για τους υπόλοιπους που έρχονται από τα «χαμηλά». Ο πρόεδρος της Λίβερπουλ, Τομ Βέρνερ, έστειλε το μήνυμα: «Έχουμε επενδύσει πολλά στην Ακαδημία. Ένα από αυτά που ο Μπρένταν κάνει καλά είναι ότι όταν μιλάει στους παίκτες, ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για τους καλούς. Στη Λίβερπουλ, αν είσαι καλός, θα πάρει την ευκαιρία σου. Νομίζω πως το πρόσφατο παράδειγμα του Άιμπ είναι πολύ θετικό».


*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: