Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Αλλο Γιουνάιτεντ κι άλλο ΠΑΟΚ βεβαίως, βεβαίως!

Γράφει ο Άρις Νικολάκης
Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά και - κυρίως - καλά! Να φθάσει το αναστάσιμο φως και στον τόπο μας. Να σηκώσει κεφάλι ο λαός μας.

Δε λέμε πως ο ΠΑΟΚ είναι Μαν. Γιουνάιτεντ. Προς Θεού, δηλαδή. Λέμε όμως, πως το ποδόσφαιρο είναι σαν τη ζωή παντού. Και στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Μπαίνει η μπάλα στο πλεκτό; Είσαι ωραίος. Δεν μπαίνει; Είσαι μοιραίος.

Ουδείς (και στο ποδόσφαιρο) γνωρίζει τι του ξημερώνει. Ως εκ τούτου οφείλει να δρα και να αντιδρά με καθαρό μυαλό. Κι από τις φουρτουνιασμένες θάλασσες πλέει σε γαλήνια νερά. Όπως η Μαν. Γιουνάιτεντ.  Αλλιώς; Η τρικυμία εν κρανίω προκαλεί ναυάγια. Όπως του ΠΑΟΚ!

Η εφημερίδα SUN (δεν ήταν κι η μοναδική πέρα από τη Μάγχη) έθαβε στα Τάρταρα την ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ. Ήταν Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014. Μετά την ήττα της Μαν. Γιουνάιτεντ στο Λέστερ με 5-3. Η SUN έβγαζε τον Λουίς φαν Χάαλ χειρότερο κι από τον Μόγιες! Έχοντας ήδη ξοδέψει κάπου 210.000.000 ευρώ σε μεταγραφές. Το πρωτοσέλιδο εκείνο φιλοξενεί σήμερα η «Μ». Για των λόγων μας το αληθές. Και σήμερα Τρίτη 14 Απριλίου 2015, ήτοι 6 μήνες μετά κι η SUN- όπως κι όλες οι εφημερίδες στη Μ. Βρετανία - έβγαλαν τα θυμιατά. Έβαλαν θυμίαμα. Και θυμιατίζουν τον Ολλανδό προπονητή και την ομάδα του.

Με λίγα λόγια; Η Μαν. Γιουνάιτεντ αντέδρασε με καθαρό μυαλό, όταν έπεσε σε φουρτούνα. Άντεξε και το σκαρί της. Κι ήδη πλέει σε γαλήνια νερά. Ο ΠΑΟΚ δεν αντέδρασε ανάλογα. Φυσικά και δεν αναφερόμαστε στις δυο περιπτώσεις συγκριτικά. Και βέβαια, αναφερόμαστε αναλογικά. Ο κοινός παρονομαστής όμως. Του καθαρού μυαλού διαμορφώνει και το κλάσμα. Η τρικυμία ένα κρανίω του ΠΑΟΚ στον έριξε στα βράχια κατά την διάρκεια της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος. Όπως θα έριχνε κάθε ομάδα σε ίδια θέση με τον ΠΑΟΚ και με την ίδια έλλειψη ισορροπίας σκέψης και πράξης.

Η Μαν. Γιουνάιτεντ με τον Λουίς φαν Χάαλ κατέστησαν είδωλο τον Μαρουάν Φελαϊνί, τον οποίο είχαν καταστήσει. ανέκδοτο οι φίλοι της ομάδας τους άμα τη μεταγραφή του. Ο ΠΑΟΚ; Ονόματα δε λέμε. Υπολήψεις δεν θίγουμε αλλά. Έφερε είδωλα και τα κατάντησε ανέκδοτα!

Δεν προσδοκούμε, να γίνουμε Αγγλία στο ποδόσφαιρο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Προσδοκούμε απλά, ορισμένα παραδείγματα σώφρονος διαχείρισης κρίσιμων εριπτώσεων, να τα αντιγράψουμε στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα κρίσεων.

Ελάτε όμως, που και το c(l)opyrightείναι τέχνη. Και στον τόπο μας λείπουν τέτοιοι τεχνίτες. Ακόμη και για αντιγραφή...

Κι επιμένουμε: Άλλο ΠΑΟΚ κι άλλο Μαν. Γιουνάιτεντ βεβαίως, βεβαίως. Οι τρόποι σκέψης και πράξης όμως, στο ποδόσφαιρο δεν είναι εθνικό προϊόν. Είναι διεθνής πατέντα επιτυχίας


*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: