Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Οι πιο μεγάλες... «κανονιές»

Με αφορμή τα 115 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την ευρύτερη νίκη της Άρσεναλ στο αγγλικό πρωτάθλημα, το england365.gr θυμάται τις μεγαλύτερες «κανονιές» στην ιστορία του λονδρέζικου συλλόγου.
Στις 12 Μαρτίου του 1900, οι «κανονιέρηδες» γνωστοί τότε ως Γούλγουιτς Άρσεναλ, που είχαν γίνει επαγγελματίες σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα, θα φιλοδωρήσουν με μια… ντουζίνα γκολ την ασήμαντη Λάφμπορο, των μόλις τεσσάρων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Το 12-0 κόντρα σε μια ομάδα που διαλύθηκε λίγους μήνες αργότερα, αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη της Άρσεναλ σε επίπεδο επαγγελματικών κατηγοριών.
Άρσεναλ – Σλάβια Πράγας 7-0, Οκτώβριος 2007
Η Άρσεναλ σε μια από τις μαγικές ευρωπαϊκές βραδιές της, από εκείνες που δύσκολα διαγράφονται από τις μνήμες των οπαδών της, θα πραγματοποιήσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή της νίκη. Θύμα της η τσέχικη Σλάβια Πράγας την οποία φιλοδώρησε με επτά τέρματα στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο 20χρονος Σεσκ Φάμπρεγας ήταν αυτός που άνοιξε τον χορό των γκολ εκείνο το βράδυ, για να δώσει την σκυτάλη στον μόλις 18 ετών Θιο Γουόλκοτ που με δύο δικά του τέρματα έβαζε την προσωπική του σφραγίδα σε μια σπουδαία νίκη.
Σταντάρ Λιέγης – Άρσεναλ 0-7, Νοέμβριος 1993
Η Σταντάρ Λιέγης υποδέχθηκε τους «κανονιέρηδες» στο Βέλγιο στον επαναληπτικό του 3-0 του Λονδίνου στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Αυτή μάλιστα αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη των «Gunners» μακριά από το σπίτι τους.
Άρσεναλ – Ντόργουεν 11-1, Ιανουάριος 1932
Ο Κλιφ Μπάστιν με τέσσερα τέρματα, ο Ντέιβιντ Τζακ με τρια και οι Λάμπερτ και Χιουλμ που βρήκαν δίχτυα από δύο φορές έκαστος, οδήγησαν την Άρσεναλ σε μια σπουδαία νίκη έκπληξη για το Κύπελλο επί της ικανότατης Ντόργουεν, που μετρούσε πέντε τίτλους τα τελευταία τρία χρόνια.
Η συγκεκριμένη νίκη της Άρσεναλ μάλιστα είναι μία από τις τέσσερις στο πλαίσιο του Κυπέλλου Αγγλίας, που ο σύλλογος του Λονδίνου έχει σημειώσει διψήφιο νούμερο τερμάτων.
Άρσεναλ – Έβερτον 7-0, Μάιος 2005
Μάλλον το «7» είναι ο αγαπημένος αριθμός του λονδρέζικου συλλόγου, μιας τα επτά γκολ αποτελούν «ταρίφα» στις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της ομάδας. Το 7-0 επί της Έβερτον το Μάιο του 2005 αποτελεί δε και την μεγαλύτερη νίκη της Άρσεναλ από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ. Ξεχωριστή αναφορά σε αυτό το παιχνίδι αξίζει στον Ντένις Μπέργκαμπ, με τον Ολλανδό να κάνει... πάρτι και να μοιράζει το ένα γκολ μετά το άλλο.
Άρσεναλ – Άσφορντ 12-0, Οκτώβριος 1893
Η Άσφορντ Γουνάιτεντ μια μικρή και ασήμαντη ομάδα από το Κεντ που είχε ιδρυθεί το 1880 και διαλύθηκε το 1906, αποτέλεσε θύμα της Γούλγουιτς Άρσεναλ που κατέγραψε με το εντυπωσιακό 12-0 τη μεγαλύτερη νίκη της, στο θεσμό του Κυπέλλου Αγγλίας.
Ρέντινγκ – Άρσεναλ 5-7, Οκτώβριος 2012
Το τελικό 5-7 επί της Ρέντινγκ για το Λιγκ Καπ δεν είναι από μόνο του τόσο εντυπωσιακό, όσο είναι το γεγονός πως οι «κανονιέρηδες» του Αρσέν Βεγκέρ ανέτρεψαν το εις βάρος τους 4-0 από το 37’ και με μια ομολογουμένως επική ανατροπή, χωρίς να είναι κλισέ ο όρος, πήραν την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Από μηχανής θεός και «Gunner» όνομα και πράγμα εκείνο το αξέχαστο βράδυ, ο Θίο Γουόλκοτ ο οποίος βρήκε δίχτυα στο 96ο λεπτό, στέλνοντας το ματς στην παράταση.
Άστον Βίλα – Άρσεναλ 1-7, Δεκέμβριος 1935
Η συγκεκριμένη νίκη των λονδρέζων επί των «χωριατών» χαρακτηρίζεται όχι από ένα αλλά από δύο ρεκόρ.
Αρχικά είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της Άρσεναλ στο πρωτάθλημα, ενώ ρεκόρ σημείωσε και ο Τεντ Ντρέικ ο οποίος με τα επτά γκολ που πέτυχε στο «Βίλα Παρκ» και μάλιστα όντας τραυματίας, έγινε ο παίχτης με τα περισσότερα τέρματα σε ένα μόλις ματς. Ο Ντρέικ ισοφάρισε εκείνο το βράδυ το ρεκόρ που κρατούσε ο Τζίμι Ρος της Πρέστον από το 1888, η επιτυχία του οποίου πάντως, τέθηκε υπό αμφισβήτηση λίγα χρόνια αργότερα, αφού θεωρείται πως πέτυχε μόλις τέσσερα.
Ίντερ – Άρσεναλ 1-5, Νοέμβριος 2003
Ο Τιερί Αννρί με δυο γκολ οδηγεί την ομάδα του στο να πετύχει την ευρύτερη εκτός έδρας νίκη της στο Τσάμπιονς Λιγκ.
*Πηγή: England365.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: