Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

O άνθρωπος που έδωσε ελπίδα στη Μπλάκμπερν!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει με αφορμή το 0-0 με τη Λίβερπουλ για τη σταθερότητα που έχει φέρει στη Μπλάκμπερν ο προπονητής Γκάρι Μπόουγιερ και τον τρόπο με τον οποίο εκπαίδευσε τους εκτός τόπου και χρόνου Ινδούς ιδιοκτήτες.
Τα τελευταία χρόνια, η Μπλάκμπερν έχει πέσει σε αρκετές ξέρες, όπως διάφορες ιστορικές αγγλικές ομάδες που παλεύουν να ξαναβρούν την ταυτότητά τους. Μιλάμε άλλωστε για την ομάδα που όχι πολλά χρόνια πριν, το 1995, κατέκτησε Πρωτάθλημα και την προηγούμενη είχε αναδειχθεί δεύτερη. Με Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο της και παίκτες όπως ο  Άλαν Σίρερ και οΚρις Σάτον, ο Τζέισον Γουίλκοξ, ο Τιμ Σέργουντ, ο Γκρέιμ Λε Σο, ο ο Κόλιν Χέντρι και άλλοι.

Τον Νοέμβριο του 2010, ο σύλλογος πέρασε στην ιδιοκτησία της ινδικής εταιρείας V H Group, με την ονομασία Venky's London Limited. Μέσα σε δύο χρόνια, ο σύλλογος υποβιβάστηκε στην Championship και ο κόσμος στράφηκε μαζικά εναντίον τους. Οι Ινδοί, προσπάθησαν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη του τότε προέδρου Τζον Γουίλαμς, αλλά αποφάσισαν να αλλάξουν αμέσως τις ισορροπίες. Ο Σαμ Άλαρνταϊς αποτέλεσε παρελθόν τον Δεκέμβριο του 2010 μετά από μια ήττα από τη Μπόλτον και αντικαταστάθηκε από τον Στιβ Κιν, ο οποίος δεν είχε αναλάβει ξανά θέση manager στην καριέρα του. Έκαναν και διοικητικές αλλαγές, απολύοντας για παράδειγμα τον γραμματέα του συλλόγου. Δεν έμεινε για πολύ χωρίς δουλειά. Τον προσέλαβε η Μάντσεστερ Σίτι...
Η ομάδα σώθηκε την τελευταία μέρα και οι προαναγγελίες των διοικούντων για παίκτες όπως ο Μπέκαμ και ο Ροναλντίνιο πήγαν στο βρόντο. Το μπάτζετ μειώθηκε και άπαντες έβλεπαν τη διοίκηση να μην τηρεί τις υποσχέσεις της. Το δήλωνε ξεκάθαρα αποχωρώντας ο Φιλ Τζόουνς, το δήλωνε και ο Κρις Σάμπα. Ο Μίτσελ Σαλγάδο ξαφνικά τέθηκε στο περιθώριο για να μην πληρώσει η Μπλάκμπερν ρήτρα συμμετοχών.

Ο κόσμος, βλέποντας τους διοικούντες να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο από την Ινδία, βρήκαν στόχο τον Κιν. Κάθε ματς τη χρονιά του υποβιβασμού είχε εξελιχθεί σε διαδήλωση απόλυσης του προπονητή. Ο υποβιβασμός δεν αποφεύχθηκε, παρά τις αναλαμπές. Οι οπαδοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αλλάξει η «άσχετη» ιδιοκτησία, που μετά τον υποβιβασμό συνέχιζε να αλλάζει προπονητές χωρίς κάποια πλάνο, χωρίς να χτίζει μακροπρόθεσμους στόχους. Εκτίναξε το χρέος στα 80 εκατομμύρια και δεν κατάφερε να βρει λύσεις για το Financial Fair Play. Ακόμα και τον Ιανουάριο που πέρασε, δεν μπορούσε να πάρει παίκτες. Τον Μάρτιο του 2013, ανέλαβε ο Γκάρι Μπόουγιερ.
Το όνομά του μπορεί να μην λέει πολλά στους νεότερους, ωστόσο ο πατέρας του, Ίαν, ήταν θρύλος ως ποδοσφαιριστής. Μέλος της μεγάλης Νότιγχαμ Φόρεστ του Κλαφ, έχει στην κατοχή του δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης με τη Φόρεστ και ένα UEFA με τη Μάντσεστερ Σίτι. Η ποδοσφαιρική καριέρα του γιου του ολοκληρώθηκε στα 25 λόγω τραυματισμών, αλλά ως manager, έχει καταφέρει να περάσει τη Μπλάκμπερν στην περίοδο της σταθερότητας, προσδιορίζοντας εκ νέου σιγά-σιγά την ταυτότητά της.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ο Μπόουγιερ ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου, ζώντας εκ των έσω τους χειρισμούς των Ινδών. Ανέλαβε αρχικά ως υπηρεσιακός τον Μάρτιο του 2013, με την ομάδα 18η στην Championship. Και ένα από τα πρωταρχικά του μελήματα, ήταν να εκπαιδεύσει τους ιδιοκτήτες. Σχεδίασε προσεκτικά τα ταξίδια του στην Ινδία, ώστε να μην μένουν πίσω οι υποχρεώσεις του στο σύλλογο, όπως γινόταν με τον Κιν.
Προσπάθησε να τους μάθει πως λειτουργεί το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, αναλύοντας το πλάνο του και κερδίζοντας και τους παίκτες. Έχοντας ως βασικό του μέλημα το ποδόσφαιρο. Στοχευμένες επιλογές παικτών, ευέλικτο ρόστερ, λογικές πωλήσεις και εξοικονόμηση 7 εκατομμυρίων λιρών από την ώρα που ανέλαβε. Παράλληλα, φρόντισε από την πρώτη στιγμή να θυμίσει σε όλους τι εστί Μπλάκμπερν. Τοποθέτησε στα αποδυτήρια μια φωτογραφία του Νταλγλίς με το Πρωτάθλημα. Έβαλε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους με ιστορία στο σύλλογο.
«Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι μπροστά τους και να κάνεις τη σχέση πιο δυνατή. Το μόνο που έχω κάνει είναι να είμαι ειλικρινής και να προκρίνω μια λογική προσέγγιση. Συζητούμε για τις πωλήσεις παικτών και για το ειδος των ποδοσφαιριστών που έρχονται στο σύλλογο», τονίζει. Κράτησε τον Ρόουντς και παίκτες που έχουν προέλθει από τα σπλάχνα της ομάδας, όπως ο Όλσον, ο Χένλεϊ και ο πολύπειρος Νταν. Του βγήκαν επιλογές όπως ο Γκεστεντέ, που τον Ιανουάριο έφερε προτάσεις και ο Μπεν Μάρσαλ, ο οποίος κόστισε ένα εκατομμύριο.

Την εξαιρετική του δουλειά σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον αναγνώρισε και ο προπονητής της Λίβερπουλ, Μπρένταν Ρότζερς. «Νομίζω ότι ο Γκάρι κάνει καταπληκτική δουλειά από τότε που ανέλαβε. Είχε ανάλογη πορεία με τη δική μου, όσον αφορά τη δουλειά του στα τμήματα υποδομής, οπότε καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα. Πήγε στη Μπλάκμπερν υπό δύσκολες συνθήκες και σταθεροποίησε το σύλλογο». Πέρυσι, δεν μπήκε για ελάχιστο στα πλέι οφ, παρά τα προβλήματα. Φέτος, έχασε πολύτιμο έδαφος, αλλά δείχνει ότι παραμένει μια ομάδα σε εξέλιξη, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Η επικοινωνία του με τους ιδιοκτήτες, αποκαλύπτει μια σημαντική παράμετρο που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια. Δεν αρκούν τα χρήματα και οι καλές σχέσεις. Οι εκτός Ευρώπης ιδιοκτήτες, που δεν έχουν ενασχόληση με το ποδόσφαιρο στο παρελθόν, χρειάζονται καθοδήγηση.
Πιθανόν, παρά τα καλά του λόγια, ο Βορειοιρλανδός προπονητής της Λίβερπουλ δεν περίμενε την ομάδα του να κολλήσει στο 0-0 με τα «Ρόδα» για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Ένα αποτέλεσμα που θύμισε στους οπαδούς της παλιές καλές μέρες και έκανε την αισιοδοξία για το μέλλον ακόμα μεγαλύτερη. Μέσα στο Άνφιλντ άλλωστε, πανηγύρισε (με ήττα) και εκείνο το Πρωτάθλημα...



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: